Olé-lehti 2/1986

Olé-lehti 2/1986

Olé-lehti 2/1986

Euroautoilun stradivarius

Seat on hypännyt suoraan kuumimman autoluokan kärkisijoille Ibiza- ja Málaga-malleillaan.

Vanha ja nuorekas öljypuu

Keskellä Andalusiaa voi nähdä loputtomasti oliivipuita. Espanja onkin maailman johtava oliivintuottaja.

Elintarvikkeiden hinnat Espanjassa

Suomessa päivän puheenaiheen innoittamana Olé-lehti listasi tavallisimpien elintarvikkeiden hinnat Espanjassa.

Pääkirjoitus: Asuntojen ja elintarvikkeiden hinnat

Mielenkiinto Suomessa olevia vapaa-ajan asuntoja kohtaan on korkea ja kysyntä on rajussa kasvussa. Pelkästään suomalaispääomin rakennetaan lähivuosien aikana n. 900-1.000 uutta asuntoa.

Vanhin Espanjassa toimiva Finsol, S.A., eli Los Pacosin rakennuttaja aloittaa uuden kohteen PacoSolin rakentamiseen. YIT:n Vistamarinan kaksi taloa ovat kesään mennessä valmistuneet ja uuden rivitaloalueen Benalgolfin myynti käy jo vilkkaana. Haka ei vielä ole päässyt aloittamaan omaa mielenkiintoista projektiaan. Näitten kolmen suuren lisäksi on lukuisa määrä pienyrittäjiä, suurimpana tamperelainen V. Matikainen, S.A.

Kiinteistönvälittäjien määrä, jotka myyvät Espanjan kohteita ovat niinikään lisääntyneet. Tällä hetkellä niitä on jo yli 20 eri puolella Suomea. Seurauksena on myös se, että heillä on yhteistyökumppani Espanjassa.

Mutta mitä asunto maksaa Espanjassa?

Aloitamme kaksiosaisen sarjan, jossa selvitämme esimerkein mitä eri rahamäärillä saa. Tässä numerossa vastaavat kysymyksiimme täällä toimivat alan ilmoittaja-asiakkaamme ja toukokuussa ilmestyvässä numerossa on vuorossa Suomessa toimivat vastaavat asiakkaamme.

Uskon, että artikkelisarja herättää suura mielenkiintoa ja vilkasta keskustelua. Kertoohan se omalta osaltaan suuntaa-antavana, mitä asunto täällä Espanjassa maksaa. Vasta käymällä itse kohteissa pystyy objektiivisemmin vertailemaan eri kohteita ja asuntoja keskenään. Emme huomioi sarjassamme yksilöllisiä toiveita vaan sen kertomisen jätämme myyjän ja ostajan väliseksi asiaksi. Vastaanottaisimme mielellämme palautetta lukijoiltamme tästä puhuttelevasta aiheesta.

Mitä elintarvikkeet maksavat?

Keskustelu elintarvikkeiden hinnoista on ollut päivän puheenaihe Suomessa. Olemme poimineet täkäläisistä elintarvikemyymälöistä hinnat, hiukan laajemminkin, elintarvikkeista ja muista kotona tarvittavista tuotteista. Jokainen voi sitten verrata niitä Suomessa oleviin hintoihin. Joku eläkeläinen on maininnut, että hän syö ravintolassa täällä vaikka päivittäin sillä rahasummalla, jonka hän päivittäin käytti Suomessa kauppaan.

Postinkulku

Kyllähän sitä postinkulun hitautta ja palvelua kuuluu arvosteltavan Suomessa… mutta jos missään palvelu on hidasta ja heikkoa niin täällä Andalusiassa. Myös kirjoittajamme Alicantessa toteaa tilanteen surkeuden Costa Bravalla ja kirjeenvaihtajamme Madridissa kertoo postittavansa pikana aina, jos lähetyksen osoite on Andalusia tai Galicia.

Valitettavasti postinkulun hitaus vaikuttaa myös Olé-lehteen. Sueraamme alati lehden tuloa niin Suomessa oleville tilaajillemme kuin Espanjassakin. Painotuotteena lähetetty lehti saapuu tilaajalle Suomeen keskimäärin 12-21 päivässä. Lehdessä mainitut ilmestymispäivät ovat ilmestymispäivätavoitteita Espanjassa. Aikataulun kanssa meillä on ollutkin tekemistä ja emme ihan ole siinä onnistuneet, mutta lähitulevaisuudessa se on kunnossa. Lehden kanteen olemme painattaneet “voimassaoloajan”, esim. huhti-toukokuun ja lehden pitäisi olla tilaajilla huhtikuun alkupuolella, ellei suurin juhlapyhä pääsiäinen ja lakkopuuhailut Suomessa sekoita postinkulkua enemmänkin. Myös Espanjan sisäisessä postinkulussa on kuten todettiin hitautta. Konkreettisesti sen ovat kokeneet Rannikon suomalaiset, jotka “jäsenlehtenä” postittivat Olé-lehden kaikille jäsenilleen. Uskomaton jakeluaika.

Näyttää siltä, että kärsivällisyyttä postinkulussa on opittava hyväksymään, koska nopeata muutosta ei ole näköpiirissä.

Kevätterveisin,

Stig Westerdahl

Sisällysluettelo

6 Espanjan kielen historiaa, osa 1
10 Vapaa-ajan asuntojen hinnat Espanjassa, osa 1
15 Seat – euroautoilun stradivarius
18 Akaasia – Acacia
22 Ostaisinko Espanjasta? Mistä tiedän? Kehen luotan?
26 Crucigrama
27 Vanha ja nuorekas öljypuu
33 Ellun pipanoita
36 Elintarvikkeiden hinnat Espanjassa
38 Verovapaa turistimyynti Suomessa ja ulkomaalaisen oikeus verovapaaseen ostoon
43 I.V.A., eli arvonlisävero ja sen vaikutus Espanjassa
45 Marja tuntee espanjankävijät laidasta laitaan
48 Erityiseen omaisuuteen kohdistuvat verot: veroilmoitus omaisuudesta
49 Navarra – Pamplona. España es diferente – Espanja on erilainen
51 Solucion al crucigrama
54 Lukijan kynästä: Ajatuksia ystävyydestä jättäessäsi kotimaasi
57 Aikaisemmin lehdissä käsiteltyjä aiheita

 

Tilaa lehti     Digilehti

Strand Properties


0

Your Cart