Olé-lehti 4/1987

Espanjalaiset vai suomalaiset neliöt

Asunnonostajien keskuudessa esiintyy suurta epäselvyyttä siitä, miten neliöt määritellään Espanjassa.

Jet Setin Marbella

Tämän kaupungin kaduilla Rolls Royce on enemmin sääntö kuin poikkeus.

Työ toi Alberton Suomeen

Espanjan kielen opettajana toimiva mies tiesi ennen maahan tuloaan sieltä Kekkosen, sisun, saunan ja Sibeliuksen.

[toggle title=”Pääkirjoitus: Suomalaiset käyvät ‘kuumina’ Espanjan suhteen”]

Kuten tunnettua on Suomen “chartermatkailussa” ollut suhdelukuna se, että lähes joka toinen on valinnut kohteekseen Espanjan ja loput jonkun toisen maan.

Tämän vuoden aikana tulevat Kanarian ja Mallorcan suomalaisluvut kasvamaan. Prosentuaalisesti eniten lisääntyy kuitenkin Aurinkorannikolle suuntautuva suomalaisten turistivirta. Aurinkorannikko edustaa perinteellisesti ympärivuotista matkailua, jonka tarjonta nykyisin vastannee kysyntää.

Sen sijaan asuntomarkkinoilla on kysyntä ylittänyt kaiken odotuksen. Suomen Pankki on jo alkuvuonna myöntänyt yli 400 valuutanvientilupaa vapaa-ajan asunnon hankintaa varten. Luku saattaa nousta tuhanteen eli kaksinkertaistuu.

Miten suuntaus tästä eteenpäin? Luku jatkossa lienee samaa luokkaa kuin mihin se tänä vuonna yltää. Noin 300 asuntoa on suomalaisrakentajilla valmistumassa ja jokaisella heistä on jo jatkosuunnitelmat kypsyneet. Suomalaisrakennuttajien määrä Aurinkorannikolla kasvaa, mukaan tulee Polar-rakennusyhtiö ja todennäköisesti myös Puolimatka.

Näitten suurten yhtiöiden prestige-arvo yhdistettynä käytettävissä oleviin markkinointiresursseihin on nostanut Suomessa mielenkiinnon aihetta kohtaan. Tässä on eräänlainen “formula-ilmiö”. Ilman Kekeä ei suomalaismielenkiinto nimikkolajia kohtaan olisi sitä mitä se parhaimmillaan oli. Hyvin toimivat ja kokeneet pienrakennuttajat ja välittäjät pärjäävät jatkossakin. Eihän nykyisistä luvuista suurten osuus ole mitenkään vielä prosentuaalisesti ylivoimaista. Pienten etu on siinä, että he pystyvät helpommin tarjoamaan vaihtoehtoja siinä missä rakennuttaja voi tarjota vain omaa tuotantoaan. Jotta suuret voisivat tarjota jokaiselle jotakin, olisi joko projektin suuruus oltava aivan toista luokkaa tai sitten olisi tehtävä markkinoinnissa yhteistyötä. Jälkimmäinen vaihtoehto tehostaisi vastavuoroisesti kilpailuasetelmaa kansainvälisessä markkinakentässä. Tunnekynnys on ilmeisesti kuitenkin liian korkea.

Sekä espanjalaiset että ulkomaalaiset sijoittajat, mukaanlukien suomalaiset, uskovat kysynnän jatkuvan, päätellen siitä kuinka paljon rakennetaan ja uutta suunnitellaan. Ulkomaiset sijoittajat tuovat aina tullessaan oman maansa maku- ja asumistottumuksiaan yhdistäen ne täkäläisiin. Seurauksena on yhä laadukkaampia ja viihtyisämpiä asuntoja sekä hyvin johdettuja ja ylläpidettyjä yhteisöjä.

Liian pienelle huomiolle on jäänyt asunnon hankinta sijoituskohteena. Ei ole mitenkään harvinaista se, että vuosittainen arvonnousu on ollut eräissä kohteissa jopa 20-25 prosentin luokkaa, joten ostettaessa olisi myös aina puntaroitava sijoituksen arvoa ja sen jälleenmyyntimahdollisuutta.

Ostopäätöksiä tehtäessä onkin tärkeätä perehtyä asiaan vaikuttaviin tietoihin yksityiskohtaisesti. Mitä enemmän aiheesta tietää sen parempi, näin vältytään suoranaisilta virhepäätöksiltä. Muutaman “roposen” sijoittamien ajantasalla pysymiseen tiedon suhteen on hyvin pieni investointi.

Olé-lehti ja Säästöpankkien Ykkösklubi-lehti (100.000 jäsentä) ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jonka mukaan yhteisesti levitetään tietoutta Espanjassa asumisesta. Olé-lehti jatkaa ajantasalla olevana, asiallisena, opettavana ja kuluttajamyönteisenä erikoisjulkaisuna Espanjassa asumisesta. Ykkösklubi-lehti kirjoittaa aiheesta yleisluontoisemmin tarjoten myös etuisuuksia. Näin täydentyy koko kuva ulkomailla asumisesta.

Oli ilo kuulla täkäläisen turistiviranomaisen sanomana, että pidempään Aurinkorannikolla asuvat, yleenä eläkeläiset, ovat ryhmänä varsin uusi ja että heidän viihtymisekseen ei vielä ole riittävästi tehty. Tämä “Ulos kotoa”-kampanja tulee varmasti saavuttamaan suosion.

Olkoon oleskelu sitten lomaoleskelua tai pidempiaikaista niin tärkeintähän on, että saavutetaan hyvän olon tunne niin henkisesti kuin fyysisestikin ja näin saadaan uusia voimavaroja tulevia päiviä varten.

Miellyttävää kesän jatkoa,

Stig Westerdahl

P.S. Jokohan on tullut se aika, jolloin ns. suurista pankkisidonnaisista kiinteistönvälittäjistä joku aloittaa etelän kohteen myynnin?

[/toggle]

[toggle title=”Sisällysluettelo”]

6 Resumen en español
8 Suomalaiset käyvät “kuumina” Espanjan suhteen
10 Espanjalaiset vai suomalaiset neliöt
13 Angel Carazo – turismin kehittäjä
18 Federico Garcia Lorca – Andalusian kuuma tuuli
22 Jet Setin Marbella
24 Työ toi Alberto Carcedon Suomeen
28 Kadmium – keltainen vaara kodissamme
32 Chiringuito – kesän keidas
38 Ibiza – villi, vapaa, nuorekas
40 Kouluni Espanjassa – St. Anthony’s College
43 Kuvaristikko 4/87
44 Ellun pipanoita
47 Mallorcalla kuultua, Opin sauna, autuas aina
52 Costa del Solin juhlat
57 Onko sinun jäsennumerosi onnennumero?
58 P.S. Parilla sanalla
60-62 Club Olé edut

[/toggle]