SE 256/2016

SE 256/2016

SE 256/2016

Teneriffan tragedia:

Sortuneessa talossa yksi suomalaisuhri

Posti perille Espanjassakin

SE kertoo, miten osoite kirjoitetaan oikein

Vapun viettoon!

Vara-Manta lakitetaan Fuengirolassa

Pääkirjoitus: Tiedonpuutetta vaiko tahallista tai pakkovilppiä

Luin pari viikkoa sitten eräästä Facebook-ryhmästä ”varman” tiedon, että Kela seuraa ryhmän kirjoituksia ja saa näin tietoa esimerkiksi siitä, kuka mahdollisesti asuu Espanjassa ja vaikkapa nauttii Kelan etuisuuksista. Tällä sivulla julkaisemastamme uutisesta taas voi lukea, miten Espanjan verottaja seuraa verovelvollisten mahdollisia vilppejä.

Isoäitini varoitti minua aikanaan, että ”sen, jonka tietää kaksi, tietää kaikki”. Internetin ja somen maailmassa tuhannet ihmiset tietävät asiasi, liikkumisesi, tapasi ja voivat jopa aavistaa ylimääräiset tulosi. Vilpin tekeminen on aina vain vaikeampaa, ja uskoisin, että harva verokarhua juksaava edes pysähtyy miettimään, kuinka suurista summista todellisuudessa on kyse. Etujen hamstraamisesta ja pikkutulojen ilmoittamatta jättämisestä tulee tapa. Joillekin se on tahatonta, toisille hupia.

Olen täysin varma siitä, että esimerkiksi useat suomalaiset, jotka jättävät ilmoittamatta vuokratulonsa verottajalle tekevät sen siksi, etteivät tiedä, miten heidän kuuluisi toimia. Heitä kehotan lukemaan tarkasti toukokuun Olé-lehden. Siinä on seikkaperäiset ohjeet muun muassa veroilmoituksen tekoon.

Kelan edut ovat hieman eri asia. Otetaanpa esimerkiksi vaikka lapsilisät. Mikäli lapsi käy suomalaista koulua, Suomen laki pakottaa tämän omaamaan kotikunnan Suomessa. Ulkomailla oleskelun tulee siis olla tilapäistä. Miten on selitettävissä, että luopuisit vapaaehtoisesti lapsilisistä ulkomailla asumisen vuoksi, kun kerran teoriassa lapsesi asuvat vakituisesti Suomessa ja oleskelevat Espanjassa ainoastaan väliaikaisesti? Todellisuudessa he eivät ehkä ole koskaan viettäneet Suomessa muutamaa kuukautta pitempää aikaa.

Kannattaisikohan tähän ja moneen muuhun absurdiin tilanteeseen johtava, väliaikaisen ulkomailla oleskelun sääntö pikkuhiljaa poistaa suomalaisessa koulussa opiskeluun oikeuttavista säännöistä siellä opetusministeriössä? Yhtään etua en ole säännöllä nähnyt olevan, haittoja, mieliharmia ja pakkovilppiä se aiheuttaa sen sijaan paljonkin.

Espanjassa sanotaan, että jos et halua jäädä kiinni, älä tee sitä. Si no quieres que te cojan, no lo hagas. On epäreilua, jos systeemi pakottaa vilpin tekoon.

Katia Westerdahl

Sisällysluettelo

3 Pääkirjoitus: Tiedonpuutetta vaiko tahallista tai pakkovilppiä
3 Verokarhun valvonta kiristyi
4 Los Bolichesin kirjasto täyttyi suomalaisen koulun oppilaiden runonlausunnasta ja laulusta
5 Kansainvälisillä päivillä nähdään läpileikkaus kymmenistä kulttuureista
6 Teollisuusministeri erosi Panaman papereiden vuoksi
7 Seitsemän kuoli kerrostalon sorruttua Teneriffalla
8 EU-alueen uudet roaming-hintakatot astuvat voimaan 30.4.
9 Alueuutiset: Mijas
10 Alueuutiset: Fuengirola
12 Alueuutiset: Benalmádena
14 Alueuutiset: Torremolinos
15 Alueuutiset: Costa Blanca
16 Rannikon palvelut (palvelukartta)
19 Kaksi koiraa raateli suomalaispariskunnan galgot Fuengirolassa
20 Lukijapostia
21 Espanjan Asuntopörssi
27 Aurinkoranniko neuvottelukunta: “Hyvässä hengessä yhteisten asioiden puolesta”
28 Menossa mukana
30 Matkalla: Kukkaisjuhlien toukokuu

 

TILAA LEHTI     Digilehti

Strand Properties


0

Your Cart