Näin vastasi eräs lehtemme lukija kyselyymme, miten espanjansuomalaiset selviävät kesähelteistä. Näin meille vastattiin.

”Vuosi toisen perään olemme hakeutuneet Fuengirolaan kesäisin, koska siellä on niin kaunista, hyvät säät ja mahtavat patikointimahdollisuudet. Jos kuumuus on ihan älytöntä, ollaan menty esimerkiksi Río Chillarille, Benahavikseen tai Barranco Blancolle kävelemään/uimaan. Mutta myös vuorilta löytyy varjoisampia reittejä. Paljon vettä, kivennäisvettä ja urheilujuomaakin eväiden lisäksi mukaan ja leppoisa tahti ja positiivinen mieli niin on hyviä retkiä ja ikimuistoisia hetkiä tullut koettua. Oma keho ainakin myös tottuu lämpöön ja iltaisin kun saa läpivedon kämppään, tuntuu jopa viileältä. Niin paljon tykkään Espanjan ilmastosta että 1.8. muutankin sinne 9 vuoden tauon jälkeen.”
Päivi Määttä

Strand Properties

”Ihana Espanja, meren rannalla, varjossa ja aina 1,5 litran vesipullo agua sin gas mukana. Hattu, jos helteellä jaksaa pitää.”
Heidi Tuovinen

”Kuumuus on jokavuotinen totuus jonka kanssa on vaan elettävä. Me emme voi mihinkään lähteä kun on iso puutarha ja paljon eläimiä; koiria, kissoja, aaseja ja kanoja. Itse viilennytään uima-altaassa välillä, ja ihan kuumimpina öinä ilmalämpöpumppu viilentää makuuhuoneen 28-29 asteeseen. Juomavettä on aina jääkaapissa. Eläinten tilat siivotaan kesällä silloin kun aurinko nousee, ja pitkin päivää käydään varmistamassa että juomavettä on kaikilla ja varjostukset kunnossa. Ja kun kesä on kärvistelty ja talven kylmät alkavat niin ihmeesti sitä vaan taas kaipaa kesää ja kuumuutta.”
Niina Blomster

”Olemme viettäneet ympäri Espanjaa, Andalusiassa, Kataloniassa, mutta pääasiassa Valencian seudulla ja erityisesti Torreviejassa aikaa ensimmäistä kertaa elämässämme kuukausikaupalla tänä vuonna – maaliskuusta lähtien. Olenkin oppinut paikallisilta keinoja selviytyä kuumuudesta. Kevyt ja vaaleasävyinen pukeutuminen päästä varpaisiin on tietysti avainasemassa, samoin kuin tarkkaan noudatetut ruoka-ajat (lounas alkaen noin kello 14.30 ja päivällinen kello 21.30 alkaen). Varsinkin lounas kannattaa pyrkiä syömään ilmastoiduissa sisätiloissa – ei terassilla! Idea lounaan nauttimiseen kello 14.30 on tietysti siinä, että päivän kuumimmalle hetkelle tulee hyötykäyttöä sisätiloissa seurustellessa. Jos sattuu niin, että ravintolan sisätilat ovat täynnä ja joutuu terassille istuskelemaan, kannattaa paikka valita kadulta, johon tuulenvire osuu. Poikkikatujen terasseilla voi istuskella sitten talvella tuulelta suojassa! Paikalliset näyttävät suosivan kuumina päivinä viileitä ja kevyitä ruokalajeja, jotka auttavat pitämään olon raikkaana. Omat suosikkini ovat salmorejo-keitto ja erilaiset salaatit. Jälkiruoaksi voi valita runsaasti vettä sisältäviä hedelmiä, kuten jäähdytettyjä meloninpaloja. Olen huomannut että lämpimiä juomia kannattaa nauttia vain vähän: café solo tai cortado kannattaa valita runsaasti kuumaa maitoa sisältävän café con lechen sijasta. Alkoholilla ei kannatta hirveästi rasittaa elimistöä – jos lainkaan. Perusoluet voi vaihtaa alkoholittomiin vaihtoehtoihin tai vaikkapa raikkaaseen clara-sitruunaolueeseen. Tinto de veranon saa myös alkoholittomana. Hitaus on myös olennainen osa selviytymisstrategiaa – hitaasti aterian nauttiminen ja hitaasti liikkuminen vähentävät kehon lämpökuormaa. Esimerkiksi itse en kanna kaupungilla liikkuessa juomapulloa mukana turhana painona lainkaan, vaan annan janon tulla ja istahdan sitten sopivaan paikkaan, kuten baariin tai varjoisalle ja tuuliselle penkille viilentäytymään ja nauttimaan jotain kylmää. Ilmastoidulla autolla on mukava hoitaa pidemmät siirtymät – hyötyliikunnan voi vaihtaa salitreeniin ja juoksumattoon. Auto kannattaa jättää ensisijaisesti parkkihalliin suojaan auringonpaahteelta ja ulkona lenkkeily kannattaa hoitaa aikaisin aamulla tai auringon laskettua. Ja tietenkin, mahdollisuuksien mukaan, kannattaa hakeutua itsekin varjoisiin paikkoihin, veden äärelle ja välttää suoraa auringonpaistetta. Oman varjopaikan perustaminen on mahdollista sateenvarjon avulla – hyödyllinen niksi esim. yleisötilaisuuksissa, joissa voi joutua odottelemaan suorassa auringonpaahteessa. Abanico-viuhkan sijasta voi hankkia akkukäyttöisen kevyen matkatuulettimen niin energiaa ei kulu ranteen vatkaamiseen. Näiden keinojen avulla kesä Espanjassa on ollut nautinnollinen!”
Marko Viuhko

”Kotona ilmastointilaite päällä päiväsaikaan, yöllä ikkunat ja terassin ovi auki. Riittävä veden juonti jo ennen kuin jano alkaa tuntua. Veteen liuotettavaa elektrolyyttivalmistetta korvaamaan hikoilun mukana poistuvia suoloja ja mineraaleja. Rauhallinen liikkuminen ulkona kadun varjoisaa puolta pitkin, milloin kodin ulkopuolelle on välttämätöntä lähteä. Vaaleat vaatteet ja päähine. Valoa ja lämpöähän tänne on lähdetty hakemaan, edellämainituilla keinoilla pärjää jo pitkälle.”
Tapani Puranen

”Espanjaan tullaan joka kesä koko loman ajaksi juuri siksi, että on takuuvarmat kesäsäät, aurinkoa ja lämpöä. Eri puolilla Espanjaa tullut kierrettyä, mutta pääasiassa suunnataan Costa del Solille.
Uinti altaassa tai meressä viilentää, samoin shoppailut ilmastoiduissa kauppakeskuksissa, viileät juomat ja jäätelö myös maistuu. Loman loputtua ei ole koskaan tullut tunnetta, että hyvä kun pääsee Suomeen viilentymään vaan kyllä täällä viihtyisi pidempäänkin.”
Taija Kjerin

Paras kesäjuoma – jätskipirtelö, jäädyttää hyvin!

”Vesipullo yön yli pakastimessa, pysyy aina kylmä vesi mukana! Märkä liina-huivi kaulassa tai märkä paita päällä, auttaa ylikuumenemiseltä. Kotona on hyvä olla ilppi päällä ja sälekaihtimet kiinni. Paras kesäjuoma – jätskipirtelö, jäädyttää hyvin! Kaduilla kävellen vain kadun varjopuolella.”
Aile Tartlan

”Herätään aamulla aikaisin kello 6-7. Meillä on iso piha ja koirat saa olla ulkona aamupäivän. Tehdään hommat yleensä ennen klo 12 ja sitten iltapäiväksi sisälle ilmastoituun tilaan. Illaksi taas ulos. Urheilut ajoitetaan aikaiseen aamuun. Oma allas niin koko porukka koirat mukaan lukien voi uida silloin kun haluaa. Paljon mineraalivettä, kevyttä syömistä ja paljon hedelmiä ja marjoja. Koirat saavat säännöllisesti myös jääpaloja, välillä maustettuna ja tottakai tuoretta vettä tarjolla, heille menee lisä elektrolyytit kesällä. Me ollaan hyvin totuttu tähän lämpöön vaikka vasta reilu vuosi ollaan täällä oltu. +30-35 on tosi hyvä ilma meille! Mittari näytti eräs päivä +48,2 (ollaan sisämaassa) niin silloin piti miettiä päivän menot tarkkaan. Toistaiseksi meitä ei Suomeen saa takaisin muuta kuin käymään.”
Emma Engman

”’Ennen vanhaan’ tuli lähdettyä Kreetalle elokuussa. Lämpöä oli 40 astetta. Ihanaa kun tarkenee vähissä vaatteissa. Onhan täällä rannikolla lämmin mutta ei tämä mitään kamalaa ole. Iltapäivät pysytään varjossa ja otetaan iisisti. Niinkuin siestan tapaan. Tai viileissä kauppakeskuksissa jos tykkää. Ihanaa kun voi olla varma että aurinko paistaa 98% varmuudella. Ihan normaalisti toimitan arkiaskareet ja viihdyn puutarhassa touhuamassa myös kesällä. Täällä ei kiusaa paarmat eikä hyttyset. Rakastan Espanjaa!”
Ulla Keso

”Käymme kävelylenkeillä aamupäivällä ja illalla. Iltapäivän kuumimmat tunnit otamme rauhaisasti sisätiloissa. Uintia. Paljon juomista, pelkän veden lisäksi vitamiinijuomia ja mm. vesimeloni-
minttu-smoothieita. Gazpachoa ja salmorejoa koko kesän jääkaapissa. Nautimme suunnattoman paljon lämpimistä kesäilloista parvekkeella tai lähikuppilassa korttipelin tai Yatzyn kanssa.”
Pauliina Pere

”Uima-allas ja ilmastointi. Parasta Espanjan helle kesässä on että se saa aamu-unisimmankin heräämään aikaisin ja motivoitua lähtemään joskus jopa yli-innokkaana ja hyvissä ajoin töihin.
Ilmastoitu toimisto ja varhaiset aamu pulahdukset altaassa ennen töihin lähtöä auttaa kummasti arkea.
Huolehdi siis, että sinulla on kesällä Espanjassa työpiste toimistolla sekä uima-altaalla varustettu koti.
Jos kuitenkin päättää lomailla Espanjan hellekesässä, kannattaa se tehdä kunnolla eli leväten päivät sisä tiloissa ja liikkuen vain aikaisin aamulla sekä myöhään auringon laskun jälkeen.”
Raa Fagerström

”Kuuma on, mutta itse olen tänne halunnut muuttaa. Asunnossa viilennys joka auttaa. Nautitaan lämmöstä… kaksi vuotta sitten vannoin, etten vietä kesiä espanjassa enää… niin se kuumuus vaan unohtuu talvikuukausien aikana ja täällä vaan ollaan.”
Pirjo Kinnunen

”Ulkona liikkuessa oikea vaatetus, ohutta puuvillaa ja pellavaa. Paljon vettä mukaan. Kotona välttelen ilmastoinnin käyttöä, keho tottuu lämpöön jossain määrin. Laitan ilmastoinnin päälle, jos yöllä lämpö ei laske alle +30 asteen. Muuten käytän tuulettimia. Paljon raikkaita hedelmiä aterioilla sekä tarpeeksi suolaa kaiken veden juonnin takia. Kylmiä suihkuja ja kasvojen ja kaulan huuhtomista kylmällä vedellä pitkin päivää. Käyn usein meressä uimassa, merivesi on onneksi tällä alueella (Mar Alborán) muutaman asteen viileämpää kuin kauempana Välimerellä.
Sekä minä että mieheni olemme eläkeiässä ja viihdymme erittäin hyvin kesät Mijas Costalla. Ne muutamat
+40 C päivät ovat hikisiä, mutta rannikolla ne jäävät yleensä yksittäisiksi päiviksi. Ei ole ikävä Suomeen eikä siellä tule juuri käytyäkään. Kesä on ihan hyvää aikaa täällä. Mihin sitä nyt kotoaan lähtisi, kun koti on paikassa, johon muut tulevat lomalle.”
Annika Muller

”Pääkoppa hyvä suojata rannalla, tietysti myös aurinkosuojaus kropalle. Älä unohda Välimeren viilentävää voimaa. Juoda pitää, vesi paras, mutta saa sitä oluttakin siemaista rajallisesti. Olen viihtynyt, pian kahden viikon loma päättyy. Vien mukanani hyvät muistot ja rusketuksen.”
Mikko Uhtakari

”Aamut ja illat ovat elämisen ja liikkumisen aikaa. Sisällä pysytellään pääasiassa 14-18, jos oikein kuuma päivä, niin pidempään. Ei tarkoita, että pitää pysyä kotona, kauppakeskukset on hyvin ilmastoituja, jos haluaa lomallaan muualla kuin majoitustiloissa olla. Vettä, mutta myös suoloja ja sokeria pitää saada tarpeeksi, joten myynnissä olevia elektrolyyttijuomia kannattaa hyödyntää. Alkoholin nauttiminen tuohon aikaan ei ole paras ratkaisu nesteytykseen. Ranteiden ja jalkojen kastelu auttaa usein, jos tuntuu tosi kuumalta. Öisin voi nukkua kastellun lakanan, tai pyyhkeen alla.”
Petra Ruohoranta

”Aivan loistavasti viihdytään Espanjassa, padelia pelaillaan päivittäin ja nautitaan kaikin tavoin auringosta ja lämmöstä. En vaihtaisi kesääni mihinkään muuhun paikkaan, täys 10!”
Emma Lehto

”Aamulla ja illalla lenkillä, päivällä ilmastoidussa asunnossa. Hyvin viihtynyt, jo 15. vuosi alkamassa. Kaupassa voi hyvin käydä myös päivällä. Olen aina pitänyt lämpimästä ja tämä paikka ollut minulle oikein hyvä kuntoilu- ja lenkkipaikka.”
Jarmo Jääskeläinen

”Vietän joka kesä kuukauden Espanjassa. Kuumuus ei muuten haittaa, mutta nukkuminen on vaikeaa välillä kun ei ole ilmastointia. Jos kuumuus kävisi voimille, viettäisin siestaa sisällä.
Enemmänkin olen huolissani pidemmän aikavälin trendistä lämpötilojen nousussa sekä kuivuudesta.”
Laura Lohi

”Olen viettänyt yli 20 vuotta puolet kesästä Espanjassa. Syy on selkeä: ihannelämpötila minulle on 28-32°C. Toki Suomessakin löytyy ao. lämpötiloja, mutta ei yhtä takuuvarmasti. Ja mikä parasta, meillä ei ole hyttysiä, ei paarmoja eikä edes torakoita! Nautimme terassilla olosta, kun on hieman lämmin, mutta lempeä merituuli vilvoittaa sopivasti. Grillaamme ja savustamme kesällä lähes joka päivä, jos syömme kotona. Kesä on rantaelämää parhaimmillaan. Vietämme aikaa ja vallamme meren rannalla, nautimme äyriäisiä chiringuitossa ja uimme meressä. Ainoa hetki, jolloin merivesi on tarpeeksi lämmintä.
Olemme käyneet myös heinä-elokuussa sisämaassa esimerkiksi Granadassa, Córdobassa ja Sevillassa, mutta niissä lämpötila nousee helposti liian korkeaksi. Se mitä vaaditaan, on hyvä ilmastointi kotona. Jaksamisen kannalta on tärkeää saada viileämpää ilmaa yöksi.”
Tuula Kuivalainen

”Joka vuosi lähdemme heinäkuussa pariksi viikoksi telttailemaan Pohjois-Espanjaan. Viileää, vehreää ja kaunista. Olemme olleet sekä Galiciassa, Baskimaalla että Asturiaksessa. Joka kesänä pakollisena vierailukohteensa on Picos de Europa ja sen vaellusreitit. Kun on vähän aikaa poissa Andalucían alueelta, jaksaa taas paremmin kuumuutta ja turismia.”
Tiina Raassina-Merikanto

”Riittävästi juotavaa (ei Alkon tuotteita), kevyt ruoka ja varjossa kuumimpaan aikaan. Kotona kaikki ikkunat auki ja kunnon läpiveto kaiket päivät. Kyllä kelpaa.”
Päivi Lautsa-Ekroos

”Hyvin viihdytään koko perhe. Uidaan, syödään hyvin ja huilataan jos sille tuntuu. Ollaan käyty katsomassa myös paljon nähtävyyksiä Málagassa, vesipullot mukaan ja aikaa niin hyvin selviää. Täällä on niin paljon tekemistä ja näkemistä. Suomen media taas liioittelee näitä helteitä, lämpimään tänne on tultu.”
Sanna Taipale

”Aamulla aikaisin lenkille ja kuumin osa päivästä sisällä. Meri viilentää. Kylmää tai viileää juotavaa ja hedelmiä. Ongelmia ei ole ollut koskaan. Viihdyn täällä erittäin hyvin edelleenkin.”
Elsa Nyholm

”Annan ilmastoinnin viileytellä kotona kuumimpaan aikaan. Pulahtaminen mereen tai uima-altaaseen jossain vaiheessa. Illalla ulos jätskille maailman parhaaseen jätskipaikkaan, jossa tämän tästä vierailen. Take it easy, juo vettä ja pidä hattua. Ei sen kummempaa kuin kunnon vaatetus miinusasteissa.”
Riitta Lundberg

”Aamulla lenkille koirien kanssa ennen auringonnousua, vettä riittävästi ja kivat viileät materiaalit vaatetuksessa. Täällä on myös kivaa se, etteivät paarmat ja sääsket häiritse päiväsaikaan. Iltaisin muistaa suihkuttaa sääskikarkoitetta, kaikki hyvin. Muistakaa myös, että punkkeja on vähemmän kuin Suomessa. Elimistö tottuu tähän lämpöön. Kyllä tämän kuumuuden paremmin kestää kuin Suomen talven ja 35 asteen pakkaset. Bienvenido a disfrutar!”
Liisa Kangas

”16 vuotta täällä ympäri vuoden! Aamu-uinti ja golfpäivä alkaa kello 8 aamuisin. Merentakävelyt myös aamuisin! Iltaisin tavataan ystäviä! Arkiaskareet ilmastoidussa kodissa onnistuu!”
Liisa Lindstrom

”Kerrankin lämmintä, ei tarvitse palella. Jos liian kuumaa, niin varjoon tai paikkaan, jossa ilmastointi. Nesteytys tärkeää.”
Hans Kallberg

”Viihdyn hyvin. Turisteja hieman liikaa, mutta sopu sijaa antaa. Hyvä nesteytys ja auringolta suojaava vaatetus. Lämpöön tottuu kyllä. Saunakin tuntuu mukavalta vaikkei sitä moni uskoisi. Kotona ilmastointia ei kannata laittaa alle 25 astetta. Siitä seuraa vain vilustumista ja niskakipuja.”
Iiro Rannema

”Iltaisin istutaan terassilla leppeässä tuulessa. Kalaa on savustettu; lohta, truchaa ja doradaa. Vettä tullut juotua paljon enemmän kuin Suomessa asuessa. Voi että me nautitaan, ollaan nautittu jo vuodesta 2008 eikä minnekään lähdetä, ainakaan elävien kirjoissa. Ilmalämpöpumppukin meillä melko tarpeeton. Päivän kuumimmat hetket rauhoitutaan kotona, kaupassa tulee tietysti käytyä jossain vaiheessa, mutta ulos pistetään nokka vasta, kun aurinko laskenut. Tytär ja lapsenlapsetkin ovat hyvin viihtyneet, kertaakaan en ole kuullut lausetta: ”ai kauhee, ku tääl on kuuma”.
Elämä on ihmisen parasta aikaa varsinkin, kun sen saa viettää täällä. Kiitos, että Espanja on hyväksynyt meidät tänne maahanmuuttajina.”
Pirjo Korhonen

”Paljon aikaa uima-altaalla, lounas aika sisällä ja illasta vielä altaalle. Rannalle paras aika on klo 18 jälkeen.
Paljon vettä ja kivennäisvettä, hedelmiä, vesimelonia, hunajamelonia, mansikoita, viinirypäleitä.
Välipalaksi itselle ja lapsille porkkana, kurkku, selleri tikkuja ja hummusta.
Kaupungilla jos tuntuu liian kuumalta niin piipahdus kauppaan, jossa ilmastointi, saattaa löytyä myös jotain kivaa mukaan.
Pienten lasten vanhemmille vinkki että mehujää kestää kauan ja virkistää samoin sumutinpullo, jos lasten kanssa kaupungilla, jotka rattaissa. Samoin pakastetut viinirypäleet virkistävät.”
Mira Korlin

”Ulkona ollessa aina varjossa. Tuuletin makuuhuoneessa (säästämme ilmastoinnissa). Kuumimmat hetket päivällä sisällä.”
Päivi Birgitta Löfbacka

”Ihan perusasioita ovat muun muassa päivän liikuntasuoritus heti aamusta, mitä aikaisemmin sen parempi (nesteytys eli vesipullo aina mukana!) ja sen jälkeen uinti meressä (tai altaalla), peseytyminen ja terveellinen aamiainen hyödyntäen paikallisia todella maukkaita hedelmiä ja vihanneksia. Kananmunatkin maistuu täällä todella hyviltä. Sitten töitä tai turismia – kuka mitäkin. Jos ulkona, niin mieluummin varjossa kuin suorassa paahteessa. Varjon/puun/palmun alla ruskettuu yllättävän hyvin ja rusketuksesta tulee tasaisempi. Aurinkorasvaa unohtamatta! Siesta-aikaan toimin kuten paikallisetkin eli pois paahteesta, syön jotain sopivan kevyttä ja raikasta (suolaa saa olla) ja juon vettä, yksi olut tai lasi kuivaa viiniä ei sekään ole haitaksi! Sitten lepoa ja taas hommiin. Illemmalla sitten voi nauttia olosta altaalla, terassilla, rannalla, kuka mistäkin tykkää, ja syömään ei kannata hätäillä liian aikaisin ellei nyt sitten välttämättä halua välttää paikallisten kanssa keskustelua. Itse en suosi kaikkein ruuhkaisimpia turistialueita vaan suosin paikallisten käyttämiä pienempiä perheravintoloita yleensä hieman kauempana rannasta. Hinta-laatu-suhde näissä paikoissa yllättää yleensä positiivisesti. Paikalliset tarjoilijat myös tuntevat oman alueensa viinit, joten heidän suosituksiiaan kannattaa kokeilla.
Käytän rohkeasti espanjan kieltä – perustervehdykset ja ruokalistasanaston osaamisella pääsee jo hyvään alkuun ja englanniksi loput. Kukaan ei kuole nälkään tässä maassa ja paikalliset arvostavat kun puhut edes muutaman sanan heidän kieltään ja olet ystävällinen. Ilmastoinnissa riittää hyvin asetus 24 C-asteeseen, kun nukkuu pelkällä lakanalla. Liian viileällä asetuksella lämpötilaero on turhan suuri ja riski vilustumiseen kasvaa.
Lopuksi: parissa viikossa lämpöön tottuu ja alle 25 tuulisella säällä tuntuu jo viileältä. Oikealla asenteella ja järjen käytöllä pärjää kyllä! Bienvenidos!”
Anssi Kulju

”Kesä menee Espanjassa loistavasti kun toimii niin kuin täällä on tapana. Ulkoile aamupäivällä/illalla ja kuumin aika päivästä vietetään sisällä vilvoitellen. Itse käyn kaupassa iltapäivällä ja nautin kaupan viileydestä sekä ruuhkattomuudesta. Ulkoilu luonnossa mukavampaa kuin kuumalla asfaltilla kaupungissa.
Normi kesälämpötiloissa pärjää tuulettimella ja kuumimpina päivinä viilennys päälle. Jos asunnossa on viilennyspumppu, niin käytä sitä. Se ei paljoa sähkölaskua oikeasti nosta ja se muutama kymppi kuukaudessa kannattaa satsata viileästä ilmasta nauttimiseen. Viileä suihku ennen nukkumaan menoa, tehokas tuuletin ja ikkunat auki yöksi, niin pärjää. Ja ennen kaikkea positiivinen asenne elämään. Valittajilla kaikki on aina vaikeaa.”
Marita Lundström

”Töissä ja autossa on ilmastointi, kotona olemme parin tuulettimen varassa. Iltapäivällä töiden jälkeen otetaan iisisti ja raskaammat hommat jätämme suosiolla väliin. Kuntosalilla toimii myös ilmastointi ja sen yhteydessä olevassa kylpylässä on muun muassa kylmävesisuihkut ja -allas. Vapaapäivinä rannalle tai altaalle varjoon, jos mahdollista. Tosin molemmat ovat noin 30 minuutin ajomatkan päässä. Leffateatteriin tai ostoskeskuksiin on hyvä mennä iltapäivän kuumimpaan aikaan. Riittävästi vettä, paljon hedelmiä ja illallinen vasta myöhempään, sekin on kesällä huomattavasti kevyempi kuin talvella. Myös asenne ratkaisee paljon, hymy huulilla nauttien kesästä ja hyvästä seurasta. Jos jotain ei ole pakko tehdä heti, voi sen siirtää viileämmälle päivälle. Ja Suomen-loma siintää jo lähitulevaisuudessa. Hyvää kesää kaikille.”
Olli Ropponen

”Uiminen, joko altaassa tai meressä. Veden juominen ja aurinkorasva. Pitää ottaa rennosti ja rauhallisesti, maratonia ei kannata lähteä juoksemaan. Liian kuuma ei ole ollut, lomalla lähden juuri lämpöä ja aurinkoa hakemaankin! Nautin joka sekunnista ja elättelen toivoa, että vielä pidemmän aikaa siellä voisin viettää!”
Nina Laaksonen

”Viihdymme loistavasti Espanjan kesässäkin. Työt tehdään aamulla ja aamupäivällä, siestan aikaan syödään ja levätään koska rytmi muuttuu lämmön myötä luontaisesti enemmän ilta-
painotteiseksi. Ei siinä aseita ”selviämiseen” tarvita, varjopaikkoja ja vettä sekä kotona tasaisen viileä 28 astetta ilmastoinnilla ja ihanaa on.”
Kirsi Oras

”Helteeseen kyllä tottuu kun majailee alueella ympäri vuoden. Meri viilentää, varjoisia paikkoja on riittävästi – myös terasseja. Vaaleat / valkoiset vaatteet ovat bueno, samoin hattu on paikallaan. Asunnolla ilmastointi ja hätätilassa tuulettimia. Täällä kyllä pärjää vaikertelematta.”
Heikki Hukkanen

”Pieniä hommia verkkaisessa tahdissa. Maalla kun asutaan, niin yöt ja siestat ilmalämpöpumpun alla, jota myös koirat arvostaa. Päivät varjossa ja illalla puutarhan ja kukkien kastelut. Jäätelöä, juotavaa ja pieniä välipaloja päivän mittaan ja lämmin ruoka klo 21-22. Uima-allas kovassa käytössä ja toinen koirista pulikoi siellä myös. Tosin vesi +32, mutta on ainakin märkää. Vaihdevuodet ja Espanjan kesä ei välttämättä kyllä paras yhdistelmä, mutta edelleen hengissä jo kuudetta vuotta. Ajoittain kyllä kaipaan Suomen viileämpää suvea ja odotan syksyn viileämpiä ilmoja.”
Nina Kerminen

”Viihdyn Aurinkorannikon kesässä oikein hyvin. Olen onnellinen, että minulla on mahdollisuus viettää eläkepäiviäni kodissani Fuengirolassa. Aurinko paistaa koko kesän, on lämmintä ja valoisaa!
Talossani on uima- allas, johon voin pulahtaa, kun siltä tuntuu. Silloin tällöin pääsen uimaan myös ystävieni altaisiin. Meri on toinen vaihtoehto uimiselle. Toki jotkut hellepäivät välillä uuvuttavat, ei pelkkä kuumuus, vaan ilman kosteus, joka saa hikoilemaan niin, että useampi mekko pitää vaihtaa päivän kuluessa. Kevyt vaatetus, leppoisa oleskelu ja varjossa istuskeleminen auttaa helteessä myös.
Kodissani on ilmalämpöpumppuja, joilla tarvittaessa voin viilentää ilmaa, mutta käytän niitä harvoin. Ikkunat ja ovet auki ja läpiveto riittävät mainiosti. Shoppailu viileissä kauppakeskuksissa on myös viihdettä kuumiin päiviin, samoin museovierailut Málagan lukuisiin museoihin. Junat ja bussit ovat ilmastoituja.
Enää ei tarvitse odottaa lomaa ja reissuja Kreikkaan, Turkkiin, Thaimaahan tai muualle lämpimään, kun saan olla eläkeläisenä lomalla Espanjassa koko ajan. Kohta 8 vuotta olen asustellut vuodet ympäri täällä. Odotan joka talvi kuumaa kesää. Talvella voi sitten taas nauttia viileämmistä säistä.”
Sointu Hopia

”26-31C ollut asunnossa lämpöä. Ihan siedettävä vielä, eikä ole ollut ilmastoinnin tarvetta. Läpiveto öisin riittää. Ongelmana oli kyllä moottoripyörällä ajaminen, kun näytti mittari sen 42 varjossa. Suojatakki pitää olla, kunnon suojalliset motskarifarkut ja lakisääteiset hansikkaat motarilla. Málagan yläpuolella tuuppasi kunnon lämmin fööni, onneksi oli umpikypärä, lämpöä oli arviolta motarilla tuulessa 60C ja kone tuuppaa lisää. Mutta kyllä tuossa kelissä sen tankin välin kiskoo, eli parisataa kilometriä helposti.”
Sami Lappalainen

”Aurinkorasva 50, suolaa mukana ja vettä. Ei tee tiukkaakaan näin viikon lomalla.”
Juha

KIITOS KAIKILLE KOMMENTOIJILLE! PENTTI KORPELAN ¡VAMOS!-PATIKKAOPPAAN VOITTI RAA FAGERESTRÖM TAMPEREELTA. OTAHAN RAA YHTEYTTÄ TOIMITUKSEEMME NIIN KATSOTAAN MITEN TOIVOT MEIDÄN TOIMITTAVAN KIRJAN SINULLE!0

Your Cart