Asturian rannikko hurmaa värikkäillä kylillä ja luonnonrannoilla

Asturian rannikko hurmaa värikkäillä kylillä ja luonnonrannoilla

Espanjan pohjoisrannikon Asturiasta kuoriutuu värikäs kesäkohde.


Plaza Mayoria reunustavat kahvilat ja ravintolat.

Atlantin aalloissa kylpevällä rannikolla pääsee nauttimaan kalliorantojen karuista maisemista, vehreästä luonnosta, valkohiekkaisista paratiisirannoista, värikkäistä kalastajakylistä ja tuoreista merenherkuista.

Asturian itsehallintoalueen suurin kaupunki Gijón on yksi alueen hurmaavista rantakohteista. Vaikka kaupungissa on 270 000 asukasta, sieltä voi löytää kalastajakylän tunnelmaa. Etenkin sitä voi aistia merelle puskevan niemekkeen Cimadevillan karismaattisissa kalastajakortteleissa.


Iglesia de San Pedro -kirkko Gijónissa.

Cimadevillan niemessä sijaitsee myös kaupungin kuuluisin katu, siiderikaduksikin kutsuttu Tránsito de las ballenas. Aina sään salliessa niin paikalliset kuin vierailijatkin kipuavat rinteelle viettämään iltaa. Moni laskee tahmeutta uhmaten takapuolensa katukivitykselle tai mäkistä katua reunustaville muureille, ostaa siideripullon kadun varren sideríoista ja siemailee sitä auringonlaskua ihaillein.

“Aina sään salliessa paikalliset kipuavat siiderikadulle viettämään iltaa.”

Cimadevillan rantoja kiertäviltä kaduilta ja sen nimen päässä sijaitsevasta puistosta avautuu upeat maisemat kaupungin rannoille. Itäpuolella keskustaa levittäytyy 1,6 kilometriä pitkä Playa de San Lorenzo –ranta, jota reunustaa viihtyisä rantakatu.

Ranta tunnetaan ympäri Espanjaa omaleimaisista raidallisista rantamajoistaan, jotka pysytetään Playa de San Lorenzon hiekalle joka kesä. Kaupunkirannalla töröttävät hauskannäköiset majat toimivat auringonottajien pukuhuoneena tai suojana.

San Lorenzon rantaviivaa kaunistaa myös kuvauksellinen Iglesia de San Pedron kirkko. Biskajanlahden nousu- ja laskuvettä rantatörmällä vartioiva kirkko on rakennettu 1940-luvulla, mutta se mukailee Asturian ylpeyden aihetta; esiromaanista 800-luvun kirkkoarkkitehtuuria.


Lastres on Asturian kalastajakylien malliesimerkki.

Hieno tukikohta Asturian rannikon tutkimiseen

Gijón toimii myös mainiona tukikohtana niille, jotka haluavat tutkia Asturian noin 300 kilometriä pitkää rikasta rannikkoa.

Rantaviivasta muutamien kilometrien päässä kulkevaa A-8-moottoritietä pitkin voi kiitää nopeasti Asturian rannikkoa edestakaisin. Moottoritien liittymistä pääsee pujahtamaan vehreän kasvuston ja lehmien reunustamille maalaisteille. Niitä mutkittelemalla päätyy rannikon upeisiin pikkukyliin tai poukamiin hetkessä.

Kannattaa vierailla ainakin koko Espanjan kauniimpien kylien listalle päässeessä Lastresissa. Muita rannikon helmiä ovat Gijónin itäpuoleisen rannikon Llanes ja Ribadesella sekä länsipuolella sijaitseva Cudilleron kylä.

TEKSTI: Eeva-Maria Hooli
KUVAT: Eeva-Maria Hooli, Alma Ulvelin, Shutterstock

Lue laaja juttu Asturian rannikosta, sen ruokakulttuurista, kalastajakylistä ja kauneimmista rannoista kesä-heinäkuun 2018 Olé-lehdestä!

Lue digilehti     Tilaa Olé-lehti

Strand Properties


0

Your Cart