Fuengirola sai uuden poliisipäällikön

Fuengirola sai uuden poliisipäällikön

Fuengirolan paikallispoliisin uusi päällikkö Sergio Luna Martín haluaa kotikaupunkinsa Policía Localin palvelevan asukkaita samoin kuin hän itse toivoisi tulevansa palvelluksi.

Sergio Luna istuu Fuengirolan Policía Localin päällikön työhuoneessa, mutta ainakaan vielä ensisilmäyksellä ympärillä ei ole havaittavissa tämän henkilökohtaisia tavaroita. Syy: 31 vuotta Fuengirolan paikallispoliisissa toiminut Luna on haastatteluhetkellä toiminut uudessa päällikön virassaan vasta vajaan viikon. Hänet vihittiin paikallispoliisin päälliköksi 31. maaliskuuta.

Strand Properties

31 vuotta Fuengirolan palveluksessa

Luna on ylpeä urastaan, eikä syyttä. 31 vuotta poliisina toiminut Luna on aloitusvuodestaan 1991 lähtien käynyt läpi paikallispoliisin uran jokaisen asteen ja toiminut myös palokunnan ja Protección Civil -siviilisuojeluluyksikön johtajana.
– Olen alkujaan kotoisin Málagasta, mutta olen asunut Fuengirolassa pikkupojasta asti. Tämän vuoksi tunnen erityistä ylpeyttä siitä, että olen ylennyt nimenomaan kotikaupunkini poliisipäälliköksi.
Luna aloittaa johtotehtävänsä melkoisella tulikasteella: kahden vuoden hiljaiselon jälkeen järjestettävät pääsiäiskulkueet ja heti perään Kansainväliset päivät pitävät tämän kiireisenä. Niin ikään pandemia-ajan jäissä olleet tai ainoastaan puoliliekillä toimineet konserttitapahtumat saavat tänä kesänä jatkoa
– Kokemukseni palokunnan ja Protección Civil -kansansuojeluyksikön johtamisesta pandemia-ajan alkuaikoina on nyt todella hyödyllinen, Luna toteaa.
Vaikka paikallispoliisin päätyö on järjestyksen ylläpito kaupungissa, käytännössä toimenkuva on paljon laajempi.
– Annamme esimerkiksi virka-apua kansallispoliisille perheväkivalta-asioissa ja uhrien suojelemisessa siitäkin huolimatta, että Espanjassa toimivalta kuuluu Policía Nacionalille ja Guardia Civilille. Tätä varten Fuengirolan kaupungintalo on sopinut erillisen yhteistyösopimuksen Espanjan sisäministeriön kanssa, Luna kertoo.
– Käytännössä kansallispoliisi pyytää meiltä usein virka-apua; olisihan absurdia, jos samalla paikkakunnalla toimivat poliisivoimat eivät puhaltaisi yhteen hiileen.

Fuengirola on rauhallinen kaupunki

Vaikka Fuengirola on turistien suosiossa oleva kaupunki, jonka väkimäärä saattaa jopa kolminkertaistua kesän huippukuukausina, kaupungissa ei ole erityisiä järjestysongelmia.
– Kyseessä on loma-aikoina vahvasti turistipainotteinen paikkakunta, jonka väestömäärä saattaa kesäaikana jopa kolminkertaistua, mutta pinta-ala on edelleen 10 km². Tämä tarkoittaa liikenneruuhkia ja kaikkea lomanviettoon liittyvää. Siitä johtuvat ongelmat ovat kuitenkin suurimmalta osin naapuruussuhteisiin liittyviä – lomalaisten päiväjärjestys ei välttämättä ole samanlainen kuin täällä vakituisesti asuvien, Luna toteaa.
– Mitään erityistä rikosongelmaa ei Fuengirolassa ole.
Luna korostaakin, että hänen ensisijainen aikomuksensa on jatkaa Fuengirolan paikallispoliisin toiminnan kehittämistä niin, että se palvelee asukkaita mahdollisimman tarkoituksenmukaisesti, tehokkaasti ja hyvin.
– Yksi suurimmista kiinnostuksenkohteistani tulee olemaan liikenneturvallisuus kaupungissamme. Tulemme myös jatkamaan jo 90-luvulla aloitettua, ainutlaatuista sovitteluapua, jonka tarkoitus on olla avuksi, jos naapuruussuhteet ovat kovilla, kertoo Luna.

Poliisit auttavat naapuruussuhteiden sovittelussa

Nimenomaan naapuruussuhteita varten Luna perusti 90-luvulla Fuengirolaan palvelun, jonka tarkoituksena on sovittelu. Kun asukas ottaa yhteyttä paikallispoliisiin sen vuoksi, että naapuri häiritsee, Fuengirolan paikallispoliisi on ensin yhteydessä asianomaiseen ja sitten valituksen kohteeseen, yrittäen auttaa yhteisymmärryksen löytymisessä.
– On luonnollista, että kun ihmiset asuvat yhteisössä, naapuruussuhteet silloin tällöin kiristyvät. Jonkun koira saattaa räksyttää, toinen soittaa musiikkia liian kovalla ja toinen on kova juhlimaan. Puutumme kaikkeen, mihin lain puitteissa voimme puuttua, mutta on toki muistettava, että poliiseina voimme toimia vain niin pitkälle kuin mitä laki sallii. Suurimmassa osassa tapauksia asukkaat kokevat, että sovitteluavustamme on todellista hyötyä.
– Fuengirolassa on paljon turismia, eikä täällä muutaman päivän viettävä turisti ehkä hirveästi ajattele asukkaita, jotka käyvät työssä ja tarvitsevat lepoa.
Luna antaakin tärkeän ohjeen: soittakaa meille silloin, kun ongelma on päällä.
– Etenkin naapuriongelmissa poliisin paikalle ilmestyminen on yleensä hyvin tehokas keino.
Luna kertoo Fuengirolan paikallispoliisin työnkuvaan kuuluvan muitakin inhimillisiä piirteitä.
– Saamme päivittäin avunpyyntöjä yksin asuvilta henkilöiltä, jotka ovat kokeneet jonkinlaisen kotitapaturman. Saatamme joutua auttamaan sohvalta lattialle pudonnutta ikäihmistä, joka ei pääse omin voimin ylös, paikallistamaan sen jälkeen tämän omaisia tai ottamaan yhteyttä sosiaalitoimeen tai sairaalaan, mikäli tämän tila sitä vaatii. Tämä inhimillinen aspekti on etenkin yövuorossa erittäin usein toistuva osa poliisityötä.
Paikallispoliisin poliiseista suuri osa on kotoisin Fuengirolasta. He tuntevat kaupungin ja sen asukkaat. Luna kertoo, että vaikka poliisivoimiin saa hakea millä tahansa paikkakunnalla asuva henkilö, suuri osa Fuengirolan paikallispoliiseista on kaupungin asukkaita. Tämä tuo tiettyä helppoutta toimeen. Poliisit tuntevat kaupungin kuin omat taskunsa, ja lisäksi he tuntevat sen asukkaat.
Kaupungin suomalaisasukkaista Lunalla on pelkästään hyvää sanottavaa.
– Suomalaiset ovat rauhallisia eivätkä aiheuta ongelmia. Yksittäisiä ongelmatapauksia toki on aina, kuten kaikissa kansallisuuksissa, mutta missään nimessä suomalaiset eivät ole ongelmallisia, tämä toteaa.
Lisäksi Luna kiistää, että suomalaiset olisivat – nyt tai aikaisemmin – olleet mikään erityinen kohde rikoksentekijöille.
– Yhteiselo kaupungissamme on hyvää, Luna toteaa.

Teksti ja kuva Katia Westerdahl0

Your Cart