Kuljetusalan lakko näkyy jo kaupan hyllyillä

Kuljetusalan lakko näkyy jo kaupan hyllyillä

Hamstraaminen palasi ilmiöksi, vaikka kauppaketjut vakuuttavat, ettei siihen ole syytä.
Auringonkukkaöljyn ostoa rajoitetaan monissa myymälöissä.

Yli viikon kestänyt ja toistaiseksi jatkuva kuljetusalan lakko on tuonut suuria ongelmia maantiekuljetuksiin ja pysäyttänyt kokonaisia teollisuudenaloja. Lakko on näkynyt myös kaupoissa joidenkin elintarvikkeiden ajoittaisena puutteena. Lakon pitkittyessä saatavuus voi heikentyä edelleen.
Lakko on näkynyt myös teollisuuden toimitusketjuissa, mikä on aiheuttanut seisokkeja monissa tehtaissa. Toimitusvaikeudet ovat pysäyttäneet tuotantoa esimerkiksi autoteollisuudessa, kalanjalostuksessa ja meijeriteollisuudessa. Esimerkiksi maidon noutaminen maatiloilta on ollut paikoin pysähdyksissä.
Espanjan suurimpiin kuuluvan kauppaketju Mercadonan johtajan Juan Roigin mukaan pahimmat toimitusongelmat pystytään lakosta huolimatta välttämään, eikä tuotteiden hamstraamiseen ole syytä. Tästä huolimatta esimerkiksi auringonkukkaöljyn myyntiä on rajoitettu viiteen litraan asiakasta kohti.
Kuluttajat ovat ostaneet varastoon tuotteita, kuten maitoa, öljyjä tai jauhoja, joista on ollut paikoin pulaa. Hamstraamista on saattanut vauhdittaa myös inflaation kiihtyminen ja oletus yleisestä hintojen noususta.

Strand Properties

Välikohtauksia liikenteessä

Lakko on aiheuttanut välikohtauksia lakkovahtien ja työtä jatkavien kuljettajien välillä. Espanjassa lakot yltyvät usein vahingonteoiksi, ja niin on käynyt tälläkin kertaa. Yksi ihminen loukkaantui vahingonlaukauksesta poliisin ja lakkolaisten välisessä kahakassa Madridissa. Ensimmäisen lakkoviikon aikana pidätettiin 44 ihmistä. Yli 20 000 poliisia on käytetty turvaamaan lähes 2 000 kuorma-autosaattueen perille pääsyä.
Moottorimarssit ja lakkovahtien tiedotuspisteet ovat hidastaneet liikennettä tieosuuksilla eri puolilla maata. Näin on ollut esimerkiksi Málagan keskustassa.

Kipuilua polttoaineiden hinnoista

Lakon taustalla on polttoaineiden hintojen nousu, joka on kärjistynyt Ukrainan sodan takia. Lakon järjestäjä on kuljetusalan pieniä ja keskisuuria yrityksiä ja ammatinharjoittajia edustava liike, joka vaatii muun muassa polttoaineiden hintojen kompensointia ja tiemaksujen poistamista maanteiltä.
Hallitus pitää kuljetusalan vaatimuksia oikeutettuina, mutta ei ole toistaiseksi neuvotellut lakon aloittaneen liikkeen kanssa, jota se on syyttänyt suoraan työntekijöiden boikotoinnista, väkivaltaisuuksista ja jopa yhteyksistä äärioikeistoon.
Espanja ei ole myöskään puuttunut liikennepolttoaineiden hintoihin veroja alentamalla. Sen sijaan liikenneministeriö julkaisi maaliskuun alussa asetusluonnoksen, jonka avulla polttoaineiden hintojen nousu voidaan ottaa huomioon ja kompensoida kuljetusalan sopimuksissa.

Uhkana lakon laajentuminen

Kuljetusala on ollut lakon edessä hajanainen, mutta tapahtumien edetessä vaarana on lakon laajentuminen. Lakon aloittanut liike on pieni, eikä sillä ole edustusta kansallisessa kuljetusalan komiteassa (CNTC), jolla on suora keskusteluyhteys hallituksen kanssa. Oman ilmoituksensa mukaan liiton jäsenet vastaavat kuitenkin 85 prosentista Espanjan maantiekuljetuksista.
Suurimmat alan liitot, kuten 65 000 kuljetusalan yritystä edustava kuljetusalan liitto CETM eivät osallistu lakkoon, mutta vaativat hallitukselta toimenpiteitä kustannusten nousua vastaan. Maanantaina myös ne vaativat hallitukselta toimia polttoaineiden hintojen laskemiseksi lakkoon liittymisen uhalla. Monet autoilijat liitoista riippumatta ovat jo nyt tukeneet lakkoa.0

Your Cart