Lasten karanteenimääräyksiin helpotuksia

Lasten karanteenimääräyksiin helpotuksia

Espanjan hallitus on tehnyt muutoksia maassa hätätilan julistuksen vuoksi vallitseviin karanteenioloihin.
Vielä on epäselvää, pääsevätkö lapset ulkoilemaan myös rannoille. Osa kaupungeista on kuitenkin ilmoittanut avaavansa rannat tarjotakseen lisätilaa lasten leikeille.

Espanjassa on ollut lähes täydellinen ulkonaliikkumiskielto 14. maaliskuuta lähtien. Ainoastaan välttämättömät ulkona liikkumiset, kuten valintamyymälään ja apteekkiin meno tai lääkärissä käynti, ovat olleet sallittuja.

Strand Properties

Myös maan yrityselämä on ollut suurilta osin pysähdyksissä. Suoraa yleisöpalvelua toimittavat yritykset kuten ravintolat, baarit ja kampaamot suljettiin jo ensimmäisellä hätätiladirektiivillä. Myöhemmin määräyksiä tiukennettiin kahden viikon ajan niin, että maan liike-elämä loppui käytännöllisesti katsoen kokonaan, kun kaikki maan toiminnan kannalta ei-kriittiset yritykset määrättiin suljettaviksi.

Lasten ulkoilu sallitaan 26.4. alkaen

Viimeisen viikon aikana uusien koronatartuntojen määrä Espanjassa on selkeästi vähentynyt. Tämän toivotaan mahdollistavan karanteeniolojen asteittaista purkamista. Purkaminen aloitetaan lapsiperheiden elämää helpottamalla. Sunnuntaista 26.4. alkaen lapset pääsevät ulkoilemaan tietyin rajoittein.

Uuden direktiivin mukaan karanteenihelpotukset koskevat alle 14-vuotiaita lapsia. Heillä on sunnuntaista lähtien oikeus tunnin ulkoiluun päivässä. Ulkoilu on tehtävä yhden aikuisen seurassa. Myös 18 vuotta täyttänyt sisarus voi siis olla lapsen seuralainen ulkoillessa.

Virallisen lehden julkaisemassa direktiivissä on seuralaisen suhteen kohta, joka voidaan ymmärtää monella tavoin. Vaikka hallituksen jäsenet lasten ulkoilun säännöistä puhuessaan ovat koko ajan sanoneet, että ulkoilu on suoritettava sellaisen aikuisen kanssa, joka kuuluu perhekuntaan, jossa lapsi on viettänyt karanteeniajan, direktiivissä mainitaan myös mahdollinen kotiapulainen hyväksyttäväksi seuraksi. Direktiivi ei kuitenkaan mainitse, onko kotiapulaisen oltava perheen kanssa asuva henkilö vai saako tämä olla kodin ulkopuolinen, karanteeniajan muualla viettänyt lastenhoitaja.

Niissä perheissä, joissa lapsia on useampia, kukin aikuinen voi viedä kodin ulkopuolelle yhtäaikaisesti enintään kolme lasta.

Ulkoilu on suoritettava kilometrin säteellä kodista. Direktiivissä mainitaan hyväksyttäviksi ulkoilualueiksi kaikki avoinna olevat alueet, mukaan luettuina viheralueet ja luonnonpuistot, jos ne ovat auki.

Lapset voivat ottaa mukaan ulkoiluun esimerkiksi polkupyöränsä, pallon tai potkukalaudan. Luvallista on niin ikään kaikenlainen juokseminen, hyppely ja myy fyysinen aktiviteetti, jota ei kuitenkaan voi mennä tekemään kaupunkien leikkipuistoihin tai urheilutiloihin, jotka hätätiladirektiivin vuoksi ovat edelleen suljettuina.

Ulkoilu on suoritettava kello 9 ja 21 välisenä aikana. Lapsen kanssa ulkoilevan aikuisen on huolehdittava siitä, että ulkoilun aikana pidetään 1–2 metrin turvaväliä muihin. Lapset eivät siis vielä tässä vaiheessa voi ulkoilun aikana leikkiä toiseen perhekuntaan kuuluvien lasten kanssa mikäli turvaväliä ei voida säilyttää. 

Taloyhteisöt

Taloyhteisöt saavat itse päättää, annetaanko lasten käyttää ulkoiluun taloyhteisön tiloja. Alkuperäinen hätätiladirektiivi kielsi taloyhteisöjen yhteistilojen käytön kokonaan.

Juridisesti taloyhteisöjen yhteispäätöksen tekeminen saattaa olla hankalaa, etenkin suuremmissa taloyhteisöissä. Koska taloyhteisön ylin päättävä elin, yhteiskokous, ei hätätilan aikana voi kokoontua, tilanne saattaa olla hankala etenkin sellaisissa yhteisöissä, joissa päätöksestä ei olla yksimielisiä.

Rannat

Kaikki Espanjan rannat julistettiin suljetuiksi hätätiladirektiivin tullessa voimaan maaliskuun puolivälissä. Rantojen sulkemista ei ole purettu. Tästä huolimatta jotkut maan rannikkokunnat, kuten Marbella ja Mijas, ovat ilmoittaneet avaavansa omansa lasten ulkoilua varten. Marbellan pormestari Ángeles Muñoz ilmoitti päätöksestään todeten, että mitä ilmeisimmin rannasta kilometrin säteellä asuvat perheet pyrkivät ulkoilemaan lastensa kanssa kaupungin rantakadulla. Tämän mukaan on mielekkäämpää avata ranta, antaahan lisätila enemmmän mahdollisuuksia turvavälien säilyttämiseen. Saman lijauksen on tehnyt naapurikunta Mijas.  

On mahdollista, että muut rannikkokunnat tekevät viikonlopun aikana saman suuntaisia päätöksiä.

Kieltoja

Mikäli lapsella on kuumetta tai muita koronatartuntaan viittaavia oireita, tätä ei saa viedä ulkoilemaan. Vanhempia kehotetaan opettamaan lapsille käsihygienian tärkeys.

TEKSTI: Katia Westerdahl

Haluatko tietää enemmän Espanjasta? Tilaa Olé-lehti kotiisi.

Tilaa Olé-lehti0

Your Cart