Miten voisin auttaa suojatonta eläintä?

Miten voisin auttaa suojatonta eläintä?

Uusi eläinsuojelulaki Espanjassa on aiheuttanut paljon hämmennystä. Monet pohtivatkin, miten ja milloin puuttua epäkohtiin silloin, kun sellaisia havaitsee.

Moni suosittu lemmikkieläinlaji tuli uuden lain myötä Espanjassa kiellettyjen listalle. Esimerkiksi seuraavat yleiset lemmikit ovat nykyisin kiellettyjä kotieläiminä:

Strand Properties

Jyrsijöistä kani, hamsteri, marsu, chinchilla ja hiirilajit. Eksoottisista matelijoista käärmeet, iguaanit, liskot, kameleontit ja gekko. Eksoottisittista linnuista papukaijat, undulaatit, rakkauslinnut ja muut toisten maiden lajit. Muista lajeista minipossut, kilpikonnat, siilit ja hämähäkit.

Jos näet naapurillasi tällaisen eläimen, se ei kuitenkaan ole vielä syy ottaa yhteyttä poliisiin. Uuden eläinsuojelulain tarkoitus ei ole tapattaa eläimiä tai jättää niitä hoidotta. Kaikkien näiden eläinten omistajien velvollisuus on kuitenkin ollut ottaa yhteyttä itsehallintoalueen, esimerkiksi Andalusian, ympäristövirastoon. Sieltä annetaan kullekin jo olemassa olevan lemmikinomistajalle lupa pitää lemmikkiä tämän kuolemaan saakka.

Näillä uusilla kielloilla halutaan välttää eläinten hylkäämistapaukset ja eläimillä tehtävä kauppa. Kun eläimet on rekisteröity, hylkääminen ja kaupankäynti vaikeutuvat. Samoin epävarmoissa tapauksissa viranomaisilta saa varman tiedon siitä, onko kyseinen eläin kiellettyjen lajien listalla vai ei.

Eläinten kaltoinkohtelu

Espanjan uusi eläinsuojelulaki ei arvota kotieläimiä esineiksi vaan perheenjäseniksi. Tämä tarkoittaa, että kotieläimen kohtelun pitää olla samanlaista kuin perheenjäsenen. Tämä otetaan huomioon myös avioerotapauksissa. Avioero koira- tai kissaperheessä tarkoittaa nykyisin sitä, että avioerosopimuksessa sovitaan myös kotieläimen hoidosta siten, että kummallakin on eläimeen tapaamisoikeus.

Kaltoinkohteluja on erilaisia. Minkälaista se on, määrittelee myös sen, kehen otetaan yhteyttä, jotta eläin saa apua.

Kaltoinkohtelua on esimerkiksi se, ettei anna eläimelle sen tarvitsemaa hoitoa: ei ruoki, juota tai kengitä, ei hoida eläimen hygieniaa riittävästi tai ei hoida sen sairauksia. Kaltoinkohtelua on myös se, että pitää vaikkapa koiralla liian tiukkaa kaulapantaa tai lyhyttä remmiä. Kaltoinkohtelua on myös raju kaulapannasta kiskominen tai puutarhaan jättäminen säällä kuin säällä.

Tämän tyyppisistä rikoksista uuden lain mukaan rangaistukset saattavat olla jopa 500 000 euroa sakkoa ja eläintenpitokielto.

Toisenlainen, nopeampaa väliintuloa vaativa rikos on esimerkiksi suoran väkivallan käyttö eläintä kohtaan. Tällaista voi olla vaikkapa eläimen pahoinpitely, kidutus tai tappaminen.

Kotieläimen kiduttamista on muun muassa koiran taistelukoirana käyttäminen, kissan seinään paiskaaminen, aasin hakkaaminen kepillä sekä kaikki vastaavanlaiset tapaukset. Näistä rikoksista oikeus voi määrätä vankeutta. Luonnollisesti myös kotieläimen hylkääminen on Espanjassa rikoslain alainen asia.

Mitä voin tehdä?

Tärkeintä on ottaa yhteys poliisiin ja tehdä rikosilmoitus. Jos näet naapurisi koiran olevan ilman hoitoa puutarhassa tai parvekkeella päivästä toiseen tai näet jonkun hakkaavan kotieläintä, velvollisuutesi on ottaa yhteys viranomaisiin ja tehdä rikosilmoitus.

Jos näet kadulla tai tienvarressa hylätyn eläimen, on parasta ottaa yhteys lähimpään eläinsuojeluyhdistykseen. Hylätyistä eläimistä voi tehdä ilmoituksen myös ympäristövirastoon, mutta eläinsuojeluyhdistykset osaavat useimmiten toimia nopeammin. Parhaassa tapauksessa, jos se on mahdollista, voi kulkueläimen ottaa kiinni, viedä sen omaan kotiin ja hoitaa sitä muutaman päivän samalla, kun esimerkiksi sosiaalisessa mediassa etsii sen omistajaa ja ottaa yhteyttä eläinsuojeluun, jotta he hoitavat asiaa eteenpäin. Näin suositellaan tekemään siksi, että eläinsuojeluyhdistyksillä on aina pulaa sijoituspaikoista.

Väkivaltatapauksissa julkisilla paikoilla sinulla on oikeus kuvata eläimen retuuttaminen tai muu väkivalta sitä kohtaan, pahimmassa tapauksessa eläimen tappaminen. Tapahtuman voi videoida tarkasti päivän, tapahtuma-ajan ja paikan huomioiden. Jos paikalla on muita, heiltä kannattaa ottaa yhteystiedot mahdollisia todistajalausuntoja varten. Silminnäkijä itse ei voi pidättää tai kohdella väkivaltaisesti eläimen pahoinpitelijää. Siksi on parasta soittaa poliisipartio paikalle välittömästi. Jos tekijä pakenee paikalta, video on tärkeä todistusaineisto ja auttaa rikollisen jäljittämisessä.

Yhteystiedot talteen

SEPRONA

Guardia Civilin eläinrikoksiin keskittynyt yksikkö on Seprona. Sinne otetaan yhteyttä, jos näkee eläimen hylkäämisen, säännöllisen kaltoinkohtelun tai huonon hoidon. Sepronaan ollaan yhteydessä, kun huomataan kotieläinten olevan aina likaisia, hoitamattomia, nälissään tai esimerkiksi havaitaan kotieläimen hakkaamista niin, ettei siitä ole eläimelle aivan välitöntä vaaraa. Sepronalle ilmoitetaan myös laittomasta eläinkaupasta esimerkiksi kaduilla tai netissä. Laki kieltää eläinten myynnin vaikkapa Facebookissa. Sepronan velvollisuus on toimia 24 tunnin sisällä ilmoituksesta.

Näin ilmoitat Sepronalle:

Ilmoituksen Sepronalle voi tehdä netissä: www.guardiacivil.es/es/colaboracion/form_contacto/medio_ambiente.html

Ilmoituksen voi lähettää myös seuraaviin sähköpostiosoitteisiin: seprona@guardiacivil.org, dg-seprona-jefatura@guardiacivil.org ja guardiandelared@justiciaydefensaanimal.es

YLEINEN HÄTÄNUMERO 112

Paras tapa toimia raaoissa väkivaltatapauksissa, jotka vaativat välitöntä väliintuloa, on soittaa yleiseen hätänumeroon 112 tai marssia lähimmälle poliisiasemalle. Nähdessäsi apua tarvitsevia villieläimiä voit myös ottaa yhteyttä joko Sepronaan tai Guardia Civilin hätänumeroon 112.

ELÄINSUOJELUYHDISTYKSIÄ

Espanjassa toimii lukuisia eläinsuojeluyhdistyksiä. Niistä voi adoptoida oman lemmikkieläimen. Jos tarvitset apua esimerkiksi hylätyn koiran kiinniottoon, voit olla yhteydessä suoraan paikkakunnan eläinsuojeluyksikköön. Esimerkiksi Málagassa tällainen on: medioambiente.malaga.eu/Centro-de-Proteccion-Animal

Täältä löydät eläinsuojeluyhdistysten kontakteja alueittain:

faada.org/entidades-asociaciones-protectoras

TEKSTI LIISA VÄISÄNEN | KUVAT MARCO PERETTO



0

Your Cart