Nainen nuorten ja perheiden asialla

Nainen nuorten ja perheiden asialla

Minttu Bickerton haluaa lisätä eri toimijoiden tunnettuutta, ehkäistä nuorten syrjäytymistä ja helpottaa Espanjaan muuttavien perheiden integroitumista Aurinkorannikon arkeen.
Minttu Bickerton sanoo olevansa suomalaisten auttaja ja ”yleishäärä”.

Miten koet vaikuttaneesi Aurinkorannikon suomalaisyhteisöön?

Olen halunnut olla positiivinen esimerkki muille. Vaikka minullakin on paljon töitä ja lapsiperhearki, voin silti kantaa korteni kekoon. Kun jokainen tekee edes vähän myös yhteiseksi hyväksi, siitä tulee yhdessä paljon. Leipätyössäni autan ihmisiä hätä- ja sairastapauksissa. Aina tähän ei työtunnit aivan riitä, mutta autan, jos voin.
Isoimpana konkreettisesti vaikuttavana asiana koen tällä hetkellä Aurinkorannikon Tulevaisuuden Tekijät ry:n perustamisen sekä Aktiivinen Aurinkorannikko -tapahtuman luomisen. Näiden tehtävänä on ennaltaehkäistä lasten ja nuorten syrjäytymistä ja auttaa perheitä integroitumaan arkeen Aurinkorannikolla.

Strand Properties

Mikä sinut toi Aurinkorannikolle?

Ilmasto ja terveys. Minulle oli selvää jo nuorena, että haluan muuttaa ulkomaille. Muutin ensin Thaimaahan, jossa tapasin mieheni. Sieltä kävimme välillä Suomessa, jonka jälkeen muutimme Englantiin. Aurinko, lämpö ja valo toivat meidät tänne vuonna 2018, ensin Mijasin La Calaan ja sitten Fuengirolaan.

Mitä uutta olet tuonut Aurinkorannikon perheille?

Muutettuamme La Calaan kohtasimme uskomattoman rankkaa rasismia lasten koulussa. Tämä sai minut etsimään muita vaihtoehtoja ja päädyimme suomalaiseen opetukseen Fuengirolassa. Vasta siinä kohtaa minulle selvisi, miten iso ja aktiivinen suomalaisyhteisö Fuengirolassa onkaan ja muutimme sinne.
Koska perheemme oli matkan varrella kokenut monta vaihetta sopeutuessa eri maiden kulttuureihin, minulle nousi halu tehdä jotain merkittävää, jolla voisin auttaa Aurinkorannikolle muuttavia perheitä, lapsia ja nuoria.
Päädyin ensin vetämään toimintaa Lumipartiossa, joka oli vailla jatkajaa. Olin myös mukana Aurinkorannikolla toimivassa nuorten yhteistyöverkostossa, jonka oli tarkoitus lisätä eri toimijoiden välistä tietoa ja yhteistyötä. Sieltä virisi idea Aktiivinen Aurinkorannikko -tapahtumaan, jossa kaikenlaiset harrastusmahdollisuudet tulisivat paremmin esille.

Miten päädyit perustamaan Aurinkorannikon Tulevaisuuden Tekijät ry:n?

En halunnut perustaa toiminnan pyörittämiseen yritystä ja lopulta kaikkein parhaaksi ratkaisuksi todettiin perustaa yhdistys, jonka puitteissa toimia. Yhdistyksen perustamisprosessi tehtiin yhteistyössä Turun ammattikorkeakoulun opiskelijoiden kanssa.

Oletko ollut vastaavissa tehtävissä Suomessa ja miten se eroaa Espanjasta?

En varsinaisesti ole. Tosin koko työurani olen tehnyt kehittämistehtävien parissa, joten siinä mielessä nämä projektit ovat minulle luontevia.

Onko Aurinkorannikko avannut sinulle uusia mahdollisuuksia?

Todellakin! Kun joku työtehtävä on päättynyt, uusi ovi on auennut saman tien. Juuri nyt olen halunnut pois vain kaupallisesta maailmasta. Koko ajan, kun ikää karttuu, tulee entistä tärkeämmäksi se, että voin tehdä jotain sellaista, josta on hyötyä muillekin eikä vain minulle tai omalle pankkitililleni. Haaveenani on jossain kohtaa saada näistä harrastuksistani myös oma elantoni ja tarjota myös työmahdollisuuksia muille.
Mielessäni pyörii myös liuta haaveita erilaisista projekteista, joita olisi täällä kiva toteuttaa. Sellaisia, joiden ansiosta eri-ikäisten ihmisten olisi täällä vielä parempi asua ja elää voimavaransa yhdistäen.

Mitkä koet tämänhetkisen tehtäväsi suurimmiksi haasteiksi?

Aktiivisia ja osallistuvia ihmisiä ei ole kovin paljon. Tällaiseen lasten ja nuorten eteen tehtäviin hankkeisiin tarvittaisiin paljon vapaaehtoisia. Myös byrokratia asettaa omat haasteensa. Apua ja tukea esimerkiksi kaupungilta on ollut vaikea saada.

Mitä sinulla on juuri nyt meneillään?

Toinen Aktiivinen Aurinkorannikko -tapahtuma oli juuri viikonloppuna. Seuraavaksi kehitetään nettisivuja sekä yhdistyksen toimintaa eteenpäin. Nettisivut ovat tapahtumien välillä se paikka, josta perheet toivottavasti löytävät mahdollisimman laajan kirjon erilaisia harrastusmahdollisuuksia ja jatkossa myös selkeitä ohjeita arjen aloittamiseen Espanjassa.

Kuka? Minttu Bickerton, 47 vuotta.
Missä asut? Torreblancassa, Fuengirolassa.
Mistä olet kotoisin? Parikkalasta.
Keitä perheeseesi kuuluu? Englantilainen aviomies Stuart, tytär Ellie, kaksi rescue-kissaa sekä Suomessa asuva tytär Sofi.
Mikä on ammattisi? Liiketoiminnan kehityspäällikkö.
Mistä sinut tunnetaan? Tukasta tunnistetaan! Toimin suomalaisten auttajana ja ”hätänumerona” lääkärikeskuksella. Olen yhteisöaktiivi, vähän sellainen yleishäärä. Olen perustanut Aurinkorannikon Tulevaisuuden Tekijät -yhdistyksen sekä Aktiivinen Aurinkorannikko -tapahtumat ja vedän Lumipartiota.

Teksti ja kuva Erja Siljamo



0

Your Cart