Vuokra-asuntomarkkinat käyvät Aurinkorannikolla tällä hetkellä vilkkaina. Pahimman pandemian hellitettyä ihmiset metsästävät asuntoja kiivaasti, mikä tekee erityisesti pitkäaikaisen vuokrakodin löytämisestä hankalaa.

Espanjassa uusi asumisoikeuslaki ”Ley de Vivienda” on ollut legenda jo syntyessään.

Tuleva laki muun muassa säätelee vuokrahintoja niin sanotuilla ylikuumentuneilla alueilla, tosin toistaiseksi autonomioista vain Katalonia on ilmoittanut ylikuumentuneista alueista.

Tämän lisäksi laki säätää, kuinka paljon vuokra saa vuodessa nousta sekä sen, kuka mahdollisen vuokrakomission maksaa. On kuitenkin huomattava, että uusi laki koskee vain pysyviksi kodeiksi vuokrattavia asuntoja (alquiler de vivienda habitual). Kausivuokriin eli esimerkiksi suomalaisten suosimiin loka-maaliskuuksi tai marras-huhtikuuksi tai sitä lyhyempiin ajanjaksoihin osuviin vuokrauksiin sillä ei ole mitään vaikutusta.

Lieneekin luonnollista, että etenkin kiinteistösijoittajat, jotka haluavat saada sijoituksilleen maksimivoiton, saattavat uuden lain voimaan tullessa suunnata tuottavimmille markkinoille eli juuri tällaisiin kausivuokrauksiin.

Pitkä- vai lyhytaikainen vuokra?

Otetaan tämäkin asia vielä kerran esille. Laki ei anna mitään aikamäärettä lyhyt- tai pitkäaikaisille vuokrille. Ero syntyy siinä, mitä sopimuksessa lukee: vuokrataanko henkilölle koti – vivienda (permanente) vai kausiluontoinen asunto (para uso diferente a la vivienda).

Etenkin Aurinkorannikolla ja Costa Blancalla suositaan jälkimmäistä, ja ihan sen vuoksi, että vuokrantajaja ei ole tyhmä – vuokraamalla talvella suomalaisille ja kesällä muualta Espanjaa kuumaa pakoon tuleville – tai käyttämällä itse – saa investoinnilleen maksimituoton.

Uusi laki ei siis koske millään tapaa suomalaista kausivuokraajaa. Ei toimiston tai vuokranantajan ottamien maksujen suhteen, ei vuokran nousun suhteen eikä ylikuumentuneiden alueiden suhteen.

Nämä, ja koko Ley de Viviendan sisältö, koskevat vain ja ainoastaan kodiksi vuokrattuja asuntoja, huviloita tai fi ncoja.

Lyhytaikainen vuokra suosiossa

Etenkin okupoita eli laittomia asunnonvaltaajia välttelevä vuokranantaja kirjaa vuokrasopimukseen useamman kerran, että kyseessä ei ole vakituisen asunnon – vivienda habitual – vuokraus. Tämän lisäksi asia tehdään selväksi kausivuokralaiselle useamman kerran.

Asia voidaan kirjata vuokrasopimukseen vaikkapa ”uso diferente tai distinto a la vivienda habitual”, ”vivienda de temporada” ja niin edelleen. Valveutunut vuokranantaja laittaa vuokrasopimukseen niin ikään tämän päättymispäivämäärän sekä merkinnän siitä, että vuokraaikaa ei voida tai haluta tämän jälkeen jatkaa.

Etsitpä pitkä- tai lyhytaikaista vuokra-asuntoa:

  • Asunnon lämmitys on asia, jota suomalainen ei Espanjasta asuntoa etsiessään tule aina ajatelleeksi. Kannattaa selvittää etukäteen, saako asunnon lämpimäksi talvella ja millaisilla lämmityskustannuksilla.
  • Asunnon ilmansuunta on ratkaiseva: lämmön kannalta parhaita talviaikaan ovat länsipuolen asunnot.
  • Kuka maksaa lämmityskustannukset talvella, kuka viilennyskustannukset kesällä?
  • Matot lattialla auttavat paljon. Espanjassa niihin ei juuri ole totuttu, joten etsi suomalainen vuokranantaja tai Ikea. Myös Facebookin kirpputorista voi olla apua.

Ylikuumentunut alue

Ylikuumentuneeksi alue katsotaan, jos vuokra tai asuntolaina asumiseen liittyvine kuluineen on enemmän kuin 30 prosenttia alueen kotitalouksien keskitulosta. Samaa kriteeriä sovelletaan, jos alueen yleinen vuokrataso on noussut kolme prosenttiyksikköä enemmän kuin kuluttajahintaindeksi edellisten viiden vuoden aikana. Kun alue kerran nimetään ylikuumentuneeksi, luokitus on voimassa kolme vuotta.

Tämän lehden painoon mennessä vain Katalonia oli ilmoittanut ylikuumentuneista alueista. Huomattakoon

myös, että ylikuumentuneista alueista puhutaan ainoastaan pitkäaikaisissa eli kotivuokrauksissa.

Ne kuuluisat kulut

Kiinteistönhoito- ja virallistamiskulut tulee ottaa vuokranantajalta, jos kyseessä on oikeushenkilö. Tämä tarkoittaa sitä, että asunnon omistaa yritys. On myös otettava huomioon, että tämäkin koskee vain kotivuokria.

Vuotuinen korotus

Uusi laki määrää, että sopimuksen allekirjoitushetkestä riippuen kuukausittaista vuokrahintaa voi korottaa enintään kolmesta viiteen prosenttia. On kuitenkin otettava huomioon, että tämäkin koskee vain kotivuokria.

Teksti ja kuva Toimitus