Andalusia muuttaa koronarajoituksia

Andalusia muuttaa koronarajoituksia

Uusiin rajoituksiin kuuluu muun muassa alkoholin myynnin kieltäminen kello 18 jälkeen.

Strand Properties
Andalusian aluehallituksen johtaja Juan Manuel Moreno.

Andalusian aluehallitus on tehnyt päätöksen uudelleenarvioida paikallisia koronarajoituksia ja muita määräyksiä tästä lähtien kerran viikossa, torstaisin.

Arvioinnin kohteena ovat eri paikkakuntien rajoitukset, jotka taas riippuvat tartuntaesiintymistä. Tähän mennessä kaupunkikohtaisia rajoituksia saatettiin helpottaa aikaisintaan kahden viikon päästä niiden asettamisesta, mutta nyt arvio tehdään seitsemän päivän välein.

Kymmenen päivän tartuntojen yhtäjaksoinen laskusuhdanne on riittävä, että paikkakunta saa joko rajansa auki tai ei-välttämättömäksi katsotun liiketoiminnan uudelleen käyntiin.

Tämänhetkisen säädöksen mukaan Andalusiassa paikkakunnan rajat suljetaan tarpeettomalta liikkumiselta, kun 14 päivän tartuntaesiintymä 100 000 asukasta kohtaan ylittää 500. Kun esiintymä ylittää 1 000, ei-välttämättömäksi katsottava liiketoiminta keskeytetään.

Málagan maakunnan pääkaupunki Málaga kuuluu ensimmäisinä uusista säädöksistä hyötyviin kaupunkeihin. Tartuntaesiintymän laskusuhdanne antaa esimerkiksi ravintoloille luvan avata ovensa huomisesta perjantaista lähtien. Ravintolat, baarit ja kahvilat saavat olla avoinna yleisölle kello 18 asti. Tämän jälkeen sallitaan ainoastaan ruuan noutaminen kotiin tai ravintolan toimittama kotiinkuljetus.

Uutuutena alkoholin myynnin rajoitus

Uutuutena määräyksissä on alkoholin myyntiä kello 18 jälkeen rajoittava direktiivi. Koronakriisin pahoin runtelema ravintola-ala on useampaan otteeseen valittanut, että vaikka heidän liiketoimintansa aukiolo on päivittäin rajoitettu kello 18 asti, esimerkiksi alkoholin myynti jatkuu vapaana muissa, välttämättömiksi katsotuissa liikkeissä tuon ajan jälkeenkin.

Korjatakseen tämän epäkohdan ja estääkseen turhia kokoontumisia aluehallitus on päättänyt kieltää alkoholijuomien myynnin kokonaisuudessaan kello 18 jälkeen. Aluehallitus toivoo luonnollisesti näin lepyttävänsä ravintolayrittäjiä, vaikka yleinen mielipide tästä uudesta säädöksestä ei välttämättä ainakaan vielä ole kovin suopea.

Öinen ulkonaliikkumiskielto Andalusiassa on edelleen kello 22–06.

Andalusian aluehallituksen johtaja Juan Manuel Moreno varoitti lisäksi eilen, että tämänhetkinen tartuntojen laskusuhdanne ei välttämättä kestä kovin pitkään.

– Viruksen brittimuunnoksen odotetaan pääsevän valtaan tämän kuun lopulla.

Tällä hetkellä brittimuunnoksen katsotaan olevan syypää noin 20 prosenttiin tartunnoista Andalusiassa. Prosentti nousee jopa 40:en Cádizin ja Granadan alueilla.

Rokotukset hyvässä vauhdissa

Vaikka rokotustahti koko Euroopassa on toivottua hitaampi, Andalusiassa se on hyvässä vauhdissa. Kaikkiaan tälle kahdeksan miljoonan asukkaan alueelle on toimitettu tähän mennessä 545 910 rokoteannosta. Mukana tässä luvussa ovat nyt myös Astra Zenekan rokotteet, joita ei vielä Espanjassa anneta yli 55-vuotiaille. Kaikkiaan Andalusiassa ensimmäisen rokoteannoksen saaneita on noin 402 000 ihmistä. Molemmat rokoteannokset on annettu noin 160 000 ihmiselle.

Koko Espanjassa ensimmäisen annoksen on saanut 2,3 miljoonaa ihmistä ja heistä molemmat annokset noin 890 000.

Teksti: Katia Westerdahl
kuva: Junta de Andalucía0

Your Cart