Olé-lehti 5/2021

Olé-lehti 5/2021

Olé-lehti 5/2021

Virtuaalipankit sopivat muuttolinnuille

Ratkaisu kahden maan välillä asuvalle?

Adoptiokoira Espanjasta

Hylättyjä lemmikkejä voi adoptoida monien luotettavien toimijoiden kautta.

Parvekeviljelijän taivas

Espanjassa ruukuissakin kasvaa upea hedelmä- ja vihannessato.

Pääkirjoitus: Vanhat tavat kunniaan

Arvostetussa Clinical Nutrition -tiedejulkaisussa on juuri julkaistu espanjalaistutkimus, joka osoittaa Välimeren ruokavaliolla ja covid-19-infektiosta selviämisellä olevan selvä yhteys.

Tässä kohtaa moni on jo varmasti kohottanut kulmakarvojaan. Koronakuolleisuushan on ollut Espanjassa yksi maailman suurimmista!
Niin on. Espanjassa on myös suuri joukko ihmisiä, jotka hylkäsivät Välimeren ruokavalion vuosia sitten ja sukelsivat pää edellä prosessoitujen elintarvikkeiden maailmaan. Pelkkä oliiviöljyn nauttiminen ei nimittäin vielä tuo autuutta.

Muuttaessani Espanjaan 80-luvulla täällä ei juuri nähnyt karkkeja. Lapset napostelivat auringonkukan siemeniä, kun Suomessa jo syötiin irtokarkkeja kaksin käsin. Sittemmin ruokatavat Espanjassa ovat muuttuneet radikaalisti huonompaan suuntaan. Kakkostyypin diabetes on täälläkin uusi kansansairaus ja sillä sekä hiljaisella tulehduksella ja d-vitamiinin puutteella näyttäisi ainakin lääkärikunnan mukaan olevan suora syy-yhteys vakaviin covid-19-tapauksiin.

Espanjassa eläessä Välimeren ruokavaliota on äärimmäisen helppo noudattaa, mutta se vaatii omaa vaivannäköä.

80-luvulla täällä ei juuri myyty valmisruokia tai eineksiä. Vaikka valkoista leipää kyllä syötiin joka aterialla, ilmeisesti tuoreiden vihannesten, palkokasvien ja hyvien rasvojen käyttö korvasi valkoisen ”hötön” haitat. Sitten kuvaan tulivat pakatut elintarvikkeet, palmuöljy, keinotekoiset makeutusaineet ja erilaiset tärkkelykset, joita tuntuu olevan tuotteessa kuin tuotteessa. Ketoilijat osoittavat syyttävällä sormella hiilihydraatteja, mutta sieltäkään ei löydy koko selitystä: Kiinassa ei viime vuosikymmeniin asti juurikaan tavattu kakkostyypin diabetesta huolimatta siitä, että riisi on maassa tärkeässä roolissa. Kakkostyypin diabetes alkoi yleistyä sielläkin sokerin saavuttua ruokavalioon.

Espanjassa asuva suomalaislääkäri Sari Arponen on useissa eri yhteyksissä kertonut sairaalahoidossa tapaamistaan koronapotilaista, joiden d-vitamiiniarvot ovat olleet järkyttävän alhaiset. Hän on myös kertonut nuorista tehohoitopotilaista, jotka ovat olleet päällisin puolin normaalipainoisia, mutta silti omanneet liikaa rasvaa. Kun puhutaan diabetespotilaiden lisääntyneestä riskistä sairastua vakavaan koronaan, puhutaan nimenomaan tästä. Tähän riskiryhmään pääsee myös ilman diabetesdiagnoosia. Pandemian mukanaan tuoma etätyö on lisännyt paikallaanoloa entisestään. Liikuntaan patistamisen sijasta kuntosaleja suljetaan ja meitä kehotetaan pysymään kotona.

Ensi kerralla, kun olet ruokakapassa, tartupa elintarvikepakkauksiin ja katso, kuinka monta ainetta niiden tuoteselostuksessa on. Ennustan samankaltaista yllätystä, josta puhun Manchego-juustosta kertovassa jutussani sivulta 70 alkaen.

Katia Westerdahl

Sisällysluettelo

4 Pääkirjoitus: Vanhat tavat kunniaan
8 Palopuhe: Fyffeä piisaa
10 Oleellista
16 Lukijoilta
18 Pandemia on tuonut joustoa varauksiin ja peruutuksiin
21 Kolumni: Vuosia elämään vai elämää vuosiin?
22 Virtuaalipankkien muuttuva maailma
25 Kolumni: Kuinka tuhota puolue yhdessä vaalikaudessa
26 Tyttötehtaat – näin ihmisiä kaupataan Espanjassa
31 Kolumni: Espanjan surkea itseluottamus ministeri-Audin takapenkillä
32 Makkaroiden luvattu maa
36 ¿Qué tal? Goyan teokset jättivät jäljen kulttuurijohtajaan
38 Tunnetut espanjalaiset: Formuloiden ylistetty ja kiistelty Fernando Alonso
42 Auringon lapset pohjolassa

KOTI ESPANJASSA
47 Unelmien taloprojekti
53 Kolumni: Unelmien kauppias
54 Oma sato paras sato
57 Espanjan asuntopörssi

64 Vihreä ja viettelevä Marbella
69 Papin porinat: Elämän värit
70 Manchegosta on moneksi
72 Yhden hylkiö on toisen aarre
76 Aprende español
78 Palveluhakemisto
80 Kuukauden yritys
81 Ristikko
82 Osallistu
83 Club Olé

Tilaa lehti     Digilehti

Strand Properties


0

Your Cart