Olen päätoimittajavuosieni aikana pitänyt lukemattomia Espanjaa koskevia esitelmiä sekä Suomessa että Espanjassa. Esitelmieni tarkoituksena on aina ollut kertoa suomalaisille Espanjasta, maahan muuttamisesta ja täällä oleskelua koskevista asioista. Joka ikisessä esitelmässä olen törmännyt yhteen kohtaan, jossa olen joutunut tekemään mielestäni kohtuuttoman suuren valinnan: kehottaako kuulijoita tekemään, kuten Espanjan laki sanoo vai kuten heidän kohdallaan on järkevintä.
Kyseessä on sama asia, jonka asianajaja Aura Forsman mainitsee sivulta 24 alkavassa haastattelussa: ulkomaalaisrekisteriin kirjautuminen. Laissa, joka tosin on kaikissa EU-maissa sama – myös Suomessa – ei ole hitustakaan järkeä. Se nimittäin velvoittaa toisen EU-maan kansalaisen kirjautumaan (tässä tapauksessa) Espanjan kansallispoliisin ylläpitämään ulkomaalaisrekisteriin, jos oleskelu Espanjassa kestää kolme kuukautta tai yli.
Suurin osa talviresidenttejämme täyttää kaikki turisteille asetetut vaatimukset: heidän oleskelunsa Espanjassa on väliaikaista, heidän kirjansa ovat Suomessa ja pysyvä asuinpaikkansa on edelleen Suomi. Espanjaan tullaan talvehtimaan vaihteleviksi ajanjaksoiksi, mutta täällä ei välttämättä avata edes puhelinliittymää, pankkitilistä puhumattakaan.
Miksi ihmeessä tällainen ihminen näkisi vaivan kirjautua ulkomaalaisrekisteriin ja ottaisi samalla painolastikseen huolen sen ehtojen täyttämisestä? Hän kuuluu Suomen sosiaaliturvaan, kun taas Espanjan ulkomaalaisrekisteriin kirjautumiseksi vaaditaan todistus kuulumisesta Espanjan sosiaaliturvaan tai kattava yksityinen vakuutus. Kaiken kukkuraksi toimenpide käytännössä tekee henkilöstä residentin, joka sitten taas tarkoittaa pysyvää oleskelua maassa ja ainakin teoriassa myös verovelvollisuutta.
Ohjeeni esitelmissäni onkin ollut, että jos henkilö tarvitsee NIE-numeron, kannattaa tehdä selväksi poliisilaitoksella, että kyseessä tosiaan on vain ja ainoastaan ulkomaalaisen tunnistenumero. NIE-numeroa varten ei tarvita muita asiakirjoja kuin passi.
Espanjaan pysyvästi muuttavan kohdalla ulkomaalaisrekisteriin kirjautumista voi pitää elintärkeänä. Muuten siinä ei ole hirveästi järkeä.
Katia Westerdahl
4 Pääkirjoitus: Dilemma – toimiako lain kirjaimen mukaan vai järkeä käyttäen?
8 Palopuhe: Voittiko joku?
10 Oleellista
14 ¡Vamos!
16 Lukijoilta
18 Muuttajien monet tiet Espanjaan
24 Suomalainen kirjoille Espanjaan
28 Omalla urallaan
34 Käytännön tietoa: Espanjaan töihin tulevan tärkeimmät paperit
36 Täydellinen aperitiivi
39 Kolumni: Kauhistelu kuuluu olennaisena osana median toimintalogiikkaan
40 Maailman parhaat rusinat
44 Kari Vepsän veri vetää Espanjaan
46 Vasemmiston muoti-ilmiö Yolanda Díaz
50 Kolumni: SIBO, “hype” vai oikea ongelma?
KOTI ESPANJASSA
51 Näin nappasin vuokra-asunnon
54 Permanencia – palvelu-sopimusten sudenkuoppa
55 Espanjan asuntopörssi
61 Autonomiasarja: Ceuta
62 Autolla Euroopan halki
66 Ranskalainen reitti sopii ensikertalaiselle
70 Delfiinit viihtyvät Espanjan vesillä
74 Al-Andalusin keittiövallankumous
75 Aprende español
78 Palveluhakemisto
80 Papin porinat: Sielunhoitoyhtiön miehiät
81 Ristikko
82 Osallistu
83 Club Olé