Olé-lehti 4/2014

Espanja ei ole vain eläkeläisille

Talouskriisi on pudotettanut kiinteistöjen hintoja Espanjassa. Nyt asuntoja kyselevät myös 30–40-vuotiaat, jotka suunnittelevat tulevaisuuttaan vuosien päähän.

Aurinkorannikon suomalainen koulu

Suomalaisopetuksen lippulaiva seilaa tyynessä ja myrskyssä. Kertaamme koulun historiaa sen perustusvuodesta 1991 lähtien.

Kodin kutsumattomat vieraat

Torakat, tupajumit ja termiitit ovat Espanjassa ikävän yleisiä. Olé-lehti kertoo, miten kodista saa tuholaisvapaan.

[toggle title=”Pääkirjoitus: Suomalaiset samalle viivalle”]

Suomen sisäministeriön aikeet yksinkertaistaa ja helpottaa passinhakua eivät ainakaan tällä tiedolla tule vaikuttamaan ulkosuomalaisiin. Ulkosuomalaisparlamentti ja Suomi-Seura ovat aiheellisesti antaneet asiasta lausunnon, jossa tuodaan ilmi ulkosuomalaisjärjestöjen näkemys asiasta. Olé-kustannus yhtyy USP:n ja Suomi-Seuran näkemykseen.

Passin hakeminen Espanjassa toki helpottui kovasti siirrettävän passikoneen jälkeen, mutta asuinpaikasta riippuen se ei ole ihan yksinkertaista vieläkään. Mikäli sisäministeriön ehdotus menee läpi, pian Suomessa asuvat suomalaiset voivat anoa passin kotoaan liikkumatta, sähköisten tunnusten avulla. Tällä hetkellä kuitenkin näyttäisi siltä, että ulkosuomalaiset eivät voisi sähköisiä tunnuksia käyttää, eivät edes, vaikka heillä sellaiset olisi valmiina. Passin anomisesta syntyviin matkakustannuksiin on lisättävä itse matkustusasiakirjan hinta, joka ulkomailta haettuna on kolminkertainen Suomeen nähden.

Internetin ja sähköisten palvelujen tuomien etujen kuuluisi koskettaa kaikkia Suomen kansalaisia. Aivan samoin kaikilla Suomen kansalaisilla tulisi olla oikeus opiskella Aurinkorannikon suomalaisessa koulussa.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tulkinnan mukaan koulun kuuluisi saada valtionapua vain Suomessa kotikunnan omaavien oppilaiden osalta. Valtionavun ulkopuolelle jääville oppilaille ei kuitenkaan anneta mahdollisuutta omakustannukseen kuin määrättyyn rajaan asti. Tämä tulkinta on syrjivä ja loukkaa EU:n vapaata liikkumista.

Ei ole mitään järkeä toisaalta rajoittaa suomalaisoppilaiden opiskeluoikeutta suomalaisessa koulussa ja toisaalta tehdä suunnitelmia suomalaisen koulutusviennin edistämiseksi maailmalla.

Opetus- ja kulttuuriministeriön nettisivuilla kerrotaan seuraavasti: “Opetus- ja kulttuuriministeriön selvitysryhmä laati syksyllä 2013 toimenpideohjelman koulutusviennin edistämiseksi. Taustalla oli valtioneuvoston Team Finland -strategia, jossa OKM:n tehtäväksi annettiin valmistella koulutusviennin toimenpideohjelma.” Ohjelman yksi kohta olisi “Rekrytoidaan Suomeen lisää motivoituneita opiskelijoita”. Haloo? Nämä tulevat opiskelijat olisivat täällä valmiina. Heitä ei tarvitse edes erikseen rekrytoida. Heidän ei vain haluta antaa käydä koulua. Valtaosa Aurinkorannikon suomalaisen koulun oppilaista päätyy Suomeen opiskelemaan.

Toimenpideohjelmassa lukee myös, että koulutusviennistä on tehtävä kannattava liiketoimi. Samaisen ministeriön virkailijoiden tulkinnan mukaan Espanjassa pysyvästi asuvat Suomen kansalaiset eivät kuitenkaan saisi opiskella suomalaisessa koulussa edes maksamalla. Tietääköhän oikea käsi nyt, mitä vasen tekee?

 

Katia Westerdahl
[/toggle]

[toggle title=”Sisällysluettelo”]

6 Pääkirjoitus: Suomalaiset samalle viivalle
8 Jyrki Palo: Krim ja Katalonia
9 Ajassa mukana: Uusi tieliikennelaki, Suomalaisten neulegrafiittitempaus sai mediahuomiota
16 Lukijan kynästä
18 Menossa mukana
20 EU-vaalit lähestyvät
22 Suomalaisopetuksen lippulaiva seilaa tyynessä ja myrskyssä
28 Kaukomatkailijat löysivät kodin Aurinkorannikolta
32 Lomakoti Espanjasta kiinnostaa yhä nuorempia
35 Auto alle jo lentokentältä
36 Persoonalliset löydöt Espanjan kotiin
38 Espanjalaiskotien kutsumattomat vieraat
41 Kolumni: Espanjassa kaiken voi tehdä vasta huomenna
42 Kirppuilu tekee hyvän mielen ostajalle ja myyjälle
46 Kolumni: Terveisiä kivikaudelta
47 Espanjan asuntopörssi
58 Kiekkoilta Barcelonassa
61 Tähti käy talvisin aurinkoenergialla
64 Kaunis ja kutsuva Mallorca
69 Benidorm häkellyttävä runsaudensarvi
72 Elämänmuutos kuljetti Espanjaan
74 Valkopukuiset tytöt ja pienet amiraalit
76 Minun barrioni: Perhe-elämää pääkaupunkiseudun tuntumassa
78 Espanjan kielen kotikoulu
80 Kauden menú: Pääsiäisenä syödään yhdessä
82 Papin porinat: Lesken ropo – vahva valuutta
83 Palveluhakemisto
90 Ristikko

[/toggle]