Puolet Espanjan maakunnista etenee karanteenipurkauksessa

Puolet Espanjan maakunnista etenee karanteenipurkauksessa

Espanjan hallitus on julkaissut ne maakunnat, jotka pääsevät maantantaista 11.5. alkaen etenemään karanteenipurkauksen 1. vaiheeseen.
Aurinkorannikko jäi toistaiseksi 1-vaiheen ulkopuolelle.

Huolimatta Andalusian aluehallituksen anomuksesta hallitus ei hyväksynyt Andalusian karanteenipurkauksen aloittamista terveydenhoitopiireittäin. Näin ollen Málagan ja Granadan maakunnat jäivät 0-vaiheeseen vielä ainakin viikoksi. Málagan maakunta käsittää muun muassa Aurinkorannikon kunnat.

Strand Properties

Terveysministeriön tartuntatautien kriisiryhmän johtaja Fernando Simón totesi kuitenkin Granadan ja Málagan tilanteen olevan kaikesta huolimatta niin hyvä, että sitä voidaan arvioida uudelleen muutaman päivän kuluttua. Mikäli tartunnat pysyvät kurissa, Aurinkorannikkokin saattaisi siis päästä 1-vaiheeseen 18.5. alkaen.

Valencian alueen anomus karanteenipurkauksesta terveydenhoitopiireittäin hyväksyttiin ja näin esimerkiksi suomalaisten suosima Costa Blancan alue pääsee etenemään karanteeenipurkauksessa 1- vaiheeseen. Kaikki Valencian alueen maakuntien pääkaupungit pysyvät kuitenkin edelleen 0-vaiheessa.

Niin ikään kaikki Espanjan saariryhmien saaret etenevät maantaina 1-vaiheeseen. Siihen pääsivät jo karanteenipurkauksen alussa Formenteran saari (Baleaarit) sekä el Hierro, la Gomera ja la Graciosa (Kanariansaaret).

Kaikkiaan 51% Espanjan maakunnista pääsi etenemään karanteenipurkauksen seuraavaan vaiheeseen.

1-vaiheen merkitys käytännön elämään

Se, mitä 1-vaiheeseen siirtyminen käytännön elämässä tarkoittaa, on kirjattu tänään virallisessa lehdessä julkaistuun direktiiviin.

Listaamme nyt pääpiirteitä 1-vaiheeseen siirtymisestä. Pyydämme kuitenkin edelleen huomiomaan, että seuraavat asiat, lukuun ottamatta mainintaa yleisestä liikkumisesta, koskevat vain 1-vaiheeseen maanantaina 11.5. siirtyviä maakuntia tai terveydenhoitopiirejä. 0-vaiheessa pysyvissä noudetaan edelleen tällä hetkellä voimassa olevia tai lähipäivinä ilmoitettavia määräyksiä. Jokainen varmistukoon erikseen oman paikkakuntansa tilanteesta.

Listan maakunnista, jotka saavat luvan 1-vaiheeseen siirtymiseen, löydät esimerkiksi täältä: www.elespanol.com

Yleinen liikkuminen

Ihmisille sallitaan vapaa liikkuminen oman maakuntansa tai terveydenhoitopiirinsä sisällä riippuen siitä, kumman mukaan itsehallintoalueen karanteenipurkaus on määritelty. Tämä koskee myös mahdolliseen loma-asuntoon menoa, kunhan se sijaitsee saman maakunnan, saaren tai terveydenhoitopiirin sisällä.

0-vaiheen määräykset ulkona liikkumisesta sekä lasten, kävelyllä käymisen että urheilun suhteen ovat edelleen voimassa. Asiointi avoinna olevissa liikkeissä, ravintoloissa jne on kuitenkin myös sallittua niiden aukioloikojen puitteissa. On odotettavissa, että tätä kohtaa direktiivissä saatettaisiin vielä muuttaa, sillä kontradiktio on ilmeinen: voit mennä ravintolan terassille istumaan mihin aikaan päivästä tahansa, mutta et juoksulenkillle.

Direktiivi antaa itsehallintoalueille mahdollisuuden muuttaa ulkonaliikkumisaikoja kahden tunnin marginaalilla oman harkintansa mukaan, mikäli maantieteellisen sijainnin vuoksi esimerkiksi lasten ulkoiluaika katsotaan liian kuumaksi. Esimerkiksi Andalusiassa on yleisesti valitettu siitä, että lasten ulkoilu on ajoitettu klo 12-18 väliseksi ajaksi, joka on päivän kuumin.

Liiketoiminta

Alle 400 m2 kokoiset myymälät saavat aloittaa asiakaspalvelun, kunhan myymälässä on yhtäaikaisesti asioimassa vain 1/3 normaalisti sallitusta asiakasmäärästä ja liikkeen koko sallii ainakin 2 metrin etäisyyden yhtäaikaisesti asioimassa olevien henkilöiden välille.

400 m2 pinta-alan ylittävien, yleisöpalvelua käsittävien toimitilojen avaaminen on niin ikään sallittua autoliikkeille, katsastuskonttoreille ja kasveja ja muita puutarhatarvikkeita myyville liikkeille, joskin ajanvarauksella. Niin ikään valtion arpa- ja lottomyyntiä hoitavat konttorit saavat avata ovensa.

Liikehuoneistojen tai myymälöiden WC-tiloja ei avata yleisölle. Niiden käyttö on sallittua vain poikkeustilanteessa.

Ulkoilmamarkkinat sallitaan, mutta kojujen ulkopuolella on oltava selvästi merkittyinä jonotuspaikat, jotta 2 metrin etäisyys asiakkaiden välillä säilyy.

Baarien ja ravintoloiden ulkoilmaterassit

Baarien ja ravintoloiden ulkoilmaterassit saa avata seuraavin ehdoin: pöytäseurueen maksimikoko on 10 henkilöä ja asiakasmäärä ei saa ylittää 50 prosenttia sitä sallitusta asiakasmäärästä, joka terassilla oli aiemmin. Pöytien välillä on oltava vähintään kahden metrin etäisyys.

Kaupungintalot voivat halutessaan antaa terasseille lupaa lisätilaan, kunhan edellä mainitut ehdot täyttyvät.

Ravintoloiden wc:t ovat asiakkaille avoinna, samoin hotellien, mutta hygieniavaatimukset ovat tiukat.

Kirjastot ja museot

Kirjastot saavat avata ovensa. Kirjojen lainaaminen tapahtuu niin, että asiakas pyytää haluamaansa kirjaa kirjaston työntekijältä.

Myös museot saavat avata ovensa yleisölle. Museovierailijoita saa yhtä aikaa olla paikalla 1/3 normaalista kapasiteetista. Museossa vierailu saman perhekunnan jäsenille on sallittua. Muihin on pidettävä vähintään kahden metrin etäisyys.

Niin ikään kulttuuri- ym. esitykset suljetuissa tiloissa sallitaan, kunhan yleisön määrä ei ylitä 1/3 salin kapasiteetista tai 30 henkilöä kerrallaan (kumpi ehto täyttyy ensin). Ulkoilmatapahtumissa maksimi yleisömäärä on 200 henkilöä, kunhan direktiivin kaikki yleisöä koskevat ehdot täyttyvät.

Mahdolliset sisäänpääsyliput suositellaan myytäviksi netissä.

Ulkourheilukeskukset

Ulkourheilukeskukset saa avata. Poikkeuksen tekevät uima-altaat.

Urheilusuoritukset on tehtävä yksin tai enintään kahden henkilön kesken, mutta urheilusuorituksessa ei saa olla fyysistä kontaktia. Maksimi käyttäjämäärä samalla hetkellä ei saa ylittää 1/3 urheilukeskuksen kapasiteetista.

Puku- ja peseytymishuoneiden käyttö on kiellettyä.

Hotellit

Karanteenipurkauksen 1-vaiheenssa olevan paikkakunnan hotellit ja muut turistimajoitukset saavat avata ovensa hotellivieraille. Niin ikään hotellin ravintolatoiminta saa käynnistyä, mutta ainoastaan hotellivieraita varten. Hotellin mahdolliset yhteistilat, uima-allasalue, spa tai kuntosali pysyvät suljettuina. Niin ikään ohjatut luonnonvaellukset saa aloittaa. Ryhmän maksimikoko on 10 henkilöä.

TEKSTI: Katia Westerdahl
KUVA: Shutterstock

Haluatko tietää enemmän Espanjasta? Tilaa Olé-lehti kotiisi.

Tilaa Olé-lehti0

Your Cart