SE 257/2016Suomalaiset Lionsit voittivat Andalusian liiganAurinkorannikon suomalainen koulu:Talous kunnossa! Malagan uniikit ravintolaelämyksetTutustu viiteen uniikkiin ravintolaan! |
[toggle title=”Pääkirjoitus: Väestönlaskennan paikka?”]
Espanjan tilastokeskus Instituto Nacional de la Estadística (INE) on juuri julkaissut kansalaisuuskohtaiset väestömäärät Espanjassa. INE:n mukaan Espanjassa asuu juuri nyt virallisesti hieman yli 11 000 suomalaista, joista Aurinkorannikon alueella hieman vajaat 6 500.
Nämä luvut on saatu kaupungintalojen asukasrekistereistä, eli ne tarkoittavat henkilöitä, jotka ovat kirjautuneet asukkaaksi kaupunkiin. Kaikki eivät suinkaan ole residenttejä, joten on turha ajatella, että nämä olisivat niitä virallisia, kauan kaivattuja lukuja siitä, kuinka monta suomalaista Espanjassa asuu.
Ollessani kaupunginvaltuutettuna ihmettelin muutamankin kerran ääneen, miten on mahdollista, että ulkomaalainen saattaa olla kirjoilla sekä espanjalaisella kaupungintalolla että kotimaassaan. Kun henkilö, olipa tämä espanjalainen tai ulkomaalainen, muuttaa paikkakunnalta toiselle, tehdessään kirjautumisen uuteen kotipaikkaansa hän pyyhkiytyy automaattisesti pois vanhasta kotipaikastaan. Ensikirjautumiseen Espanjassa ei kuitenkaan vaadita muuttoilmoitusta Suomesta. Teoriassa Suomi saa tiedon henkilön tänne kirjautumisesta, mutta käytännössä en koskaan ole törmännyt tällaiseen tapaukseen.
Jututtamieni INE:n edustajien mukaan on itsestäänselvyys, että “eihän kukaan voi asua kahdessa paikassa yhtä aikaa”. Mutta entä ulkomaalaiset? “Kyllä he voivat olla kirjoilla sekä omassa maassaan että Espanjassa.” Samalla tavalla kuin olen varma että kaupungintalojen tilastoissa on paljon henkilöitä, jotka eivät enää pitkään aikaan ole olleet maassa, olen myös varma, että täällä asuu paljon ulkomaalaisia, jotka eivät ole kirjoilla kaupungintalollaan.
Kirjautumisen poistaminen kaupungintalolta on tehtävä henkilökohtaisesti ja leijonaosa täältä poismuuttavista jättää sen tekemättä. Nämä asukkaat “kummittelevat” kaupungin rekistereissä vuosia.
Entä he, jotka ovat kirjoilla kahdessa maassa? Kuinka vääristyneet ovat EU-maiden väestöluvut tämän takia? Olisikohan oikean väestönlaskennan paikka? Sellaisen, jossa yksi henkilö lasketaan vai yhden kerran koko EU:n sisällä.
Katia Westerdahl
[/toggle]
[toggle title=”Sisällysluettelo”]
3 Pääkirjoitus: Väestönlaskennan paikka
3 Suomalainen koulu nyt turvallisilla vesillä
4 Olen padelisti!
5 Uudet parlamenttiaalit kesäkuun 26.päivä
6 Espanjalle sakot vakaussopimuksen rikkomisesta?
7 Malagan maakunnassa on 6500 suomalaista, Alicantessa 1 100
8 Fuengirola Lions -rullakiekko- joukkueelle liigavoitto
9 Alueuutiset: Mijas
10 Alueuutiset: Fuengirola
12 Alueuutiset: Benalmádena
14 Alueuutiset: Torremolinos
15 Alueuutiset: Costa Blanca
16 Rannikon palvelut (palvelukartta)
19 Suomalainen AALTOJENMETSÄSTÄJÄ
20 Lukijapostia
21 Espanjan Asuntopörssi
28 Menossa mukana: Leijonien MM-taistoa seurataan Espanjassakin
30 Top 5: Málagan erikoiset ravintolaelämykset
[/toggle]