Espanjan asunnon sähkökytkentöihin ja -laitteisiin kannattaa kiinnittää huomiota. Niin voi säästää pitkän pennin ja jopa hengen.
Helena Orasvuo on sähköinsinööri, joka on tutustunut myös Espanjan sähköasennusten kiemuroihin.

Espanjan sähkönhinnat ovat pongahtaneet taivaisiin. Esimerkiksi lokakuussa 2021 keskivertokuluttaja maksoi yli tuplasti verrattuna edellisvuoden lokakuuhun.

Koleampien talvikuukausien aikana monien sähkönkulutus vain nousee, mikä herättää pohtimaan mahdollisia säästökeinoja.

– Ihan ensimmäiseksi kannattaa kiinnittää huomiota laitteiden energiatehokkuuteen, sanoo Espanjassakin toimivan Sähköinsinööritoimisto SHS Oy:n toimitusjohtaja Helena Orasvuo.

Vanhoissa laitteissa tekniikka on vanhempaa ja sähkönkulutus suurempaa.

– Esimerkiksi vanha liesi vie todella paljon sähköä, koska sen tekniikka on vanhaa ja se lämpenee hitaasti. Jos verrataan sitä induktiolieteen, joka lämpenee kuin tsadam, siinä on valtava ero, Orasvuo sanoo.

– Uudet kylmälaitteet kuluttavat vähemmän sähköenergiaa kuin 10–20 vuotta vanhat ja esimerkiksi tuliterä astianpesukone noin 40 prosenttia vähemmän kuin vanha.

Espanjan kodin lämmitykseen Orasvuo suosittelee ehdottomasti ilmalämpöpumppuja, jotka ovat kaikkein energiatehokkaimpia. Infralämmittimiä ja sähköpattereita hän kuvailee sähkösyöpöiksi.

Espanjan sähkökytkennät tarkistettava

– Kun ostaa asunnon, on oman turvallisuuden kannalta tärkeää teettää sähkölaitteiden kuntokartoitus. Ammattilainen tekee kartoituksen hyvinkin vaivattomasti.

Se on hänen mukaansa aikamoinen henkivakuutus. Se voi estää huoneistopalon.

– Espanjassa vanhoissa asennuksissa on erittäin ohuet kaapelit ja erittäin heikko asennustapa. Näin ollen liitoksiin saattaa syntyä kipinää.

Orasvuo myös muistuttaa, ettei Espanjassa aina noudateta eurooppalaisia standardeja, joita hän on itsekin ollut yli 20 vuoden ajan mukana kehittämässä.

– Täällä syvälle juurtuneiden perinteiden muuttaminen käy hitaammin. Suomalaiset ovat niin kuuliaisia. Jos tulee uusi määräys, että nyt pitää käyttää tätä kaapelia, sitä käytetään. Vanhat lähtevät myynnistä pois.

– Espanja on monessa asiassa, kuten terveydenhoidossa, edellä Suomea, mutta sähkötekniikassa se laahaa perässä. Täällä vanha perinne on lujassa.

TEKSTI ja KUVA: Eeva-Maria Hooli

Lue lisää sähköturvallisuudesta, sähkölaskussa säästämisestä sekä energiatodistuksista joulukuun 2021 Olé-lehdestä!