Uniikki Mezquita – 7 faktaa Córdoban moskeija-katedraalista

Uniikki Mezquita – 7 faktaa Córdoban moskeija-katedraalista

Córdoban kaupungista löytyy Espanjan kolmanneksi suosituin nähtävyys.  Mezquita hurmaa kävijät arkkitehtuurillaan ja mystiikallaan.


Mezquita on tunnettu sen upeista kaariholvista.

1. Córdoban sydän jo tuhansia vuosia

Córdoban vanhassakaupungissa, Guadalquivir-joen vierustalla seisovan moskeija-katedraali Mezquitan sijoilla on ollut rukouspaikka jo antiikin ajoista lähtien. Ennen kuin maurit valloittivat Córdoban 700-luvulla, seisoi nykyisen moskeija-katedraalin paikalla kristittyjen ja muslimien jakama temppeli. Vuonna 785 alkanut suuren moskeijan rakentaminen kesti 200 vuoden ajan.

2. Tärkein muslimimonumentti läntisessä maailmassa

Córdoban kaupunki oli kukoistuskaudellaan, 900–1100-luvuilla, yksi maailman suurimmista ja sivistyneimmistä kaupungeista. Mezquita oli sen keskus. Yli 23 000 neliömetrin kokoista Mezquitaa pidetään edelleenkin tärkeimpänä länsimaissa sijaitsevana muslimimonumenttina. Jos sen keskelle ei olisi rakennettu katedraalia, se olisi edelleenkin maailman kolmanneksi suurin moskeija.

3. Esikuvat Lähi-idässä

Mezquita muistuttaa Syyrian Damaskokseen 600-luvulla rakennettua Umaijadi-moskeijaa. Historioitsijat pitävät selvänä, että emiiri Abd ar-Rahman käytti sitä Córdoban moskeijan mallina. Kuten Damaskoksen moskeijan, Mezquitankaan mihrab ei osoita moskeijolle tyypillisesti Mekkaa kohti. Mezquitan kuuluisat puna-valkoiset holvikaaret uskotaan puolestaan kopioidun Jerusalemin Kalliomoskeijasta.

4. Huikeat 856 pylvästä

Moskeija tunnetaan parhaiten sen suurimman salin pylväistä ja holvikaarista. Rakennukseen sisään astuessa ne tuntuvat jatkuvatkin silminkantamattomiin. Punavalkoisia holvikaaria pidättelee yhteensä 856 pylvästä, joiden rakentamisessa on käytetty muun muassa aiemmin paikalla olleen temppelin osia. Pylväiden materiaalit ovat jaspis, marmori ja graniitti.

5. Muutettiin katedraaliksi 1200-luvulla

Kristittyjen uudelleenvalloituksen jälkeen Mezquitasta tuli kristinuskon pyhättö. Kastilian kuningas Ferdinand III muutti sen katedraaliksi valloitettuaan kaupungin vuonna 1236. 1500-luvulla sen keskelle alettiin rakentaa katedraalia, jonka rakennustyöt jatkuivat 200 vuotta. Tyylilajit vaihtelevat gotiikasta renessanssiin. Katedraalissa pidetään messuja tänäkin päivänä.


Córdoban moskeijan minareetti on nykyisen katedraalin kellotorni.


Mudejar-tyyliäkin edustava Córdoban moskeija eli Mezquita on Unescon maailmanperintöluettelossa.

6. 54 metriin yltävä torni avattiin vieraille

Vuodesta 2014 lähtien vierailijat ovat päässeet myös Córdoban korkeimpaan rakennukseen, Mezquitan torniin. Vanhan moskeijan minareetista rakennetun katedraalin kellotorni yltää 54 metriin. Sieltä avautuvat mahtavat maisemat yli koko kaupungin ja etenkin moskeija-katedraalin suurella hedelmäpuiden koristamalle Patio de los Naranjos -sisäpihalle.

7. 1,8 miljoonaa vierailijaa vuodessa

Mezquitaan tutustui vuoden 2016 aikana yli 1,8 miljoonaa ihmistä. Se oli kahdeksan prosenttia enemmän kuin edellisvuonna ja kaikkien aikojen kävijäennätys. Mezquita oli vuonna 2016 Espanjan kolmanneksi suosituin monumentti Granadan Alhambra-linnan ja Barcelonan Sagrada Familia -kirkon jälkeen.

TEKSTI: Eeva-Maria Hooli
KUVAT: Olé-lehden arkisto

Kiinnostaako Espanja? Ajantasaisin tieto Espanjassa asumisesta ja elämisestä löytyy uusimmasta Olé-lehdestä.

Tilaa Olé-lehti

Strand Properties


0

Your Cart