Andalusian monipuolinen ja historiallinen pääkaupunki Sevilla pursuaa nähtävyyksiä.

1. Plaza de España

Plaza de España -aukio on monella tapaa kuin itse Andalusian pääkaupunki pienoiskoossa. Se on värikäs, tunnelmallinen, kaunis ja monipuolinen. Sen arkkitehtuurisen kauneuden kruunaavat flamencorytmit, tanssijat, hevoskärryt ja tekoaltaassa lipuvat suotuveneet.

Plaza de España rakennettiin vuoden 1929 Iberoamerikkalaista maailmannäyttelyä varten. Aukion kuuluisin osa on sitä kiertävät 48 penkkiä, jotka edustavat sen aikaisia Espanjan maakuntia. Penkit ovat värikkäiden kaakeleiden peitossa.

Puoliympyrän muotoista aukiota reunustavat myös kauniit rakennukset torneineen.

Vaikka lähes jokaisesta espanjalaiskylästä ja -kaupungista löytyy samanniminen aukio, ei Sevillan Plaza de Españan värikkyydelle, yksityiskohdille ja suuruudelle löydy vertaista. Kokonaisuuden pinta-ala lähentelee 50 000 neliömetriä.


Giralda-torni on entinen minareetti.

2. Katedraali ja Giraldan torni

Euroopan suurin goottilaistyyliä edustava rakennus, Sevillan katedraali, ja erityisesti sen 104-metrinen Giralda-torni hallitsee Sevillan vanhaakaupunkia.

Giralda on entinen moskeijan minareetti, jota alettiin rakentaa jo 1100-luvulla. Nyt Giraldan nokassa kumisevat 24 kirkonkelloa, mikä on enemmän kuin missään muussa katedraalissa.

Halukkaat voivat kivuta torniin sen sisuksissa kiertäviä ramppeja pitkin. Vain viimeisin osuus on noustava portaita.

1400–1500-luvuilla rakennettu katedraali on arkkitehtuurin ja mahtipontisuutensa ansiosta näkemisen arvoinen, mutta entistä kiinnostavan siitä tekee sen seinien sisään kätkeytyvä historia.

Katedraalissa voi polvistua itse Kolumbuksen haudalle. Maailmankuulun löytöretkeilijän jäänteet kuljetettiin Kuuban Havannasta Sevillaan 1800-luvun lopulla.

Sisäänpääsy: Ma–la klo 11–17 (ma vain kello 15 asti), su klo 14.30–18, 9/4€


Real Alcázar -palatsi on edelleen Espanjan kuningasperheen käytössä.

3. Real Alcázar

Giraldan tornin vierustalla ja juutalaiskortteleiden syleilyssä seisoo Real Alcázar -linna, jonka muurien sisältä paljastuu häikäisevä eri aikakausien palatsikokoelma.

Kauneimpana niistä pidetään Pedro I:n (eli Pietari I Julman) 1300-luvulla rakennuttamaa Palacio Mudéjaria. Mosaiikein ja pylväin koristeltujen patioiden ja palatsihuoneiden tunnelma on kuin Granadan Alhambra-linnassa tai tuhannen ja yhden yön saduissa.

Osa yli tuhatvuotisesta palatsialueesta on tuhoutunut, mutta siellä voi yhä tutustua 1200-luvun goottilinnaan, upeisiin geometrisiin puutarhoihin ja arabikylpylään.

Yksi osa linnasta toimii yhä Espanjan kuningasperheen virallisena residenssinä, mikä tekee siitä Euroopan vanhimman käytössä olevan kuninkaallisen palatsin.

Sisäänpääsy: Päivittäin maaliskuuhun asti klo 9.30–17, hinta 11,5€/3€ ovelta tai 12,5€/4€ verkosta (verkkolipulla pääsy jonon ohi).


Torre del Oro vahtii Guadalquivir-jokea.

4. Torre del Oro

Torre del Oro -torni on töröttänyt Sevillaa halkovan Guadalquivir-joen rannalla jo 1200-luvulta lähtien. Vartiotornin rakensivat almohadit eli Andalusiaa tuolloin hallinneet pohjoisafrikkalaiset.

Tornin nimi kääntyy suomeksi Kultaiseksi torniksi. Nimen uskotaan periytyvän sävyistä, joita sitä aikoinaan päällystäneet laatat heijastivat.

Alkuperäisen tornin päälle 1500- ja 1700-luvuilla rakennetut lisäosat antoivat sille nykyisen muotonsa. 36-metrisen tornin huipulla kiiltelee kultainen kupoli, jonka alapuolella olevalle tasanteelle voi kiivetä katsomaan maisemia. Tornin sisältä löytyy myös pieni museo.

Sisäänpääsy: Arkisin klo 9.30–18.45, viikonloppuisin klo 10.30-18.45, arkipyhinä suljettu, 3/1,5 €.


“Sienien” rakennusmateriaalina on käytetty suomalaista puuta.

5. Metropol Parasol

”Las setas” eli sienet on lempinimi, jonka vuonna 2011 valmistunut puinen keskus on saanut. Se kertoo futuristisen, maailman suurimmaksi puurakennelmaksi tituleeratun Metropol Parasol -keskuksen muodosta.

Vanhankaupungin katusokkeloiden ytimessä, Plaza de la Encarnación -aukiolla sijaitseva rakennelma toimii sekä arkeologisena museona, turisti-infona että tapahtumatilana. Eniten se houkuttelee turisteja näköalatasanteensa ja -ravintolansa ansiosta.

Modernin rakennelman päältä, noin 30 metrin korkeudesta voi ihailla Andalusian pääkaupungin talomerta.

Rakennelmassa on käytetty myös suomalaista puuta.

Sisäänpääsy: Hissillä näköalatasanteelle päivittäin klo 9.30–23, 3€.

TEKSTI: Eeva-Maria Hooli
KUVAT: Olé Arkisto, Turismo de Sevilla

[divider line=”true”]

Kiinnostaako Espanja? Ajantasaisin tieto Espanjassa asumisesta ja elämisestä löytyy uusimmasta Olé-lehdestä.