Koiran kanssa Espanjaan

Koiran kanssa Espanjaan

Espanjaan matkustamiseen tai muuttamiseen koiran kanssa tulee valmistautua hyvin. Satu Väisänen kertoo, kuinka Valo-koiran muutto Espanjaan sujui.
Koira tarvitsee lentomatkustamiseen passin ja sopivan kuljetushäkin – sekä tietysti harjoittelua häkissä oloon.

Muuttoani ulkomaille oli hidastanut luulo siitä, että se olisi koiran kanssa kovin hankalaa. Alkaessani ottaa asioista selvää, huomasin, että olin ollut väärässä. Suurin helpotus oli, että koiran tuominen Espanjaan onnistuisi ilman karanteenia. EU-maiden välillä sitä ei vaadita.

Strand Properties

Koska Espanjan ilmasto on lämpimämpi ja kosteampi kuin Suomen, koira tarvitsee enemmän erilaisia rokotuksia. Rokotusten ja lääkitysten selvittämiseen menikin tovi.

Koirapassi eläinlääkäriltä

Ensimmäiseksi lähdimme kuitenkin hankkimaan cockerspanielilleni Valolle EU:n lemmikkieläinpassia. Lääkärissä tarkistettiin, että koirani oli jo tunnistusmerkitty mikrosirulla. Tuo numero merkittiin myös passiin. Lisäksi passiin tulivat minun tietoni, koiran nimet sekä kaikki rokotukset, jotka se oli siihen mennessä saanut.

Valo tarvitsi rabies- ja leptospiroosi-rokotteet vielä ennen lähtöä.

Espanjassa kuuluu suojautua myös leishmanioosia vastaan, jonka koira voi saada hietasääsken pistosta. Toinen Suomessa tuntematon loinen on sydänmato, jonka voi saada joillakin alueilla hyttysen pistosta. Näiden lisäksi täytyy vielä suojautua niin sanotuilta perusötököiltä, kuten punkeilta ja kirpuilta.

Opin myös sen, että Espanjassa koiraa pitää lääkitä useammin kuin Suomessa. Muun muassa madotus, rabies-rokote ja punkkikarkote pitää hoitaa useammin.

Lentomatka ruumassa

Valolle piti hankkia myös lentoboksi, sillä matkustamoon pääsevät vain alle 10-kiloiset koirat. Boksin pitää olla IATA-hyväksytty (International Air Transport Association).

Standardien mukaan koiran pitää pystyä kääntymään lentoboksissa vaivatta.

Keskikokoinen cockerspanielini (14–15 kg) tarvitsee yllättävän ison kopin, koska standardien mukaan koiran pitää pystyä seisomaan niin, että pään päälle jää vielä hieman tilaa, ja niin, että se pystyy kääntymään vaivatta.

Hankin kuljetuslaatikon hyvissä ajoin, että ehdin totuttaa koirani siihen, ennen kuin suuntasimme Helsinki-Vantaalle. Lähtöpäivä oli yhtä jännitystä täynnä. Valo aavisti, että nyt tapahtui jotain erikoista, ja alkoi haukkua. Ja haukkuikin sitten siihen asti, että liukui Málagaan matkatavarahihnaa pitkin. Kyllä! Málagassa on se erikoisuus, että ruumassa matkustaneet lemmikit saapuvat matkalaukkujen seassa.

TEKSI ja KUVA: Satu Väisänen

Lue koko juttu koiran muutosta Espanjaan kesä-heinäkuun 2020 Olé-lehdestä!

Lue digilehti     Tilaa Olé-lehti0

Your Cart