Álorassa on valmistettu viiniä tuhansia vuosia

Álorassa on valmistettu viiniä tuhansia vuosia

Bodegas Pérez Hidalgon viinitila jatkaa Áloran pikkukaupungin viiniperinnettä, jonka juuret kantavat yli 3 000 vuoden taakse. Viinitila on retken arvoinen.
Áloraan pääsee kätevästi Málagan Cercanías-paikal-lisjunan linjalla numero kaksi. Pikkukaupungin rauhal-lisen tunnelman lisäksi kannattaa käydä tutustumas-sa islamilaiselta ajalta peräisin olevaan linnoitukseen kylän huipulla. Se on avoinna päivittäin kello 9–20.

Áloran pikkukaupunki sijaitsee Guadalhorcen laaksossa, vain 40 kilo-metrin päässä Málagan kaupungista.

Strand Properties

Vaikka kunnan alueella asuu vain 13 000 asukasta, historialtaan se on suuri ja vaikuttava. Alueella on ollut asutusta jo esihistoriassa.

Iberian vanhoista heimoista kuu-luisin ja kehittynein eli tartessolaiset asuttivat aluetta jo pronssikaudella. Foinikialaiset, jotka tulivat Andalu-siaan etsimään uusia kauppareittejä ja -kumppaneita, toivat mukanaan viinin kasvattamisen taidon ja viininjalat.

Foinikialaisten viinintuotannos-ta varhaisimmat arkeologiset löydöt alueella ovat jo 1200-luvulta ennen ajanlaskumme alkua. Siitä alkoi Áloran alueen vuosituhantinen viinin historia.

Alue oli suurta viinialuetta aina vuoteen 1877 saakka. Silloin Eurooppaa vaivannut viinikirva saapui Málagaan ja tuhosi nopeasti koko Málagan alueen, myös Áloran, kukoistavimman teol-lisuudenhaaran eli Málagan makean jälkiruokaviinin tuotannon.

Ennen kirvojen aiheuttamaa massiivista tuhoa alueella oli 13 000 hehtaaria viiniviljelmiä.

Viinin paluu

Viini palasi alueelle vuonna 2000, kun Pérez Hidalgon veljekset José Miguel ja Francisco avasivat viinitilan Áloraan. Granadassa ja Madridissa opiskelleista veljeksistä kumpikaan ei ollut opiskellut viinialaa tai tehnyt sillä työtä. Silti he halusivat palata juurilleen Áloraan ja päättivät tuoda viinin takaisin alueelle.

He löivät luovat päänsä yhteen ja päättivät aloittaa lajikkeilla, joita alueella ei ennen ollut kokeiltu. He valitsivat viinilajikkeita, jotka sopivat ilmastoon ja maastoon.

Ne olivat: Syrah-, Merlot- ja Cabernet Sauvignon-rypäleet. Vanhoista Málagan alueen lajikkeista he kasvattavat Moscatelia.

Palkitut viinit

Linnuntietä heidän viinilehdoistaan on merelle vain 20 kilometriä. Maasto on hyvin savipitoista, ja nämä tyypilliset Välimeren lajikkeet ovat osoittautuneet mitä parhaimmaksi valinnaksi.

Nyt kahdenkymmenen vuoden jälkeen he ovat saaneet jo useita palkintoja viineistään ja nousseet Espanjan kansallisesti arvostettuihin kategorioihin.

Espanjan Super Vinos -oppaassa heidät on mainittu parhaimmistoon kuuluvana vuosittain vuodesta 2016 lähtien. Oppaassa arvioidaan super-marketeissa myytäviä viinejä, jotka ovat kaikkien saatavilla. Tunnustuksia on tullut sekä puna- että valkoviineistä.

Viininkorjuun aika

Viinitilan syystöihin kuuluu viinitaimien leikkaus.

Syksy on kiireisintä aikaa viinitiloilla. Pérez Hidalgonkin tilalla Andalusian kuuma syksy on otettava huomioon. Heidän rypäleensä korjataan käsin. Siksi kerääminen on aloitettava varhain aamulla ennen kuin keskipäivän aurinko tekee työnteon mahdottomaksi. Monet saattavat haaveilla viininkorjuuseen osallistumisesta, mutta veljekset kertovat ottavansa korjuutöihin vain ammattilaisia. Ammattinsa osaava kerääjä on paitsi nopea, myös asiantunteva keräämään vain kelvolliset rypäleet. Hyvä viini nimittäin tehdään vain parhaista rypäleistä.

Rypäleet kerätään lajikkeesta riippuen 10–15 kilon laatikoihin. Laatikot viedään suoraan heidän omaan puristamoonsa.

Puristamossa ja viinin kypsyttämisessä tasainen lämpötila on viinin laadun kannalta ehdoton edellytys. Heidän säiliönsä ovatkin tilassa, joka voidaan tarvittaessa ilmastoida.

TEKSTI LIISA VÄISÄNEN | KUVAT OLÉ ARKISTO, BODEGAS PÉREZ HIDALGO, SHUTTERSTOCK0

Your Cart