Sinivalkoinen helmi Frigiliana

Sinivalkoinen helmi Frigiliana

Frigiliana on Málagan maakunnassa sijaitseva perinteinen andalusialainen valkoinen kylä. Sininen on vallitseva väri sen talojen ovissa ja ikkunanpielissä.

frigiliana_03_rappuja
Valkoista kylää on väritetty sinisen sävyillä ja kukkaloistolla.

Frigiliana on yksi Andalusian valkoisista kylistä, jossa näkyy myös arabivaikutus. Nerjan yläpuolella vuoren rinteellä seisovasta Frigilianasta on upeat maisemat merelle sekä ympärille levittyvälle vuoristoiselle maaseudulle. Vahvimmin kylässä vierailevan mieleen naulautuu kuitenkin kuva valkokalkituista taloista sinisine ikkunanpielineen ja ovineen.

Vaikka Aurinkorannikon lähellä sijaitsevan kylän kauneus on turistien tietoisuudessa, on se välttynyt suurilta turistimassoilta. Varsinkin kesäkuukausien ulkopuolella kujien tunnelma on rauhallinen, lähes harras. Barribarton eli kylän vanhimman osan rappusilla, kujilla ja pikkuruisilla aukioilla asteleva tutkimusmatkailija voi kuulla vain asukkaiden puheensorinaa auki olevista ikkunoista ja ovista.

Valkoiset talot ovat rinteessä ja katot kohoavat rykelmissä toinen toistaan korkeammalle. Kukkaistutuksilla koristellut sokkeloiset kujat ja portaikot ovat kauniita, mutta huonokuntoisille tai liikuntarajoitteisille ne eivät sovellu.

frigiliana_02_ravintola
Rauhallinen ja kaunis Frigiliana on täydellinen päiväretkikohde.

Käsityöläiskylä

3 000 asukkaan kylä on erityisesti taiteilijoiden ja käsityöläisten suosiossa. Kaduille kantautuu kastanjettien kalinaa ja laulua, kun taitelijat harjoittelevat ullakkohuoneissaan. Auki olevasta ovesta taas voi nähdä taidemaalarin työssään.

Frigilianassa pääsee myös ostoksille – tosin ketjuliikkeitä ei kannata odottaa löytävänsä. Asukkaat, joiden joukossa on myös paljon ulkomaalaisia, perustavat usein pienen puotinsa tai liikkeensä asuintalonsa yhteyteen. Jos ovi on auki, kannattaa kurkata sisälle, sillä talon uumenista voi löytyä pieni taidegalleria tai käsityöläispuoti.

Frigiliana on kuuluisa muun muassa hunajatuotteistaan, joita löytyykin useista pikkukaupoista katujen varsilta. Eniten puoteja on kylän halkovalla Calle Real -kadulla. Kadun varrelta löytyy muun muassa Chocolates Artesanos Frigiliana -suklaapuoti, josta saa käsin tehtyjä suklaaherkkuja, sekä useita pieniä vaatteita, asusteita, taidetta ja keramiikkaa myyviä putiikkeja, joiden tuotteet on levitetty kadulle saakka.

Calle Real alkaa kylän keskellä olevalta aukiolta, 1700-luvulla peräisin olevalta Reales Pósitos -rakennukselta, jonka alakerrokset ovat vallanneet nyt ravintolat ja kaupat. Katu kulkee kylän läpi aina 1600-luvulla rakennetulle Iglesia de San Antonio -kirkolle saakka.

Kattoterassien upeat maisemat

Pientä levähdystä, virvoketta tai vatsantäytettä kaipaavan kannattaa kivuta yhdelle kymmenistä kattoterasseista, joilta aukeaa upeat maisemat aina viiden kilometrin päässä kimmeltävälle Välimerelle saakka. Esimerkiksi Calle Realin varrella sijaitseva perinteinen espanjalaisravintola El Casino tai Calle Amargura -kadulta löytyvä kansainvälisempi, trendikäs Oshun-ravintola tarjoilevat ruuat ja juomat mukaville kattoterasseille.

Myös maan tasalta löytyy monta viehättävää levähdyspaikkaa. Keskipäivän kuumuudessa voi istahtaa esimerkiksi Iglesia de San Antonio -kirkon aukiolle levitettyjen pöytien ääreen.

“Axarquían alue on kuuluisa
erityisesti makeista viineistään.”

Bodega de Pepe -ravintolan terassilta taas aukeaa näkymät kaupungin Jardín Botánico -kasvitieteelliseen puutarhaan. Ravintolan uumenista löytyy valikoima paikallisia viinejä kotiin vietäväksi. Axarquían alue on kuuluisa erityisesti makeista viineistään.

frigiliana_07_fuente
Fuente Vieja -lähteestä on ammennettu vettä 1600-luvulta lähtien.

Historian havinaa

Vaikka kylän suurin viehätys kätkeytyy kujien kauneuteen, tunnelmaan, tuoksuihin ja rauhaan, voi Frigilianassa tehdä muutakin kuin käyskennellä kaduilla. Kylän laidalla on esimerkiksi Arkeologinen museo, johon pääsee tutustumaan ilmaiseksi.

Frigilianan alueelta on löydetty jopa 4 000 vuotta vanhoja ihmisasutuksen jäänteitä. Museossa onkin esillä 125 esinettä vuosituhansien varsilta, niin kivikaudelta kuin myös ajoilta, jolloin roomalaiset ja arabit asuttivat kylää.

Calle Cuesta del Apero -kadulla sijaitsevan museorakennuksen toisessa salissa on lisäksi esillä nykytaidetta.

Frigiliana sijaitsee noin 70 kilometriä Málagasta itään, ja sinne pääsee A7-moottoritietä huristellen alle tunnissa.

TEKSTI ja KUVAT: Eeva-Maria Hooli

Kiinnostaako Espanja? Ajantasaisin tieto Espanjassa asumisesta ja elämisestä löytyy uusimmasta Olé-lehdestä.

Tilaa Olé-lehti

Strand Properties


0

Your Cart