Andalusian synnyinkehto Casares

Andalusian synnyinkehto Casares

Casaresta kutsutaan Andalusian synnyinpaikaksi, sillä yhtenäisen Andalusian isä Blas Infante on kotoisin tästä kauniista kylästä.

Casares_04
Kylän ulkopuolelta katsottuna Casares on kuin satukirjasta.

Valkoiset talot levittyvät mattona kaksin puolin jyrkkää vuoren rinnettä. Esteponasta serpentiiniteitä pitkin kylään autolla hurauttanut vierailija ei voi olla pysähtymättä ihailemaan näkymää. Kruunun asetelmalle antaa vuoren huipulla seisova ikivanhan arabilinnoituksen torni. Nyt valkenee mistä lempinimi ”riippuva kylä” juontaa.

Casaresiin saapuessa kannattaa ensimmäisenä puikkelehtia pelargoniaruukkujen reunustamien katujen läpi Calle Carrera -kadulle, jossa sijaitsee Blas Infanten kotitalomuseo. Talo on tärkeä osa alueen historiaa, sillä Infante oli yhtenäisen Andalusian isä. Vuosina 1885–1936 elänyt lakimies ja poliitikko johti ryhmää, joka kehitti muun muassa Andalusian lipun ja Andalusian hymnin.

casares_blas infante
Pyöreistä silmälaseistaan tunnettu ”Andalusian isä” Blas Infante syntyi ja kasvoi Casaresissa.

Talo on kiinnostava paikka etenkin espanjantaitoisille (museon tekstit ja videot ovat vain espanjaksi), mutta sinne kannattaa suunnata erityisesti siksi, että samasta talosta löytyy kylän turistitoimisto. Casaresin kartta kädessä on helppo tutustua kylään.

Blas Infante, kylän ykköstähti, on läsnä myös kylän pääaukiolla Plaza Españalla, jonne hänelle on pystytetty patsas. Tuolta kylän sydämenä toimivalta aukiolta löytyy myös suurin osa ravintoloista. Terasseilla, jotka ulottuvat pitkälle kadun puolelle voi ruokailla tai naukata välipalaa aistien samalla kylän tunnelmaa.

Aukion reunalla seisovan Iglesia de San Sebastián -kirkon seinustalle, suojassa keskipäivän asetetuilla penkeille istuskelee kylän vanhempi miesväki seuraamassa tohinaa.

Casares_15

Huipulla töröttää maurien linna

Samalta aukiolta lähtee ylös Calle Villa -katu, joka vie kaupungintalon ja pienten suloisten katujen ohi aina vanhalle arabilinnoitukselle.

Kivutessa ylöspäin kannattaa rohkeasti puikahtaa pienille poikkikaduille. Niiltä löytyy etenkin keväällä upeita kukkia, jotka on aseteltu ruukuissa suloisesti ikkunaluukkujen ja värikkäiden ovien pieliin. Vaikka kapeat kujat ovat sokkeloisia, pienessä kylässä on vaikea eksyä.

“Casaresin kylän yläpuolella seisovat edelleen arabikaupungin jäänteet.”

Ylhäällä, lähes 500 metrin korkeudessa, Casaresin kylän yläpuolella seisovat edelleen arabikaupungin jäänteet. Paikalla oli maurien linnoitus 1200-luvullla, josta on edelleen jäljellä muurit, kaupungin kaksi porttia sekä linnoituksen torneja.

Ylätasangolla seisoo myös vanha, 1500-luvulla rakennettu kirkkorakennus, jonka restauroiduissa tiloissa toimii nyt kulttuuri- ja näyttelykeskus.

Korkeuksista avautuu upeat maisemat niin Rondan laaksoihin, Gibraltarille kuin Aurinkorannikollekin. Siellä voi nähdä läheltä erikoisia taivaan asukkeja, kuten kotkia ja haukkoja, jotka tapaavat liidellä jyrkänteen laidalla avautuvassa laaksossa.

Kuvauksellinen Casares

Casaresta ei ole turhaan tituleerattu Andalusian kuvauksellisemmaksi kyläksi. Sen lisäksi, että ylhäältä näkee kauas ympäristöön, useilta eri puolilla kylää sijaitsevilta näköalapaikoilta voi napata hienoja otoksia itse kylästä.

“Yksi Windows 7 -käyttöjärjestelmän taustakuvista on napattu Casaresista.”

Kuva Casaresin kylästä on monelle tuttu tietämättään. Se nimittäin pyörii monen tietokoneen ruudulla. Yksi Windows 7 -käyttöjärjestelmän taustakuvista on napattu Casaresista.

Oli haaveena sitten hienot otokset tai vain kauniiden maisemien ihailu, kannattaa kavuta esimerkiksi MA8300-tien varrella olevalle miradorille eli näköalatasanteelle tai idempänä sijaitsevien Guardia Civil -poliisirakennusten vierustalle, Calle Puerto Lugar -kadun varrella olevalle tasanteelle.

Casares_16
Casaresin kylässä pääsee maaseudun rauhaan.

TEKSTI ja KUVAT: Eeva-Maria Hooli

Kiinnostaako Espanja? Ajantasaisin tieto Espanjassa asumisesta ja elämisestä löytyy uusimmasta Olé-lehdestä.

Tilaa Olé-lehti

Strand Properties


0

Your Cart