Sinistä valkean keskellä

Sinistä valkean keskellä

Júzcar on vuorten ja sienimetsien ympäröimänä piileskelevä pittoreski sininen kylä.
Tyypillinen valkoinen andalusialaiskylä maalattiin siniseksi. Smurffien lisäksi kylän valttikortteja ovat jylhät maisemat ja upea luonto.

Málagan maakuntaan kuuluva Ronda lähialueineen on kuuluisa valkeista kylistään. Júzcar erottuu muusta ympäristöstä, sillä se on sininen. Kylä tunnetaan myös nimellä smurffien kylä: Pueblo Pitufo.
600 metrin korkeudella sijaitseva ja alle 250 asukkaan Júzcar on toki smurffikylä ollutkin, ainakin elokuvamaailmassa. Júzcar maalattiin valkeasta siniseksi vuoden 2011 Smurffit-animaatioelokuvan markkinointitempauksen vuoksi.
Sony ei siis valinnut kylää värin tähden. Elokuvan tekijät kertoivat innostuneensa kylästä nähtyään sen ympärillä kasvavien sienien ja tattien suuren määrän.

Strand Properties

Kyläläiset innostuivat sinisestä

Aluksi kylä oli tarkoitus tempauksen jälkeen maalata uudelleen valkeaksi. Lopulta sininen väri kuitenkin toi paljon uteliaita matkailijoita, ja matkailu taas vilkastutti elinkeinoelämää. Silloin kyläläiset päättivät, että sinisenä pysytään.
Aluksi kylää markkinoitiin kunnan ja Andalusian taholta virallisestikin smurffikylänä. Tämä johti oikeustaisteluun, koska Smurffit on rekisteröity tavaramerkki. Lopulta smurffien mainitseminen matkailumainonnassa kiellettiin virallisesti. Nykyään käytössä on nimi Sininen kylä.
Tästä huolimatta smurffihahmot ovat yhä kaupunkikuvassa vahvasti läsnä. Kylässä on neljätoista seinämaalausta, joissa on kaikissa QR-koodi, jonka avulla vierailija pääsee perehtymään kuhunkin maalattuun smurffihahmoon.
Júzcarin kaduilla on lisäksi suuria smurffipatsaita. Virallisten koristeiden ja monumenttien lisäksi matkailijan silmää ilahduttavat paikallisten asukkaiden improvisoimat parvekekoristeet ja talon edustojen somistukset.

Muutakin kuin smurffeja

Júzcar sijaitsee Rondan vuoristoalueella. Se on maisemallisesti mitä jylhintä vuoristoseutua. Maisemabongareille ja valokuvauksen harrastajille pakollisia paikkoja ovat kylän lukuisat näköalaterassit.
Niistä mainittakoon Mirador de La Torrichela, jossa sijaitsee myös Suur-smurffin, punalakkisen, ystävällisen kyläpäällikön, viisaan velhon suuri patsas. Toiset kuulut näköalapaikat ovat Mirador el Jardón, Mirador San José ja Mirador Las Zuas, jota kutsutaan myös nimellä Mirador El Molino.

Pieni kylä, pitkä historia

Kylän alkuperä juontuu keskiaikaiselle arabiajalle. Aluksi paikalla oli suuri ja tuottava maatila. Myöhemmin sen ympärille alkoi kehittyä muutakin asutusta. Sittemmin kristityt joukot valloittivat Rondan alueen kyliä ja Júzcarin siinä ohessa.
Matkailuelinkeinon kehityksen ansiosta kylässä on useita baareja ja muutama ravintola. Smurffien lisäksi lapsiperheille löytyy muutakin tekemistä. Ympäristössä on useita perheen pienimmillekin sopivia ulkoilu- ja kiipeilyalueita.
Júzcar sijaitsee vain puolen tunnin ajomatkan päässä Rondasta ja siellä käynti on helppo yhdistää mahdolliseen Rondan päiväretkeen.
Jos kylässä ja sen ympäristössä haluaa viivähtää kauemmin kuin päivän, sekin onnistuu. Suuria hotelleja ei kylässä ole, mutta vuokrahuonemajoitusta ja majataloja on lähialueella paljon.

Smurffi-faktaa

Smurffit, ranskaksi Les Schtroumpfs, on sinisten, pienten olentojen eurooppalainen laji. He asuvat Taivaanäärelä-nimisessä paikassa. Smurffihahmot loi Peyo (Pierre Culliford), belgialainen sarjakuvapiirtäjä, vuonna 1958. Sarjakuva-albumeita ilmestyi lähes 30. Suuri maailmanlaajuinen suosio alkoi television piirrossarjasta vuonna 1981. Sony-yhtiön Smurffit-elokuva ilmestyi vuonna 2011.
Aluksi smurffikylän kaikki asukkaat olivat miehiä. Lopulta kylään ilmestyi myös tyttö nimeltään Smurffiina, joka on kylän todellinen kaunotar, sekä SmurffiPaju, tuleva Suursmurffin vaimo.
Smurffitarinoissa seikkailevat myös ikuisesti vauvana pysyvä Vauvasmurffi, Ärjysmurffi, joka vihaa kaikkea ja kaikkia, kaiken tietävä silmälasipäinen Välkkysmurffi sekä kepposiin erikoistunut Jekkusmurffi. Nykyaikaa edustaa muun muassa Nörttismurffi. Kylän yhteinen lemmikki on Moppe-koira.

Teksti Liisa Väisänen | Kuvat Eeva-Maria Hooli0

Your Cart