Yhteistyöllä onnistumisiin

Yhteistyöllä onnistumisiin

Sari Savolainen johtaa Sofia-opiston toimintaa positiivisella otteella ja haluaa innostaa ihmisiä oppimaan uutta.

Strand Properties
Sari Savolainen haluaa kehittää Sofia-opiston toimintaa. Uusin aluevaltaus on yhteistyö Jyväskylän avoimen yliopiston kanssa.

Miten koet vaikuttaneesi Aurinkorannikon suomalaisyhteisöön?
Yritän edistää täällä kaikenlaista yhteistyötä ja tuoda ympäristööni iloisuutta. Pyrin ottamaan rakentavasti kantaa asioihin, joissa jokaisen olisi hyvä katsoa välillä peiliin. Täällä on kuitenkin tärkeää muistaa, että olemme suomalaisyhteisöstä huolimatta maahanmuuttajia, ja täytyy myös oppia elämään maassa maan tavalla. Yhteisöllisyyttä kannattaa aina vahvistaa, eikä mennä vain omiin poteroihimme. Toivon, että arvostettaisiin kaikki toinen toisiamme.

Mikä sinut toi Aurinkorannikolle?
Alun perin vanhempani, vuonna 1991. Silloin oli elokuu ja 40 astetta hellettä. Espanjalaisilla ja monilla eurooppalaisilla oli kesäloma ja kaikkialla hirveästi ihmisiä ja meteliä. Ajattelin, että en tule tänne enää ikinä. Syksyllä 2017 tulin kuitenkin tänne viikon lomalle, ja siitä se lähti. Aloin pelaamaan golfia, ja huomasin, että täällä on ehkä parhaat mahdollisuudet pelaamiseen Euroopassa. Se minut tänne sitten toi. Rupesin sitten viettämään täällä aikaa joka vuosi kahdesta viikosta puoleen vuoteen.

Mistä asti olet ollut mukana Sofia-opistolla?
Tuttavani kysyi, olisinko käytettävissä opiston hallitukseen syksyllä 2021, ja lupauduin silloin mukaan.

Mitä haluat omalta osaltasi tuoda opistoon?
Haluan tuoda esille meidän uusistuneet arvot, joita ovat avoimuus, elämyksellisyys, innostus ja iloisuus. Avoimuus näkyy meillä esimerkiksi niin, että kaikki ovat tervetulleita tänne, ja kerromme asioista mitä on meneillään. Meillä on myös hyvää huumoria täällä henkilökunnan kesken. Opetuksessa ja kursseilla tavoite on se, että ihminen saa onnistumisen kokemuksia, innostuu siitä, ja haluaa oppia lisää ja uutta. Haluan, että meillä on monipuolisesti tarjontaa, niin että jokaiselle löytyisi jotakin. Toivon, että ihmiset ovat huomanneet meidän muutoksemme ja lisää ihmisiä tulisi mukaan osallistumaan toimintaan. Yhdessä tekeminen on tärkeää. Sofia-opistolla on iso merkitys täällä suomalaisyhteisölle, ja sitä arvoa haluan vahvistaa ja tuoda esiin.

Millä tavalla olet ollut mukana kehittämässä opistoa?
Toimistopäällikkö Miguel Pradas Lindenin kanssa olemme yhdessä suunnitelleet esimerkiksi opiston värejä ja tilojen käyttöä. Minulla on ollut visioita ja näkemyksiä, mutta minä en yksin tee muutoksia, vaan koko työyhteisömme kehittää opistoa koko ajan yhdessä. Opettajat ovat myös mukana vaikuttamassa kehitykseen.

Oletko ollut vastaavassa mukana Suomessa, ja miten se eroaa Espanjasta?
Olen ollut vastaavantyyppisessä toiminnassa mukana, sekä koulutusmaailmassa myös professorina, tutkijana ja luennoitsijana eri maissa. En näe välttämättä hirveästi maittain eroavaisuuksia, vaan enemmän on kyse aina toiminnan luonteesta. Silloin kun on kyse tutkintoon johtavasta opetuksesta, on toiminta vähän eri tavalla tavoitteellista. Tämä meidän tarjontamme perustuu enemmän osallistujien vapaasta tahdosta lähtevään kehittymiseen. Haluaisin tulevaisuudessa kehittää toimintaa myös siihen suuntaan, että ihminen, joka haluaa kehittää taitojaan pitkällä jänteellä, voisi halutessaan edetä suunnitelmallisesti.

Onko Aurinkorannikko avannut sinulle uusia mahdollisuuksia?
Olen asunut eri puolilla Eurooppaa. Rakastan vuoria, joten viihdyn Espanjassa hyvin. Jos haluaa parempaa ilmastoa kuin täällä, niin täytyy jo lähteä Euroopan ulkopuolelle. Uusia asioita on tulossa aivan pian, mutta niistä kerron myöhemmin.

Mitkä koet työssäsi suurimmiksi haasteiksi?
Onko olemassa haasteita? On vaan asioita, joita pitää ratkaista.

Kuinka haasteet voisi ratkaista?
Istutaan vaan alas ja ratkaistaan.

Mitä sinulla on juuri nyt meneillään?
Opistolla suunnitellaan tällä hetkellä ensi syksyn ohjelmaa. Itse etsin seuraavaa asuntoa.

Kuka? Sari Savolainen, 57
Missä asut, ja miten pitkään olet asunut siellä? Laukaan Vehniällä, ja täällä ollessani eri vuokra-asunnoissa.
Mistä olet kotoisin? Laukaan Vehniältä.
Keitä perheeseesi kuuluu? Minä. Ei kuulu ketään muita.
Mikä on ammattisi? Monitoiminainen! Tällä hetkellä Sofia-opiston toiminnanjohtaja/rehtori. Olen myös muun muassa yrittäjä ja tutkija.
Mistä sinut tunnetaan? Minut tunnetaan työni lisäksi varmasti golf-piireissä.0

Your Cart