Asetu asumaan Espanjaan

Asetu asumaan Espanjaan

Suomessa kesä alkaa kääntyä syksyyn, ja se saa monet haaveilemaan valoisammasta talvikaudesta. Espanjaan muutto on oiva ratkaisu auringon kaipuuseen. Sitä ennen on kuitenkin hoidettava muutama käytännön asia.
Espanjaan muutto kannattaa suunnitella hyvin.

Muuton vaatima byrokratia ja muut hoidettavat asiat riippuvat siitä, onko suunnitelmissa pysyvä vai väliaikainen muutto Suomesta Espanjaan. Lähtökohtaisesti pysyvä muutto vaatii enemmän toimenpiteitä.

Strand Properties

Kolme kuukautta turististatuksella

Mikäli Espanjassa on tarkoitus viettää enintään kolme kuukautta, oleskelu ei aiheuta Espanjan päässä erityisiä toimenpiteitä, sillä kyseisen ajan voi oleskella maassa turististatuksella.

Suomessa sen sijaan on muutamia hoidettavia asioita, jotka pätevät yhtä lailla lyhyemmän ajan Espanjassa viettäviin kuin pysyvästi maahan muuttaviin.

Vaikka muutto ei olisikaan pysyvä, on Kelalle hyvä ilmoittaa muutoksista aina, kun saa Kelalta jotain etuutta. Tilanteesta riippuen enintään kolmen kuukauden oleskelu ulkomailla harvoin vaikuttaa Kelan etuuksiin. Toisissa etuuksissa raja voi olla puolikin vuotta.

Osoitteen vaihtuessa kannattaa huolehtia postin kääntämisestä väliaikaiseen osoitteeseen tai keskeyttää sen jakelu toistaiseksi. Postilla on tarjolla myös maksullinen määräaikainen edelleenlähetyspalvelu, jolla postin voi kääntää tietyksi ajaksi ulkomaille. Laskuista puolestaan voi tehdä esimerkiksi e-laskusopimuksen, ja lehtitilaukset voi vaihtaa digiversioihin.

Matkaan ei kannata lähteä ennen kuin lompakossa on eurooppalainen sairaanhoitokortti, joka kattaa välttämättömän hoidon Espanjan julkisen puolen terveyspalveluissa. Kortin voi tilata Kelasta. Jos kaipaa lisää turvaa itselleen tai matkatavaroilleen, voi matkalle hankkia myös matkavakuutuksen. Lyhyempien matkojen matkavakuutus saattaa löytyä monelta jo ennestään, jos esimerkiksi omistaa luottokortin tai kuuluu ammattiliittoon. Tällöinkin kannattaa kuitenkin tarkistaa matkavakuutuksen tarkemmat ehdot sekä ennen kaikkea sen kesto. Samoin monet kotivakuutukset sisältävät matkatavaravakuutuksen, mutta asia on hyvä varmistaa omalta vakuutusyhtiöltä.

Pidempi aika, enemmän toimenpiteitä

Yli kolme kuukautta kestävä oleskelu vaatii toimenpiteitä sekä Suomessa että Espanjassa. Tällöin muutosta tulee ilmoittaa Suomessa Digi- ja väestötietovirastoon. Ilmoitus on tehtävä aina oleskelun kestäessä yli kolme kuukautta tai vakituisen osoitteen vaihtuessa.

Yli kolmen kuukauden oleskelu Espanjassa edellyttää lain mukaan Espanjan kansallispoliisin eli Policía Nacionalin ulkomaalaisrekisteriin ilmoittautumista, mikä puolestaan vaatii riittävää tulotasoa ja joko Espanjan sosiaaliturvaan kuulumista tai todistusta yksityisestä sairausvakuutuksesta ja tiliotetta, josta ilmenee riittävä varallisuus.

Espanjassa sosiaaliturva ei ole asumisperusteinen, vaan järjestelmään pääseminen edellyttää esimerkiksi työpaikkaa tai yrittäjyyttä. Muista poiketen eläkeläiset voivat halutessaan siirtää sosiaaliturvansa Suomesta Espanjaan Kelalta saatavalla S1-hoito-oikeustodistuksella.

TEKSTI: Marjut Sahlberg
KUVA: Unspalsh

Syyskuun 2022 Olé-lehdessä kerromme kattavasti mitä kaikkea on otettava huomioon Espanjaan muutettaessa.

Lue digilehti Tilaa Olé-lehti0

Your Cart