Myös ne suomalaiset, jotka ovat Espanjassa turististatuksella, voivat saada influenssa- ja koronarokotteen julkisen terveydenhoidon kautta.

Andalusiassa lokakuussa aloitetut influenssa- ja covid-19-rokotukset ovat tarjolla myös eurooppalaisille, väliaikaisesti Andalusiassa oleskeleville. Pelkkä eurooppalaisen sairaanhoitokortin vilauttaminen ei riitä, vaan rokotteen haluavan on rekisteröidyttävä väliaikaista osoitetta lähimpään terveyskeskukseen.

Kaupungin asukasrekisteröintiä eli empadronamientoa ei vaadita. Terveyskeskukseen rekisteröintiä varten tarvitaan ainoastaan eurooppalainen sairaanhoitokortti ja henkilöllisyystodistus sekä niiden kopiot.

Terveyskeskusten rokotusjonot vaihtelevat

Fuengirolan Los Bolichesin terveyskeskuksesta kerrotaan, että siellä on ruuhkaa. Tämän vuoksi rokotusaikoja annetaan nyt vasta joulukuun lopulle. Jokaisen terveyskeskuksen tilanne on eri.

Residentit, joilla on Andalusian terveydenhoitokortti, voivat varata ajan rokotukseen omasta terveyskeskuksestaan. Ajanvaraus onnistuu myös ClicSalud+-verkkopalvelun tai Salud Andalucía -sovelluksen kautta.

Rokotukset kaikille yli 60-vuotiaille

Andalusian julkisessa terveydenhuollossa alettiin jakaa influenssa- ja koronarokotteita lokakuun alussa. Ihan ensimmäiseksi rokotettavaksi otettiin vain yli 85-vuotiaita ja riskiryhmään kuuluvia, mutta eri ryhmiä lisätään rokotettaviin portaittain.

Nyt influenssa- ja koronarokotukseen voivat varata ajan kaikki yli 60-vuotiaat. Lisäksi rokotettavien piiriin kuuluvat muun muassa kaikki yli kuuden kuukauden ikäiset terveydentilansa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat, raskaana olevat sekä tiettyjen ammattikuntien edustajat.

Rokotettavien joukkoon lisätään tulevina viikkoina myös yli 60-vuotiaiden riskiryhmäläisten tai raskaana olevien kanssa samassa taloudessa asuvat.

Pelkkää influenssarokotusta suositellaan kaikille 6–59 kuukauden ikäisille lapsille. Myös influenssarokotusajat ovat jo varattavissa.

Jaossa uusi varianttivalmiste

Pääosa rokotutettavista saavat samalla kerralla sekä influenssa- että koronarokotteen. Kumpaakin rokotetta annetaan yksi annos.

Aiemmin saatujen koronarokotteiden määrällä ei ole merkitystä. Edellisestä koronarokotteesta tai sairastetusta virusinfektiosta on kuitenkin täytynyt kulua vähintään kolme kuukautta ennen kuin rokotteen voi ottaa.

Andalusiassa koronatehosterokote annetaan XBB.1.5.-varianttivalmisteella, kuten myös Suomen tämän syystalven rokotukset. Vain niille, joille RNA-rokote ei sovellu, on saatavilla toinen rokote.