Cádizin jalokivi Grazalema

Cádizin jalokivi Grazalema

Grazalema sijaitsee Cádizin maakunnassa ja on yksi valkoisten kylien reitin 19:sta kylästä. Espanjassa pidetään listaa myös koko maan kauneimmista kylistä. Grazalema kuuluu tällekin listalle – ja aivan syystä.
Grazalema uinuu vehreän luonnonpuiston syleilyssä.

Vuorten ympäröimän Grazaleman kylän historiallinen keskusta on listattu Espanjassa suojelukohteeksi. Kylä on pieni, asukkaita on noin 2 000, joten siihen tutustumiseen riittää mainiosti yksi päivä.
Kylä sijaitsee 900 metrin korkeudessa merenpinnasta. Ympärillä olevaan Parque Natural de la Sierra de Grazalema -luonnonpuistoon avautuu kylän näköalapaikoilta upeat maisemat.
Paras näköalapaikka ympäristön ihailuun on Mirador de los Asomaderos. Sieltä voi katsella vaikkapa luonnonpuistolle tyypillistä puustoa eli espanjanpihtametsää.

Strand Properties

Paljon perinteitä pienessä kylässä

Paikallinen härkäjuhla on kreikkalaista perua.

Taisteluista kristittyjen ja muslimien välillä takaisinvaltauksen aikana kertoo muun muassa Encarnaciónin kirkko (Iglesia de Nuestra Señora de la Encarnacíon). Kirkko on rakennettu vanhan moskeijan paikalle.
Kirkko on myös hyvä esimerkki mudéjar-arkkitehtuurin tyylistä. Mudéjar on espanjalainen tyylisuunta, jossa koristetyyli ja rakentamisen tapa ovat islamilaisen arkkitehtuurin mukaisia, vaikka tilaajat olivat kristittyjä.
Myös Johanneksen kirkko (Iglesia de San Juan) sijaitsee historiallisessa keskustassa, ja sekin on rakennettu vanhan moskeijan päälle. Johanneksen kirkontorni on säilyttänyt minareetin nelikulmaisen muodon.
Grazaleman keskustassa on pronssinen veistosryhmä nimeltään Härkä köydessä. Se kuvaa Grazaleman traditionaalista vuosijuhlaa, joka muuten on koko Espanjan yksi vanhimmista kyläjuhlista.
Härkä köydessä -juhla, kuten härkätaistelutkin, ovat rituaaleja, jotka jo antiikin kreikkalaiset toivat mukanaan koko Iberian niemimaan alueelle. Usein unohdetaan, että myös Portugalissa on härkätaisteluja. Kreikkalaisilla oli vahva härkärituaalien traditio Kreetalla, Knossoksen temppelialueella.

Plaza España -aukiolla visigoottimuistoja

Kuten tuhansissa kylissä, Grazalemassakin kylän keskusaukio on omistettu Espanjalle. Plaza de España on yhä kyläläisten kohtaamispaikka kaupungintaloineen, kirkkoineen (Iglesia de Nuestra Señora de la Aurora) ja kahviloineen.
Aukion suurin historiallinen nähtävyys on sen suihkulähde. Lähteessä on neljä kasvokuvaa. Kukin kasvoista valuttaa vettä altaaseen. Vesilähde on erityinen, sillä se on visigoottiajalta 500–600-lukujen taitteesta ja todistaa siten kylän ikiaikaista historiaa.
Visigootit tulivat nykyisen Espanjan alueelle Rooman valtakunnan kaaduttua 400-luvulla. Visigoottien kuningaskunta oli suurin Espanjan alueen valtioista aina vuoteen 711 saakka. Tuolloin islamilaiset valloittajat tulivat Iberian niemimaalle ja perustivat oman laajan valtionsa.

Plaza de España on kylän keskus.

Aatelishistoriaa

Kylässä on kaksi katua, jotka kertovat hyvin säilyneine palatseineen kylän hyvinvoinnista ja vanhasta aatelistosta, kuten myös sen merkityksestä menneinä vuosisatoina.
Toinen on nimeltään Calle Doctor Mateos Gago. Se on saanut nimensä Grazalemassa vuonna 1827 syntyneen, Sevillan yliopiston teologian professorin Francisco Mateos Gagon mukaan. Kadun varrella on toinen toistaan hienompia julkisivuja 1700-luvulta. Joissain taloissa on nähtävillä jopa vanhoja freskomaalauksia.
Toinen katu on nimeltään Calle de las Piedras. Sen molemmin puolin on hyvin säilyneitä historiallisten aatelispalatsien julkisivuja.

Cádizin maakunnan valkoisten kylien reitti koostuu 19 kylästä

Arcos de la Frontera, Espera, Bornos, Villamartín, Olvera, El Gastor, Algodonales, Torre Alháquime, Setenil de las Bodegas, Alcalá del Valle, El Bosque, Ubrique, Prado del Rey, Benaocaz, Villaluenga del Rosario, Grazalema, Benamahoma, Zahara de la Sierra ja Vejer de la Frontera.



0

Your Cart