Eläimessä on karvaan katsominen

Eläimessä on karvaan katsominen

Moni Espanjaan tulija pohtii, onko alueella vaarallisia ötököitä. SE-lehden haastattelemien asiantuntijoiden mukaan hait ovat mainettaan parempia, mutta karvatoukkia on syytä varoa.
Vaaralliset isokulkuekehrääjät vaeltavat toisiinsa kiinnittyneinä jonoissa.

Meribiologi Maiju Lanki muistaa, kuinka hän vuonna 2018 Espanjassa lomaillessaan ihmetteli, miksi lenkillä vastaan tuli koiranomistajia, jotka kantoivat isojakin koiria sylissään. Tämä johtui maassa letkoina kulkevista isokulkuekehrääjän toukista.
– Nämä karvaiset toukat kulkivat letkoissa ja vasta myöhemmin minulle selvisi, millaisesta hyönteisestä on kyse, Lanki sanoo.
– Isokulkuekehrääjä hyötyy ilmastonmuutoksesta. Kun sää lämpenee, kyseinen perhonen yleistyy ja leviää uusille alueille. Tässä on yksi syy pyrkiä jarruttelemaan ilmaston lämpenemistä.
Muun muassa Calahondan (Mijas) leirintäalueella oli kuluneen talven aikana isokulkuekehrääjän pesiä. Pesät näyttävät pumpulilta, jota on ripustettu pinjamäntyihin ja niiden hävittäminen on tärkeää, koska esimerkiksi koirilla jo yhden karvatoukan poltinkarvan suuhun joutuminen voi aiheuttaa vaarallisen allergisen reaktion ja syövyttää osan koiran kielestä pois.
Aikaisemmin lähes kymmenen vuoden ajan Fuengirolan alueella lääkärinä toiminut Juha Mielikäinen kertoo, miten isokulkuekehrääjän poltinkarvat katkeavat ja irtoavat helposti ja suuresta toukkayhteisöstä saattaa ilmavirtausten mukana levitä poltinkarvoja laajallekin alueelle.
– Poltinkarvojen reaktiot ovat harvoin hengenvaarallisia, mutta ne voivat olla voimakkuudeltaan vahvoja. Pienille lapsille ja eläimille oireet voivat joskus olla henkeäkin uhkaavia.

Strand Properties

Asiantuntija: ”Hait eivät aiheuta Välimeressä mitään riskiä”

Fuengirolan rantavesissä on harvakseltaan nähty myös pienikokoisia haita. Haiden maine on kuitenkin niiden tekemien hyökkäysten määrään verrattuna kohtuuttoman huono. Haihyökkäyksiä on koko maailmassa vuosittain noin viitisenkymmentä ja suurin osa hyökkäyksistä tapahtuu Australian rannikolla ja Floridassa. Espanjassa viimeisin haihyökkäys tapahtui kymmenen vuotta sitten Biskajanlahdella.
Maiju Lanki on sukeltanut useita kertoja Espanjan rannikoilla ja kehuu vedenalaista luontoa upeaksi.
– En ole koskaan Välimerellä sukeltaessani nähnyt kuin ihan pieniä haita. Hait harvoin lähestyvät ihmistä turhan takia. En koe, että ne olisivat Espanjassa minkäänlainen riski. Toki esimerkiksi valkohai saattaa reagoida, jos ihminen tulee sen saalistusalueelle, mutta kyllä haihyökkäykset ovat hyvin harvinaisia.
Sen sijaan eri hailajien häviämisestä pitäisi olla huolissaan. Muun muassa haiden ylikalastus Aasian haievämarkkinoiden vuoksi on aiheuttanut sen, että jopa kaksi viidestä hailajista voi tulevaisuudessa kuolla sukupuuttoon.
– Ekosysteemissä hailla on tärkeä merkitys. Ne ovat merten puhtaanapitäjiä, huippupetoja, jotka pitävät myös esimerkiksi meduusakantoja kurissa, Lanki sanoo.
– Valitettavasti niihin kertyy tämän vuoksi helposti ympäristömyrkkyjä, mikä vaikuttaa eri lajien säilymiseen.
Herpetologian erikoisasiantuntija ja vuosia ennen koronaa Fuengirolassa asunut Atte Santala miettii, että hait ovat väärinymmärrettyjä ja äärimmäisen arkoja.
– Ne eivät todella aiheuta mitään riskiä Välimeressä, Santala kertoo.

Portugalinsotalaiva on vaarallinen meduusalaji

Portugalinsotalaivalla on pitkät ja polttavat lonkerot.

Fuengirolan rannikolle on välillä ajelehtinut myös portugalinsotalaivoja.
– Polyyppieläimiin kuuluva portugalinsotalaiva ei ole yksittäinen eläin, vaan se koostuu valtavasta määrästä eläinyksilöitä, joilla jokaisella on oma tehtävänsä tässä täydellisessä yhdyskunnassa. Osa yhteisön eläimistä saalistaa, osa lisääntyy, osa taas tuottaa kaasua säkkiin, jonka avulla portugalinsotalaiva kelluu, Lanki kertoo.
Portugalinsotalaiva saalistaa jopa kymmenien metrien päähän ulottuvien lonkeroidensa avulla ja pahimmillaan nämä lonkerot voivat aiheuttaa ihmisen iholla ärhäköitä reaktioita.
– Jokaisesta myrkyllisen eläimen myrkystä voi pahimmillaan seurata anafylaksia, joka on hengenvaarallinen tila, Santala sanoo.
– Eräällä ystävälläni on edelleen isot arvet, kun hän Afrikan rannikolla snorklatessaan ajautui alueelle, jossa oli suuri määrä portugalinsotalaivoja. Lonkeroiden tehtävä ei kuitenkaan ole niinkään puolustautuminen, vaan pikkumeduusojen ja planktisten eläinten saalistaminen. Tutkimusmielessä portugalinsotalaivoista tiedetään edelleen hirvittävän vähän.
Suomalaista erilaisten vaarallisten eläinten määrä Espanjassa voi aluksi hätkähdyttää. Espanjasta löytyy muun muassa myrkyllisiä hämähäkkejä, skorpioneja ja käärmeitä. Espanjan luonto on kuitenkin valtavan monipuolinen ja upea ja ehdottomasti tutustumisen arvoinen.0

Your Cart