Etenkin Etelä-Espanjaa ja Kanariansaaria vaivaava kuivuus on pakottanut useat kaupungintalot toimenpiteisiin. Epävarmuus siitä, koska seuraavat sateet tulevat, pakottaa luonnonvaran käytön säännöstelyyn juomaveden saannin varmistamiseksi.
Veden käyttöä rajoitetaan osassa Espanjaa.

Elokuun alussa pahinta kuivuutta eletään Almeríassa, Murciassa ja Alicantessa sekä Kanariansaarten alueilla. Myös Málagan maakunnan itäosassa sijaitseva Axarquían alue ja erityisesti alueen maatalous ovat vaarassa kuivuuden vuoksi ja joillakin paikkakunnilla tehdään jo vedensäännöstelyä.
Vaikka itäisen Aurinkorannikon vedensaannista huolehtivan Concepción-tekojärven pinta ei vielä ole hälyttävän alhainen (tällä hetkellä se on noin 57 prosentissa kokonaiskapasiteetistaan), myös Aurinkorannikon kunnat ottavat kuivuuden vakavasti.
Marbellan ja Mijasin kaupungintalot ovat kieltäneet alueillaan muun muassa golfkenttien kastelun ja uima-altaiden täyttämisen juomakelpoisella vedellä. Vaikka monissa kaupungeissa esimerkiksi autojen pesu kotikonstein letkulla on ollut kiellettyä jo vuosia, asiasta on nyt muistutettu uudelleen esimerkiksi Mijasissa. Kulkupelit voi edelleen pestä, mutta asialle tarkoitetuissa pesutunneleissa ja -paikoissa.
Uima-altaiden täyttökielto toi paniikin etenkin taloyhteisöihin ja yksityishuviloihin, rikkoutuuhan uima-altaan pumppu vedenpinnan laskiessa riittävän alas. Tämä sitten puolestaan pilaa lopunkin veden, jolloin vettä menee hukkaan enemmän kuin säästyy.
Mijasin kaupungintalo tulikin vastaan asiassa ja jo täytettyjen uima-altaiden lisätäyttö on sallittua, kunhan se tehdään niin vähäisellä vedenkäytöllä kun mahdollista.
Marbella ei ole ollut ainakaan vielä yhtä myötämielinen, ja kysyntä tankkiautoille on nyt niin valtavaa, että alan yritykset eivät pysty palvelemaan kaikkia juomakelvotonta kastelu- ja uima-allasvettä tilaavia.

Vinkkejä vedensäästöön

  • Valuta vettä hanasta vain välttämätön hetki. Shampoota voi vaahdottaa ilman veden laskemista, samoin odottaa hoitoaineen vaikutusta. Sulje hana hampaiden pesun ajaksi.
  • Käytä astianpesu- ja pyykkikoneiden pika- tai eko-ohjelmia. Pese vain täysiä koneellisia.
  • Jos valutat vettä sen lämpiämistä odotellessa, ota vesi talteen. Voit käyttää sitä esimerkiksi vessan huuhteluun.
  • Ennen vaatteiden pesukoriin laittamista mieti, onko vaate todella pesun tarpeessa vai riittääkö esimerkiksi tuuletus.
  • Älä huuhtele lautasia ennen astianpesukoneeseen laittamista vaan poista vain kaikki ruuantähteet.
  • Ota ilmastoinnin kondensaatiovesi säilöön. Se vastaa tislattua vettä ja on erinomainen esimerkiksi höyrysilitysraudassa tai kasvien kasteluun. Ilmastoinnin ulkolaitetta eli kompressoria asennettaessa voit myös suunnata poistoputken suoraan kukkapenkkiin.
  • Laita pullo tai astia wc-pöntön säiliön sisään. Tällöin säiliö ottaa täyttyessään vain puolet vettä. Astiassa voi olla esimerkiksi kiviä.
  • Älä huuhtele hedelmiä ja vihanneksia juoksevan veden alla tai jos niin teet, aseta astia kraanan alle ottamaan valuva vesi talteen. Hyötykäytä se.
  • Wc-pönttö ei ole roskakori. Laita sinne kuulumattomat roskat muualle.
  • Jos vietät lomaasi hotellissa tai muussa turistimajoituksessa et maksa vedestä erikseen. Muista kuitenkin, että säästäväinen vedenkäyttö on myös turistin velvollisuus.