ESPANJA KOKONAAN SAVUTTOMAKSI?

ESPANJA KOKONAAN SAVUTTOMAKSI?

Espanjan hallitus antoi itsehallintoalueille ukaasin: joko kanssanne tai ilman teitä, mutta kansallinen tupakkalaki uusitaan.

Espanja aikoo jälleen kerran olla ensimmäisten maiden joukossa, jotka taistelevat tupakansavua vastaan. Sosialistihallitus hyväksyi perjantaina 5. huhtikuuta lakiesityksen, johon jopa oikeiston hallitsemat autonomiset alueet ovat tyytyväisiä. Esitys, jonka hallitus nyt haluaa tehdä laiksi, on nimeltään Plan Integral de Prevención del Tabaquismo, PIT.

Strand Properties

Kaikkeen tupakointiin ei voida puuttua

Vaikka terveysministeri Mónica García haluaakin tehdä historiaa, tämän lakiesitys ei tule puuttumaan ihan kaikkeen tupakointiin.

Uuden lakiesityksen pääkohtia ovatkin tupakoinnille sallitun ympäristön entisestään pienentäminen. Uskotaan muun muassa, että uusi laki tulee puuttumaan terasseilla tupakointiin kovemmalla kädellä kuin tähän asti. Tähän asti tupakointi on ollut kiellettyä terasseilla vain kaikkien markiisien ollessa kiinni.

Niin ikään uskotaan, että laki puuttuu myös savukeaskien ulkonäköön.

Tupakkalaki on kansallinen

Terveydenhuolto on Espanjassa kansallista, mutta hallitus on antanut sen kompetenssit itsehallintoalueille. Tupakointi ja sitä koskenut laki sitä vastoin on kansallinen.

Se, mitä toivottiin, oli myös lain puuttumista yksityisasunnoissa sekä -autoissa tapahtuvaan sauhutteluun. Näihin laki tuskin tulee yltämään, sillä siihen tarvittaisiin muutos perustuslaissa. Koteja ja autoja tulee näin ollen koskemaan suositus, mutta ei laki.

Hallitus toivoo saavansa hillittyä tupakointia muun muassa nostamalla savukkeiden hintaa. Tämä taas saadaan aikaan kiristämällä savukkeiden verotusta.

Vuonna 2020 tehdyn tutkimuksen mukaan 16,4 prosenttia naisista sekä 23,3 prosenttia miehistä tupakoi päivittäin. Vuositasolla tupakoinnin lasketaan aiheuttavan noin 63 000 kuolemaa.

Perusterveydenhuollon vaikeudet

Samaisessa kongressissa terveysministeri Mónica García ilmoitti myös olevansa tietoinen vaikeuksista, joita perusterveydenhuolto kohtaa. Tämä kuitenkin ilmaisi asian väärin, ainakin paikalla olleen, oppositiossa olevan Partido Popularin mielestä. García nimittäin ilmoitti perustavansa komission, joka ongelmia lähtisi tutkimaan. PP puolestaan toivoi järeämpiä aseita ja ennen kaikkea toimenpiteitä ongelmien korjaamiseksi.

MISTÄ ON KYSE?

Espanjan hallituksen terveyssuunnitelma (Plan Integral de Prevención del Tabaquismo, PIT) käsittää neljä perustoimintalinjaa: terveydenhuolto, tupakoinnin säätely lain avulla, ympäristönsuojelu sekä eri julkishallintojen välinen koordinointi. Tupakka rinnastetaan muihin nikotiinia sisältäviin tuotteisiin, kuten esimerkiksi sähkötupakkaan. PIT:in tarkoitus on ennaltaehkäistä tupakan kulutusta sekä syventää tietoisuutta tupakoinnin haitoista sekä tutkimusten että toimien kautta.0

Your Cart