La Palman purkaus voi kestää jopa kolme kuukautta

La Palman purkaus voi kestää jopa kolme kuukautta

Suomen Kanariansaarten kunniakonsuli Juan Carlos Díaz Lorenzo on kotoisin La Palmalta.

”Ainakin kuukausi, pahimmillaan kolme.” Näin ennustaa tulivuoren purkauksen kestoa Suomen Kanariansaarten kunniakonsuli Juan Carlos Díaz Lorenzo.

– Emme saa unohtaa, että asumme vulkaanisilla saarilla. Se tarkoittaa, että purkaukset ovat mahdollisia.
Näin toteaa Suomen Kanariansaarten kunniakonsuli Juan Carlos Díaz Lorenzo, joka on alun perin kotoisin La Palman saarelta. Díaz Lorenzo oli matkalla La Palman kodistaan vakituiseen asuinpaikkaansa Teneriffalle kun Cumbre Vieja -tulivuoren purkaus alkoi lauantaina 18. syyskuuta.
– La Palman saaren asukkailla on toki aina takaraivossa, että purkauksia voi sattua, mutta Teneriffalla asiaa ajatellaan ehkä harvemmin. Kuitenkin myös El Teide -tulivuoren purkautuminen olisi teoriassa mahdollista. Sen aktiivisuutta seurataankin todella tiiviisti, toteaa Díaz Lorenzo.
Díaz Lorenzo kertoo La Palman saarella asuvan noin kaksikymmentä suomalaista.
– Suurin osa heistä on naisia, jotka ovat muuttaneet saarelle solmittuaan avioliiton palmalaisen miehen kanssa.
– Saamieni tietojen mukaan kaikki ovat kunnossa.
Tätä kirjoitettaessa yli 5 000 asukasta on evakuoitu kodeistaan. Ihmisuhreilta on vältytty. Tästä huolimatta saarella pidätetään nyt henkeä kotien ja viljelysten puolesta. Laavan uskotaan tähän mennessä haudanneen alleen jo satakunta kotia ja kilometritolkulla teitä. Tarkkoja lukuja ei vielä tiedetä.
Díaz Lorenzon mukaan kyseessä on saarelaisten vakituiset kodit, joten tragedian voi hyvin ymmärtää.
– Oma taloni on turvassa, mutta tiedän jo nyt sukulaisteni menettäneen kotejaan laavan alle.
– Laava laskeutuu vuorelta pikku hiljaa alempana kulkevalle maantielle ja lopulta mereen. Se hautaa tällä hetkellä saarelaisten koteja ja viljelmiä ja tulee lopulta, ikävä kyllä, vaikuttamaan myös ulkomaalaisten lomakoteihin. Suurin osa omistajista on saksalaisia.
Tämän lehden painoon mennessä El Pason ja La Lagunan kylät oli jo evakuoitu, ja Díaz Lorenzo ennustaa, että seuraavaksi vuorossa tulee olemaan Todoque-niminen kylä.
– Tämä purkaus tulee kestämään ainakin kuukauden, Díaz Lorenzo ennustaa.
– Ehkä jopa kolme.
Kanariansaarten lentoliikenteeseen La Palman purkauksella ei ole vaikutusta.

Strand Properties
”Äitini on elänyt jo kolme tulivuorenpurkausta”

Díaz Lorenzo huomauttaa kuitenkin, että vaikka huoli on suuri, La Palman asukkaat ovat tietoisia vaarasta, koska purkaus ei ole saaren ensimmäinen. Edellisestä, Teneguían purkauksesta, joka tapahtui 1971, on kulunut 50 vuotta ja sitä edellisestä, San Juan-tulivuoren purkauksesta, 72. Täytyy kuitenkin muistaa, että La Palman asukasluku on tänä aikana kasvanut. Saarella on Espanjan tilastokeskuksen mukaan nyt noin 85 000 asukasta. Oma huolenaiheensa ovat saarella epävirallisesti asuvat ihmiset, joiden paikantaminen on evakuointitilanteessa välttämätöntä.
– Äitini on nyt tämän Cumbre Viejan kanssa elänyt kaikkiaan kolme tulivuoren purkausta. Ensimmäisen sattuessa hän oli 13-vuotias. Edesmennyt isäni kertoi vuoden 1943 purkauksesta, kuinka laava valui vain neljän metrin päässä hänen kotinsa ulko-ovesta.
Vanhempien tarinat sytyttivät Díaz Lorenzossa kiinnostuksen tulivuoria kohtaan ja nyt kaksi purkausta itse eläneenä tämä on tutkinut niitä vuosikymmeniä.
Tuloksena on useampi aihetta koskeva teos, ja yksi, Teneguían 1971 purkauksesta kertova, on työn alla.
– Se saa nyt uuden kappaleen ennen painoon menoa, toteaa Díaz Lorenzo.
Aiempien tulivuorenpurkausten jättämät jäljet ovat olleet koko ajan selvästi havaittavissa saarella. Muun muassa Fuencalienten rannikon luonnonterassit ovat laavan muodostamia. Teneguían tulivuori on lähempänä merta kuin nyt purkautuva Cumbre Vieja.0

Your Cart