Espanjalaisen joulun juoni

Espanjalaisen joulun juoni

Näillä vinkeillä saa joulunviettoon espanjalaista maustetta.


Belén-jouluseimiasetelmat ovat täynnä yksityiskohtia.

Espanjalaisen joulun alkusoitto kajahtaa jo marraskuussa, kun kaupungit napsauttavatnäyttävät jouluvalot loistoonsa, avaavat perinteiset belénit eli seimiasetelmat kaikkien nähtäville ja joulumusiikki alkaa pauhata ostoskeskuksissa ja aukioilla.

Tärkeisiin joulunajan päivämääriin kuuluu 22. joulukuuta, jolloin uskomattoman suuren kansansuosion ja merkityksen saanut joululotto (Lotería de Navidad) arvonta lauletaan valtakunnallisessa tv-lähetyksessä. Kyllä, monituntisen arvonnan päätähtinä ovat lapset, jotka laulavat ääneen kultaisen jättipallon arpomat numerot. Tuhannet voittajat iloitsevat osumistaan, pienistä summista jättipotteihin.


Jouluvaloihin panostetaan Espanjassa.

Jouluaattoa (Nochebuena) juhlitaan samaan tapaan kuin Suomessakin perheen kanssa jokaisen suvun hieman vaihtelevien perinteiden mukaan. Joulupukki ei tuo lahjoja kaikkiin espanjalaiskoteihin, vaikka punanutun kansainvälinen markkinointi on lyönyt läpi osassa perheistä. Pohjois-Espanjassa samantapainen parrakas hahmo on tosin tuonut lapsille lahjoja jo vuosisatoja.

Tapaninpäivää vietetään vain tietyissä osissa Espanjaa. Se ei ole valtakunnallinen vapaapäivä, kuten Suomessa.

Uudenvuoden juhlinnan keskiössä ovat kirkonkellot ja rypäleet, eivät raketit ja tinat kuten Suomessa. Lapset ja lapsenmieliset tosin ampuvat kaduilla pieniä paukkuja Espanjassakin, vaikka ne ovat suurimmassa osassa kaupungeista kiellettyjä.

Espanjalaisten uusivuosi huipentuu vuorokauden vaihtuessa kirkkoaukioille tai tv-katsomoihin, joilta seurataan Madridin Puerta del Sol -aukion kellotornin lyöntejä. Perinteen mukaan jokaisella kellon lyömällä tulee laittaa suuhun yksi rypäle. Toiset uskovat, että jokainen rypäle vastaa yhtä toivetta. Toisten mukaan se, että onnistuu syömään rypäleet kellon rytmissä, tuo onnea tulevalle vuodelle. Kellojen kilkatuksen lakattua alkaa kuohulasien kilistely.


Itämaan tietäjät tuovat lahjat espanjalaisille lapsille.


Roscón de Reyes -pullaa syödään loppiaisena.

Toisin kuin Suomessa, uusivuosi ei päätä juhlintaa, vaan useimmille – etenkin lapsille – tärkein päivä on yhä edessä. Itämaan kolme kuningasta saapuvat kaupunkeihin näyttävissä kulkueissa, musiikin ja karkkisateen säestämänä loppiaisaattoiltana 5. tammikuuta. Espanjassa lahjat jaetaan perinteisesti loppiaispäivän (Día de los Reys Magos) aamuna.

Loppiaisen pakollinen herkku on suuri kermavaahdolla täytetty pullarinkeli (roscón de reyes), joka jaetaan perheen kesken. Leipomot kätkevät pullan sisälle kuningas- tai muun hahmon, jonka löytäjä asettaa kruunun päähänsä. Pavun löytäjä joutuu maksamaan seuraavan vuoden pullan.

TEKSTI: Eeva-Maria Hooli
KUVAT: Arkisto, Ayuntamiento de Málaga

Kiinnostaako Espanja? Ajantasaisin tieto Espanjassa asumisesta ja elämisestä löytyy uusimmasta Olé-lehdestä.

Tilaa Olé-lehti

Strand Properties


0

Your Cart