Espanjan autovakuutuksien sudenkuoppa: kuljettajan turva usein olematon

Espanjan autovakuutuksien sudenkuoppa: kuljettajan turva usein olematon

Otitko autovakuutuksen Espanjasta tai oletko vuokraamassa autoa? Huomaa, että korvauskäytäntö ja summat voivat olla onnettomuustilanteessa hyvin erilaisia kuin Suomessa on totuttu.

Espanjan ja Suomen liikennevakuutukset eivät vastaa toisiaan, vaikka Euroopan unioni säätelee niitä.

Strand Properties

– Euroopassa liikennevakuutusturvaa on harmonisoitu liikennevakuutusdirektiiveillä, joissa on muun muassa säädetty minimivastuurajoista, sanoo Liikennevakuutuskeskuksen korvauspäällikkö Antti Tuulensuu.

Minimikorvaukset ovat direktiivien ansiosta entistä kattavampia, mutta maiden välillä on silti merkittäviä eroja esimerkiksi korvauslajeissa ja -tasoissa.

Espanjassa syyllinen kuljettaja voi jäädä tyhjän päälle

Yksi merkittävä liikennevakuuttamisen ero on se, että pakollinen liikennevakuutus on monissa maissa pelkkä vastuuvakuutus, joka korvaa muiden onnettomuudessa olleiden osapuolten vahinkoja. Tämä koskee sekä omaisuus- että henkilövahinkoja.

Kun Suomessa kuljettaja on vakuutettu samanlaisin ehdoin kuin kaikki muutkin onnettomuuteen joutuvat matkustajat, Espanjassa onnettomuuteen syyllisen kuljettajan vakuutus voi olla ehdoiltaan paljon kehnompi.

Tilanne voi olla huono, jos loukkaantuu esimerkiksi suistumisonnettomuudessa ja jää ilman korvauksia. Pelkkä vakuutuksen pakollinen osa voi olla onnettomuustapauksen korvaussummiltaan rajoitettu, jolloin onnettomuuteen syyllinen kuljettaja voi joutua itse korvausvelvolliseksi.

Vakuutusasiat tärkeitä myös autoa vuokratessa

Ulkomaalaisen liikennevakuutuksen ehtojen kanssa tekemisiin voi joutua myös silloin, kun lainaa toisen henkilön ajoneuvoa tai käyttää vuokraamon palveluita.

Moni kiinnittää autovuokraamossa erityistä huomiota kaskovakuutuksen ehtoihin ja erityisesti omavastuuosuuksiin, mikä onkin varsin viisasta. Samalla kannattaa tutustua ehtoihin kuljettajan vakuuttamisesta ja korvaussummien yleisestä kattavuudesta. Jos Suomen kansalaisen joutuu Espanjassa onnettomuuteen ajoneuvolla, joka on rekisteröity Espanjaan, hänen tapauksensa käsitellään paikallisten sääntöjen mukaan.

Lue koko juttu Espanjan liikennevakuutuksista joulukuun 2023 Olé-lehdestä!

TEKSTI: Jukka Laurimo
KUVA: Olé arkisto

Lue digilehti Tilaa Olé-lehti0

Your Cart