”Vegaaniruuan saatavuus on muuttunut Espanjassa täysin”

”Vegaaniruuan saatavuus on muuttunut Espanjassa täysin”

Erilaisten kasvisruokavalioiden noudattaminen Espanjassa on helpottunut viime vuosien aikana.

29-vuotias Emilia Lilius on asunut Espanjassa seitsemän vuotta – ja niistä kuusi hän on ollut vegaani. Ja paljon on muuttunut niiden vuosien aikana, joina hän on noudattanut vegaanista ruokavaliota.

Strand Properties

Lähes kymmenen prosenttia Espanjan väestöstä noudattaa nykyään kasvisruokavaliota, kertoo konsulttiyritys Lanternin tutkimus.

– Vegaaniruoan saatavuus on muuttunut Espanjassa täysin. Kuusi vuotta sitten Mercadonasta ei saanut edes soijarouhetta, vain tofua ja tietysti papuja ja kikherneitä. En muista, että olisin syönyt ravintoloissa mitään muuta kuin ranskiksia tai pastaa tomaattikastikkeella, Lilius muistelee.

Carrefourissa paras valikoima

Muutos tapahtui Emilian mukaan vain muutama vuosi sitten. Kauppojen valikoimat laajenivat ja kasvisravintoloita alkoi ilmaantua lisää.  

– Ennen jouduin sanoa espanjalaisravintoloissa, että olen allerginen kananmunalle ja maidolle, eivät he muuten tajunneet. Nykyään ongelmia ei ole.

Aikaisemmin Emilia haki tuotteita luontaistuotekaupoista eli herboristerioista, mutta nyt melkein kaiken löytää marketeista. Eivätkä ruokakauppojen valikoimat rajoitu enää tofuun, seitaniin ja juurespihveihin.

Mercadona on se kauppa, jossa Emilia tekee yleensä isot ruokaostokset. Lisäksi hän hakee kasvistuotteita Carrefourista, Lidlistä ja Aldista. Emilian mukaan paras valikoima löytyy Carrefourista, mutta se on muita ketjuja kalliimpi. Tiettyjä suklaita saa tosin yhä ainoastaan ekokaupasta. Isoista Carrefoureista saa vegaanisia juustoja, mutta jos haluaa jotain parempaa, pitää ne hakea ekokaupoista.

TEKSTI ja KUVA: Kaisa Beltran

Lue joulukuun 2021 Olé-lehdestä koko juttu, jossa on vegaanin ja ravintoterapeutin vinkit vegaaneille ja kasvissyöjille Espanjassa!

Lue digilehti Tilaa Olé-lehti0

Your Cart