Espanjan elinkustannukset puntarissa

Espanjan elinkustannukset puntarissa

Eläminen Espanjassa on halvempaa kuin Suomessa. Näin kertovat niin tilastot kuin suomalaisasukkaiden arviot arjen menoista.

Eurostatin vuoden 2019 tilastojen mukaan Suomi kuuluu EU-maiden kalliimpien joukkoon, Espanja puolestaan keskikastiin. Suomen kuluttajahinnat ovat unionin neljänneksi korkeimmat. Espanja on sijalla 13.

Strand Properties

Lisäksi Eurostatin vuoden 2018 hintoihin perustuva vertailu paljastaa, että Suomessa ruoasta saa maksaa 19 prosenttia EU:n keskiarvoa enemmän, kun Espanjassa ruokaostoksilla selviää neljä prosenttia keskiarvoa vähemmällä.

Suurimmaksi hintaero venyy alkoholin ja tupakan kohdalla. Niiden hinnat ovat Suomessa 70 prosenttia kalliimmat kuin Espanjassa. Erot ovat huimat myös asumis- ja liikkumiskuluissa.

Sama trendi koskee lähes kaikkea kulutusta. Yhdellä saralla hintaero kuitenkin heilahtaa toisinpäin: viestintä, johon kuuluvat niin posti, puhelin kuin internetyhteydet, on Espanjassa kalliimpaa.

Eläkeläiset eivät säästele Espanjassa

Edullisuuden ovat huomanneet myös vuodesta 2012 Espanjassa asuneet Riitta Kurvinen ja Timo Santanen.

– Kun on Suomessa pidempään, tulee ensin alkushokki. Mutta kun viime kesänä olimme vain kuukauden, se oli alkushokkia koko ajan, Riitta kertoo reaktiostaan suomalaisissa ruokakaupoissa.

Riitta ja Timo ovat laskeneet, että ruokakulut ovat Espanjassa yhden kolmasosan Suomen kuluista.

–Välillä täällä Espanjassa edelleen ihmettelemme, kun menemme täyden kärryn kanssa kassalle. Se maksaa lähes aina vain 30–40 euroa.

Eikä halpa ruokakori johdu siitä, että he nuukailisivat.

– Emme juuri katso hintoja. Jos jotain tekee mieli, kyllä me tässä iässä sen jo ostamme.

TEKSTI: Eeva-Maria Hooli
KUVA: Shutterstock

Lue joulukuun 2020 Olé-lehdestä, kuinka Espanjan ja Suomen elinkustannukset poikkeavat toisistaan niin tilastojen kuin suomalaisasukkaiden silmissä.

Lue digilehti     Tilaa Olé-lehti0

Your Cart