Espanjan rescue-koiratoiminta ei ole pentutehtailua

Espanjan rescue-koiratoiminta ei ole pentutehtailua

Espanjalaisen löytökoiran adoptointi on eettistä muttei yksinkertaista. Luotettava rescue-toimija takaa, että adoptio koituu onneksi sekä koiralle että uudelle omistajalle.
Jutun kirjoittaja Johanna Moisander-Mattila koirien turvakodissa pelastettu galgo kainalossaan. Galgoja eli Espanjan vinttikoiria hylätään erityisen paljon metsästyskauden päätyttyä.

Keskustelupalstoilla ja jopa valtamediassa näkee välillä sekoitettavan rescue-toiminta ja pentutehtailu. Väitetään, että ihminen tukee pentutehtailua ottaessaan rescue-koiran ulkomailta.

Strand Properties

Ne ovat kuitenkin kaksi eri asiaa. Selkein ero on raha. 

Pentutehtaita pyöritetään ainoastaan rahan takia. Eläimiä pidetään epäinhimillisissä oloissa, kohdellaan tavarana, eikä niiden hyvinvoinnista välitetä. Pentutehtailussa teetetään tahallisesti paperittomia koiria, joita sitten kaupataan myyntipalstoilla rekisteröimättöminä rotukoirina. 

Pennut ovat usein sairaita ja niillä voi olla käytöshäiriöitä stressaavan ja haitallisen kasvuympäristön sekä emon huonon kunnon, surkean ravinnon sekä epähygieenisten olojen vuoksi.

Suurin osa Espanjan eläinkauppojen pennuista on itäeurooppalaista pentutehdastuotantoa. Jos joskus tulisikin halu ostaa paikallisen eläinkaupan lasikopista söpö koiranpentu, kannattaa muistaa: niin kauan kuin on kysyntää, on tarjontaakin.

8 pentua syntyi pari päivää sen jälkeen, kun tiineenä ollut Curly-tyttö löydettiin harhailemasta vuorilta.

Rescue-koiran adoptointi on puolestaan voittoa tavoittelematonta toimintaa, jolla autetaan ihmisen vastuuttomuuden takia jo syntyneitä kodittomia koiria.

Rescue-toiminnassa ei myydä tai tehdä tiliä koirilla, ja työ mahdollistetaan kulukorvauksilla ja lahjoituksilla. Luotettaville yhdistyksille tärkeintä on eläinten hyvinvoinnin edistäminen.

Miten luotettavat toimijat välittävät koiria?

Ennen koiran adoptointia kannattaa perehtyä perin pohjin yhdistyksiin. Parasta on, jos pääsee itse vierailemaan Espanjan koiratarhoilla.

Jos se ei onnistu, tietolähteenä kannattaa kuunnella niitä, jotka tekevät rescue-työtä paikan päällä koiratarhoilla ja yhdistysten vapaaehtoisina.

Myös mielenkiinto, jonka rescue-yhdistykset laittavat uuteen mahdolliseen omistajaan, kertoo luotettavuudesta. Pentutehtailija myy koiran kenelle vain. Tätä ei kiinnosta, millaisiin käsiin koira päätyy.

Luotettava toimija haastattelee ja tekee mahdollisesti kotikäyntejä, joiden perusteella sopiva omistaja valitaan tarkasti koiran tarpeet huomioiden. Yhdistykset tahtovat adoptoijan ymmärtävän, mitä kaikkea uuden perheenjäsenen tulo taloon vaatii: koulutusta, kärsivällisyyttä, rahaa ja ehkä ensi alkuun myös erityisjärjestelyjä.

TEKSTI ja KUVAT: Johanna Moisander-Mattila

Lue kattava juttu espanjalaisen löytökoiran adoptoinnista toukokuun 2021 Olé-lehdestä!

Lue digilehti
Tilaa Olé-lehti0

Your Cart