Espanjan vuokra-asumisen myytit – totta vai tarua?

Espanjan vuokra-asumisen myytit – totta vai tarua?

Espanjan vuokra-asumisesta kulkee monta tarinaa ja väittämää. Asianajaja kertoo, mikä on niiden totuus- ja laillisuuspohja. 

Malagalaisessa Méndez Padilla -asianajotoimistossa työskentelevä asianajaja Álvaro de la Guardia (kuvassa) murtaa vuokrasuhteita koskevia uskomuksia:

Strand Properties

“Espanjan sopimuskieli on espanja”

Tämä pitää de la Guardian mukaan paikkansa, mutta kyseessä ei ole kiveen hakattu sääntö. Espanjan kielen lisäksi hän lisää listaan muut maan viralliset kielet: katalaanin, galegon ja euskeran. Muutkin kielet tosin käyvät, jos osapuolet näin sopivat.

– Espanjan kieli on toki yleisin sopimuskieli maassa. Jotkut vuokranvälittäjät tarjoavat asiakkailleen käännöstä, joka on erinomainen systeemi. Pyydä käännös ehdottomasti kirjallisena. Mikäli osoittautuu, että se on ristiriidassa espanjalaisen version kanssa, voit käyttää tätä oljenkortena oikeudessa. 

Sopimuksen laatiminen muillakin kielillä on laillista.

– Jos taas osapuolet keskenään hyväksyvät sopimuksen laatimisen esimerkiksi suomen tai englannin kielellä, sekin on ihan laillista. Riitatilanteessa toki pitää sitten varautua saamaan siitä virallinen käännös, jos oikeuteen asti lähdetään.

Mikäli tekee sopimuksen suomen kielellä, sen on kuitenkin oltava Espanjan lakien mukainen, muistuttaa de la Guardia. 

– Yleisin ero suomalaisten ja espanjalaisten vuokrasopimusten välillä on, että Espanjassa ei tunneta termiä “toistaiseksi” vuokrasuhteista puhuttaessa.

Sopimukselle on aina annettava alkamis- ja päättymispäivämäärät.

“Omistajalla on oikeus tehdä asuntoon kuntotarkistus”

De la Guardia kertoo, että tietyt asunnonomistajat sekoittavat tarkoitushakuisesti asunnon mahdollisesti kaipaavat korjaustyöt ja omistajan kontrollinhalun. Sillä ei kuitenkaan ole lain voimaa.

– Espanjan lain mukaan henkilön koti nauttii miltei poikkeuksetta koskemattomuutta. Omistajalla ei ole oikeutta astua asuntoon ilman lupaasi, vaikka tämä olisi kirjattu vuokrasopimukseen. 

– Asuntonsa kunnosta huolestuneet vuokranantajat saattavat käyttää visiitin tekosyynä lain kohtaa, joka velvoittaa vuokralaisen päästämään omistajan sisään asunnon välttämättömiä ylläpidollisia toimenpiteitä varten. Mikäli vuokralainen ei kuitenkaan ole informoinut omistajaa olemassa olevasta ongelmasta, eikä tätä ole tehnyt myöskään mahdollisen taloyhteisön edustaja (vaikkapa putkivuodon takia), sinulla ei ole velvoitetta päästää tätä sisään, jos et halua.

Lue lokakuun Olé-lehdestä lisää uskomuksista ja pitävätkö ne laillisesti paikkansa!

TEKSTI: Katia Westerdahl
KUVAT: Shutterstock ja haastateltava

Lue lokakuun 2021 Olé-lehdestä lisää uskomuksista ja pitävätkö ne laillisesti paikkansa!suunnitteilla olevasta suomalaisesta seniorikeskuksesta lokakuun 2021 Olé-lehdestä!

Lue digilehti Tilaa Olé-lehti



0

Your Cart