Perhe on eläkeläisen tuki ja turva Espanjassa

Perhe on eläkeläisen tuki ja turva Espanjassa

83-vuotias Eugenia jakaa arkensa aikuisten lastensa kanssa. Eugenian eläke on pieni, mutta yhdessä perhe pärjää.


Eugenian perhe pitää yhtä. Eugenian kanssa arjen jakavat tyttäret Esperanza (vas.) ja María (oik.) sekä Marían mies Iván. Marían lapset Nerea ja Daniel ovat onnelisia siitä, että mummi asuu naapurissa.

Riittämättömät eläkkeet ovat puhuttaneet viime aikoina Espanjassa, ja pitkin kevättä eri puolilla maata asuvat eläkeläiset ovat kokoontuneet mielenosoituksiin eläkkeiden korotuksien puolesta.

Myös madridilainen Eugenia Fajardo Ortiz elää pienellä leskeneläkkeellä, mutta yksin tai taloudellisessa pinteessä hän ei silti koe olevansa. Kodin Eugenia kanssa jakaa hänen aikuinen tyttärensä ja 23-vuotias tyttärenpoikansa. Naapuriasunnossa madridilaisessa kerrostalossa asuu toinen tytär perheineen.

Perhe pitää yhtä, ja ovi käy kahden asunnon välillä tiuhaan. Kaikilla perheenjäsenillä on avaimet kumpaankin kotiin. Virallisesti kummatkin asunnot ovat Eugenian omistuksessa, mutta tyttäret eivät maksa vuokraa äidilleen. Asumiskulut he kyllä hoitavat.

– Toisin sanoen meidän äitimme antaa meidän kaikkien asua asunnoissaan. Kyse ei ole siitä, että me olisimme ottaneet vanhaan äitimme kotiimme asumaan, päinvastoin, me olemme hänen kodissaan. Äiti on pomo, María-tytär hymyilee.

Eugenian kodissa kotityöt hoidetaan yhteistuumin. Viikonloppuisin 83-vuotias eläkeläinen kokkaa lempireseptejään usein yli 16-henkiselle perheelle. Eugenialle järjestely käy mainiosti. Eläkeläinen ei osaa kuvitellekaan asuvansa yksin.

– En tykkää olla yksin, koska olemme aina olleet yhdessä, Eugenia miettii.

Menneinä vuosikymmeninä Espanjassa oli tavallista, että aikuisten lapset perheineen jakoivat kotinsa isovanhempiensa kanssa. Nykyään perinne on Fajardon perheen mielestä osittain katoamassa.

– Aiemmin oli tapana, että niin omista vanhemmista kuin tarpeen tulleen appivanhemmistakin huolehdittiin yhteistuumin. Nykyään ihmiset ovat kuitenkin kiireisiä työelämässä, ei heillä ole enää välttämättä aikaa, toinen tytär Esperanza sanoo.

TEKSTI ja KUVA: Anna Venejärvi

Lue lisää Eugenian arjesta ja eläkeläisten elämästä Espanjassa toukokuun 2018 Olé-lehdestä!

Lue digilehti     Tilaa Olé-lehti

 

Strand Properties


0

Your Cart