Kiinteistölaki tutuksi Espanjassa asunnon omistaville

Kiinteistölaki tutuksi Espanjassa asunnon omistaville

Kiinteistölaki määrittelee asunnonomistajien velvollisuudet sekä taloyhtiöiden kokousten määräysvallan.

Espanjassa sijaitsevassa taloyhtiössä noudatetaan luonnollisesti Espanjan kiinteistölakia (Ley de Propiedad Horizontal ), huolimatta siitä, minkä maalaisia omistajat ovat. Taloyhtiön ylin päätösvalta on aina yleiskokouksella, johon kaikilla taloyhtiöstä jotain omistavilla on oikeus ottaa osaa.

”Yhtiövastike” merkitsee Espanjassa hoitovastiketta, jota peritään kaikilta taloyhtiöstä kiinteistöjä, autopaikkoja tai -talleja omistavilta. Yhtiövastike on espanjaksi nimeltään ”cuota de comunidad” ja taloyhtiö kulkee nimellä ”comunidad de propietarios”.

Yhtiövastikkeen suuruus määräytyy osakkuuden (cuota de participación) mukaan. Osakkuudella tarkoitetaan sitä prosenttilukua, mikä kullakin kiinteistöllä on koko taloyhtiöön suhtautettuna.

Mitä suurempi kiinteistö, sitä suurempi on cuota ja myös yhtiövastike. On olemassa joitakin vanhoja taloyhtiöitä, joissa kaikista kiinteistöistä maksetaan samansuuruista yhtiövastiketta.

Cuota de participación, eli osakkuuden prosentuaalinen suuruus, määrää myös sen, kuinka paljon omistajan äänellä on painoa taloyhtiön kokouksissa.

TEKSTI: Katia Westerdahl
KUVA: Shutterstock

Lue lisää Espanjan kiinteistölaista, asunnonomistajan velvollisuuksista ja taloyhtiöiden kokouksista marraskuun 2017 Olé-lehdestä.

Lue digilehti     Tilaa Olé-lehti

Strand Properties


0

Your Cart