Koronapandemia rikkoo nyt ennätyksiä, mutta rajoitukset ovat silti aikaisempia aaltoja lievempiä. Ennätysmäärä uusia tartuntoja ja keskustelu rajoitusten jatkosta värittivät paluuta työpaikoille ja kouluihin vuodenvaihteen lomakauden jälkeen Espanjassa.
Omikron-virusmuunnoksen leviäminen on saanut koronavirustartunnat nopeaan nousuun myös Espanjassa. 14 vuorokauden ilmaantuvuus on tällä hetkellä noussut jo yli 2 700:n, joka on koko pandemian ajan uusi ennätys. Uusia tartuntoja on tilastoitu koko maassa päivittäin jopa yli 100 000.
Eri puolilla maata tilanne vaihtelee paljon, esimerkiksi Andalusiassa esiintyvyys oli maan alhaisin lukemalla 1 575, kun Navarrassa lukema on yli 6 700.
Terveydenhuollon rasitus lisääntyi
Omikron-variantti ei vie läheskään niin monia sairaalahoitoon kuin aikaisempi delta-variantti. Tartuntojen massiivinen määrä on silti lisännyt painetta terveydenhoidossa ja sairaaloissa. Espanjassa on tällä hetkellä yli 14 000 sairaalahoidossa olevaa covid-potilasta. Tehohoidossa olevien määrä on yli 2 000 potilasta, mikä tarkoittaa noin viidennestä tehohoitopaikkojen kapasiteetista. Pahin tilanne on Kataloniassa, jossa covid-potilaita on yli 40 prosentilla paikoista.
Andalusiassa oli maanantaina 1 471 sairaalahoitoa ja 224 tehohoitoa vaativaa tapausta.
Koronavirukseen kuolleiden määrä sen sijaan on pysynyt suhteellisen vakaana. Jouluaatosta lähtien koko maassa on raportoitu 40–90 päivittäistä kuolintapausta.
Maski pakollinen ulkotiloissa koko maassa
Pandemian siirtyminen uuteen vaiheeseen ja lieventynyt taudinkuva näkyvät nyt rajoitusten ja koronaprotokollan keventämisenä. Espanjan hallitus ilmoitti maanantaina valmistelevansa koronan rinnastamista jatkossa tavalliseen kausi-influenssaan.
Valtakunnallisesti uutuutena on maskin käyttö, josta tuli viime vuoden lopulla uudelleen pakollista ulkotiloissa luonnossa liikkumista ja urheilua lukuun ottamatta. Toimenpidettä on kritisoitu sitä tukevan tieteellisen näytön puutteesta.
Rokotettujen karanteeni-vaatimuksia höllättiin
Taudin ripeä leviäminen näkyy myös lisääntyneinä sairauspoissaoloina, mikä on joillakin aloilla aiheuttanut vaikeuksia töiden järjestelyssä. Sairauslomat eivät tosin ole lisääntyneet suhteessa tartuntojen määrään, missä näkyy esimerkiksi se, että rokotetun väestön ei enää tarvitse jäädä karanteeniin lähipiirissä tapahtuneen tartunnan jälkeen. Myös sairaslomien keskimääräinen kesto on pudonnut kevään 2020 lähes 30 päivästä alle kymmeneen.
Andalusia haki jatkoa koronapassille
Itsehallintoalueilla uusi tilanne on tuonut hyvin vaihtelevia toimenpiteitä ja rajoituksia.
Andalusia on hakenut itsehallintoalueen korkeimmalta oikeusasteelta jatkolupaa koronapassin käytölle tammikuun loppuun saakka. Passia edellytetään ravintoloiden sisätiloissa ja yökerhoissa sekä terveydenhoidon yksiköissä ja vanhusten hoitopaikoissa vierailtaessa.
Koronarajoituksiin kuuluu myös maskin käyttö yleisötilaisuuksissa.
Samalla Andalusiassa laajennetaan rokotusohjelmaa siten, että nyt kolmannet rokoteannokset on tarkoitus näinä päivinä avata kaikille 50 vuotta täyttäneille.
Valencia laajensi passin käyttöä
Valencian itsehallintoalueella koronapassin käyttöä laajennetaan kaikkiin ravintoloihin, kun aikaisemmin sitä vaadittiin vain yli 50 asiakaspaikan yrityksiltä. Samalla passia edellytetään nyt myös kuntosaleilla, elokuvissa ja urheilutapahtumissa.
Luokat karanteeniin vasta viidennestä tartunnasta
Kouluun ja yliopistoihin paluu joululomien jälkeen tapahtui käytännössä koko Espanjassa lähiopetuksena. Itsehallintoalueiden ja terveysministeriön muodostama kansanterveyden komissio päätti viime viikolla, että koululaiset määrätään karanteeniin vasta, kun samalla luokalla on viisi tartuntatapausta tai 20 prosenttia oppilaista.