Millainen on tyypillinen asunnonostaja Espanjassa juuri nyt?

Millainen on tyypillinen asunnonostaja Espanjassa juuri nyt?

Neljä eri puolilla Espanjaa toimivaa suomalaista kiinteistönvälittäjää kertoo, ketkä ovat nyt aktiivisia asuntokaupoilla.
Kari Raisaari, Heidi Saarikko, Sirena Kiviranta ja Minna Jokinen välittävät asuntoja Espanjassa.

Aurinkorannikko

Asunnonostajista valtaosa on yrittäjäperheitä. Yrittäjät voivat itse päättää, mistä töitä tekevät. Moni ostaa kakkoskodin, mutta saattaa lopulta viettää täällä enemmän aikaa kuin kotimaassa. Näin on etenkin +50-vuotiaiden kohdalla. 

Strand Properties

Aurinkorannikolle tulee myös aiempaa enemmän suomalaisia nuoria perheitä. Siihen vaikuttavat sekä etätyöt että kansainvälistyminen. Enää ei ole niin suuri kynnys lähteä asumaan ulkomaille. Aurinkorannikon suomalaiset palvelut ja yhteisö tekevät kynnyksestä entistä pienemmän.

Kari Raisaari, Sp-Koti Costa del Sol

Costa Blanca

“Useimmiten ulkomaalaiset ostajat ovat keski-ikäisiä varakkaita henkilöitä. He ostavat usein lomakäyttöön. Ukrainan sodan alkamisen jälkeen olemme huomanneet, että puolalaisia asunnon ostajia on tullut paljon enemmän.

Lisäksi monet espanjalaiset etsivät loma-asuntoa Costa Blancalta. Toki ostajien joukossa on myös täällä vakituisesti asuvia paikallisia, jotka etsivät ensiasuntoa tai vaihtavat asuntoa.” 

Heidi Saarikko, Zariko Properties

Mallorca

“Yksi selkeästi erottuva ostajakunta on yli 55-vuotiaat saksalaiset, jotka ovat tehneet menestyksekkään uran kotimaassaan. Saksasta on hyvät lentoyhteydet eli monen unelma on pidennetty viikonloppu huvilassa, jossa on upeat näkymät, omaa rauhaa ja silti palvelut lähellä. Halutaan iso talo, jotta jälkipolvikin voi tulla käymään. Tämä ostajaprofiili nauttii golfista, joogasta ja ystävien kestitsemisestä. Meillä on haave, että yhä useampi suomalainenkin löytäisi kauniin Mallorcan.”

Sirena Kiviranta, Strand Properties

Teneriffa

“Saksalaiset, belgialaiset ja italialaiset ostavat täältä paljon, viime vuosina on alkanut tulla paljon ostajia myös Itä-Euroopasta.

Suurin osa on käteisostajia. Varsinkin nyt, kun korot ovat nousseet, monet niistä, jotka tarvitsevat asuntolainaa, ovat karsiutuneet pois.

Tyypillinen suomalainen ostaja on keski-ikäinen, joka ei ole ihan vielä lähestymässä eläkeikää, mutta haluaa viettää täällä nyt lomia ja myöhemmin eläkkeellä pidempiä aikoja.”

Minna Jokinen, Tenerife Belfin Property

Lue koko juttu lokakuun 2023 Olé-lehdestä! Välittäjät kertovat lisää alueidensa asuntomarkkinoista ja paljastavat, millaiset kohteet nyt myyvät.

TEKSTI: Eeva-Maria Hooli
KUVAT: Haastateltavat

Lue digilehti Tilaa Olé-lehti0

Your Cart