Uusi laki käymässä asunnon myyjän ja ostajan kukkarolle Espanjassa

Uusi laki käymässä asunnon myyjän ja ostajan kukkarolle Espanjassa

Tapa määritellä asunnon laskennallinen verotusarvo muuttuu. Tämä vaikuttaa suomalaisiin, jotka omistavat tai aikovat ostaa asunnon Espanjasta.

Espanjassa heinäkuussa voimaan tullut uusi laki muuttaa tapaa määritellä asunnon arvo silloin, kun kiinteistö vaihtaa omistajaa. Tämä vaikuttaa suomalaisiin, jotka omistavat tai aikovat ostaa asunnon Espanjasta.

Strand Properties

Verolajit, joihin tulee muutoksia ovat varainsiirtoverotus (ITP), perintö- ja lahjaverotus (ISyD), varallisuusvero (IP) ja tuloverotus (IRPF). 

– Kiinteistökaupassa, perunkirjoituksissa tai lahjoituksissa käytettävänä minimiarvona ei uuden lain mukaan enää 1. tammikuuta 2022 alkaen ole aluehallituksen määrittelemä verotusarvo (valor fiscal), vaan niissä on käytettävä uutta viitemarkkina-arvoa (valor de referencia de mercado tai VRM), kertoo Markku Pyykkö.

Hän on Aurinkorannikolla toimivan ja muun muassa veroasioihin ja asuntokaupan valvontoihin erikoistuneen MOP Consultingin toimitusjohtaja.

Uusi viitemarkkina-arvo

Viitemarkkina-arvon laskentatapa ei ole vielä tiedossa. Vaikka laki tuli voimaan heinäkuussa 2021, uutta arvoa aletaan soveltaa vasta vuoden 2022 alusta.

– Laissa sanotaan vain, että Espanjan verotietoyhtymä eli Dirección General del Catastro ilmoittaa viitemarkkina-arvon laskentatavan vuosittain ennen 30. lokakuuta ja se julkaistaan Espanjan virallisessa lehdessä BOE:ssa saman vuoden joulukuun 20. päivään mennessä, Pyykkö kertoo.

Pyykön julkisilta notaareilta ja rekisterinpitäjiltä saamien tietojen mukaan viitemarkkina-arvo perustuu alueen kiinteistöjen keskikauppahintoihin, eikä siihen vaikuta kiinteistön kunto tai siihen tehdyt tai tekemättömät remontit.

Viitemarkkina-arvon käyttö verojen määrittämisessä nostaa veron määrää, koska arvo, josta vero lasketaan tulee monissa tapauksissa olemaan korkeampi kuin kauppakirjan lainhuudatuksessa asuinkiinteistölle annettu hinta, jonka perusteella verot on aikaisemmin laskettu.

TEKSTI: Jukka Laurimo
KUVA: Shutterstock

Lue lakimuutoksista lisää elokuun 2021 Olé-lehdestä!

Lue digilehti Tilaa Olé-lehti0

Your Cart