Mukava päivä Esteponassa

Mukava päivä Esteponassa

Olé-lehti järjestää 9. helmikuuta päiväretken Esteponaan. Mitä tämä niin lähellä sijaiseva, mutta niin tuntematon, kaupunki pitää sisällään?
Estepona on ihastuttavan vihreä kaupunki.

70.000 asukkaan Estepona on mukava päiväretkikohde. Sen rantaviiva on peräti 23 kilometriä pitkä ja kaupungin takana sitä suojelee Sierra Bermeja-vuoriketju. Tällä rajatulle alueelle on siunaantunut paljon nähtävää.

Strand Properties

Estepona tarjoaa kaikille jotain. Historia ja nykyaika elävät siellä sulassa sovussa, Estepona on nimittäin osannut elää ajassa.

Historian huminaa

Jo nimi Estepona kertoo vanhasta alkuperästä. Se on nimittäin saanut nimensä kelttien Epona-jumalattaresta. Epona oli aasien, muulien ja hevosten jumalatar. Nimen lisäksi 70.000 asukkaan kaupungin vanhasta historiasta kertoo sen hyvin säilynyt, tyypillinen andalusialainen kaupunkikeskusta kapeine kujineen. Menneisyydestä kertovat muun muassa rannikolla olevat puolustustornit, joista valvottiin merialueita islamilaisten ja kristillisten hallitsijoiden taistella alueen herruudesta.  

Roomalaisten alaisuudessa kaupunkia rakennettiin merkittäväksi keskukseksi. Se eli suolakaloilla ja garum-kastikkeen, Rooman antiikin suositun kastikkeen, tuotannolla. Aivan kaupungin keskustassa on kaivettu esiin Rooman ajan jäämistöä joka on kaikkien vapaasti nähtävillä.

Islamilaisella aikana, keskiajalla rakennettu historiallinen keskusta on säilyttänyt alkuperäisen ilmeensä. Valkosten talojen seinillä on värikkäitä kukkaruukkuja. Islamilaisessa, mystisessä filosofiassahan todetaan, että jokainen kukan teränlehtikin sisältään paratiisin. Kaduilla on siis pieniä paratiiseja kukkaruukuissa. Vaikka Esteponassa on paljon nähtävyyksiä ja useita museoita, se antaa mahdollisuuden myös ihastuttavaan joutilaisuuteen, kaupunkiflaaneraukseen ilman sen kummempaa määränpäätä tai kohdetta. Tällaiseen verkkaiseen kaupunkikävelyyn sopivat erityisen hyvin esimerkiksi Calle Aurora tai Calle Florida.

Taidetta kaduille

2012 kaupungissa saatiin loistava idea. Miksi emme koristelisi kaupungin rakennusten ulkoseiniä seinämaalauksin? Esteponan päättäjät halusivat tehdä kaupungistaan ulkoilmamuseon, mutta siis nykytaiteen museon. Tästä päätöksestä saivat alkunsa Esteponan murales- eli seinämaalauskävelyreitit. Nykyisin Esteponan rakennuksia koristelevia seinämaalauksia on jo yli 60. Koko seinämaalausreitin käveleminen kestää noin neljä tuntia. Kaupungin turistitoimistossa on kaupungin karttoja, joihin on merkitty kaikki seinämaalausten paikat. Hanke ei ole kuollut vaan uusia seinämaalauksia tulee lisää. Ne ovat tehneet Esteponasta nykytaiteen elävän keskuksen. Koko taiteen maailman suuntaus on ollut muutaman vuoden ajan jo ollut saada taide pois museoista ja laitoksista kaikkien ulottuville. Estepona on onnistunut siinä paremmin kuin hyvin.

Kalastuspäivä on Espanjan suurin seinämaalaus.

Kalastuspäivä-niminen seinämaalaus on koko Espanjan suurin lajissaan. Se on tehty kuudelle kerrostalon seinälle jatkumona. Suunnattoman suuren teoksen on maalannut nykytaiteilija, hyperrealismin edustaja, Jaénista kotoisin oleva, José Fernández Ríos (s. 1962). Uusia teoksia saadaan kaupunkiin kansainvälisen seinämaalauskilpailun kautta. Kilpailut ovat aina kutsukilpailu.

Museoita ja nähtävyyksiä

Kaupungin museotarjonta, johon kuuluvat paleontologinen museo, härkätaistelumuseo sekä etnografinen museo ovat kaikki sopivan kokoisia ja kiinnostavia, kompakteja museoita päiväretkeilijälle.

Kuuluisin kaupungin vierailukohde lienee orkideakasvitarha eli orquidiario. Orquidiarion rakennus on arkkitehtuuriltaan moderni kasvihuone, jossa on yli 5 000 kasvia ja yli 1 300 eri puolilla maailmaa esiintyvää orkidealajiketta. Orquidiario ei ole kiinnostava kohde ainoastaan kasvitieteestä ja kauneudesta kiinnostuneille vaan orkideaan liittyy vahvoja mytologisia aspekteja ympäri maailmaa. Niinpä paikka on myös ihmiskunnan historian kannalta mitä mielenkiintoisin kulttuurikohde.

Kalastajakylä ja merenherkkuja

Estepona on kehittynyt kaupungiksi kalastajakylästä. Rantaviivaa pitkin kävellessään voi vielä paikoin tavoittaa vanhaa kalastajakylän henkeä. Viimeistään sen tavoittaa lounastauolla tai illallisella. Esteponalaisessa ravintolassa kalaa tilaamalla ei voi saada huonoa ruokaa. Kaupungin erikoisuuksiin kuuluvat Padrón-joen taimenet. Arabien perintönä ovat Esteponaankin jääneet Andalusialle tyypilliset kylmät keitot. Esteponan ajoblancoa pidetään Andalusian parhaimmistoon kuuluvana. Ajoblanco valmistetaan nimensä mukaan valkosipulista, leivästä, murskatuista manteleista, vedestä, oliiviöljystä ja suolasta. Se tarjoillaan yleensä viinirypäleiden tai meloniviipaleiden kera.

TEKSTI: Liisa Väisänen
KUVAT: Marco Peretto



0

Your Cart