Näin löysin vuokra-asunnon Espanjasta

Näin löysin vuokra-asunnon Espanjasta

Raili Honkavuo lomailee vuosittain Costa Blancalla Torreviejassa. Hän on yksi suomalaisista, jotka jakoivat vuokrakokemuksiaan syyskuun Olé-lehdessä.
Raili Honkavuo viettää säännöllisesti aikaa Costa Blancalla. Vuokra-asunnolta täytyy päästä joka paikkaan kävellen.

Missä asut vuokralla? 

Strand Properties

Olen yhteensä yhdeksänä vuotena ollut syksyllä Torreviejassa 1–3 kuukautta.

Kuinka löysit vuokra-asunnon? 

Olen löytänyt asunnot kahden eri yrityksen kautta tai sitten olen laittanut itse ilmoituksen ja saanut asunnon yksityisen kautta. Sopimukset ovat pitäneet sekä yrittäjien että yksityisten kanssa. Kerran omistaja oli antanut uudelle yrittäjälle asunnon hoidettavaksi, mutta tämä ei ollut hoitanut asioita. Siellä oli likaiset petivaatteet ja torakoita. Se oli ainut pettymys kaikkien vuosien aikana.

Kuinka paljon maksat vuokraa? 

Olen aina maksanut noin 500 euroa kuukaudessa. Tänä syksynä maksan noin 600 euroa kolmesta viikosta. Kuukausihinta olisi ollut halvempi, koska lyhyempi menee viikkohintojen mukaan. Mitä lyhyempi, sen kalliimpi.

Mitä maksuja vuokrauksesta syntyy itse kuukausivuokran lisäksi?

Kaikissa firmoissa, joita olen Torreviejan alueella käyttänyt, varattaessa pitää antaa 200 euron varausmaksu, ei muuta. Vuokra maksetaan vasta paikan päällä. Asuntoon tehdään tarkastus, kun saapuu ja kun lähtee, mutta ei mitään takuumaksuja oteta. Eihän tällaisilla eläkeläismuorilla olisi varaa maksaakaan isoja varaus- tai takuumaksuja. Käyttökulut eli sähkö ja vesi tulevat lisäksi.

Mitä kriteereitä asunnon suhteen oli ja täyttyivätkö ne? 

Pitää olla parveke ja kaksi makuuhuonetta, kun matkustan aina kaverin tai siskon kanssa. En halua katsella naapurin seinää, mutta en tarvitse merinäköalaakaan. Haluan aina vuokrata Playa del Curan rannasta. Haluan, että on lyhyt matka rannalle ja kauppaan, koska kaikki pitää tapahtua kävellen.

Millaisena pidät vuokrahintoja?

Kohtuullisina. 

Onko sinulla pidemmän ajan kokemusta ja oletko huomannut muutosta asuntojen hinnassa tai saatavuudessa?

Tämä talvi oli ensimmäinen, kun huomasin, että hinnat olivat Torreviejassa hieman nousseet. Olen kyllä kauhistellut Aurinkorannikon nykyisiä vuokrahintoja. Aina siellä on ollut kalliimpaa, mutta muutaman vuoden aikana ero on tullut huikeaksi. Kyllä Torreviejassakin pitäisi nykyään varata asunnot jo, kun edellinenloma loppuu. Olen jo 80-vuotias ja minulla on ollut terveysongelmia, joten en uskalla varata vuotta aiemmin tai pitkiksi ajoiksi.

Mikä on neuvosi, kuinka löytää hyvä vuokra-asunto? 

Kehotan ottamaan yhteyttä suomalaisiin yrityksiin.Silloin kaikki on selkeää ja luotettavaa.

Miksi vuokra- eikä oma asunto?

Oli minulla sellainen haave, kun jäin eläkkeelle, että muuttaisin pysyvästi Espanjaan. Silloin minulla oli kuitenkin iäkäs äiti, joka kaipasi lapsensa läsnäoloa. Nyt toivon, ettei yllätyksiä satu ja terveyttä riittää, että pääsen vielä nauttimaan vuosittaisista lomista Torreviejassa.

Lue syyskuun 2023 Olé-lehdestä lisää suomalaisten kokemuksia lyhyt- ja pitkäaikaisista vuokra-asunnoista!

TEKSTI: Eeva-Maria Hooli
KUVA: Haastateltava, Shutterstock

Lue digilehti Tilaa Olé-lehti0

Your Cart