Espanjan viranomaiset ovat viime aikoina tehneet tarkastuksia muun muassa kauneudenhoitoalan yrityksissä. Erityistarkkailuissa ovat yritysten työllistämät ”falso autónomot”.
Erityistarkkailuissa ovat yritysten työllistämät ”falso autónomot”, eli itsenäiset ammatinharjoittajat, joille kuuluisi laillinen työsopimus.

Monet espanjalaisyritykset ryhtyivät Espanjan talouskriisin aikaan käyttämään toiminimellä työskenteleviä autónomoja laittomana työvoimana, eikä ilmiötä ole saatu vieläkään kuriin.

Falso autónomo -termiä käytetään yhden yrityksen palveluksessa työskentelevistä työntekijöistä, jotka ovat kuitenkin kirjautuneet Seguridad Socialin (Espanjan sosiaaliturvatoimisto) autónomo-yrittäjille luomaan RETA-järjestelmään. Tosiasiassa kyseessä on tavallinen työsuhde, ja autónomolle kuuluisi tässä tapauksessa yleensä laillinen työsopimus. Työllistävälle yritykselle hyöty on selvä, sillä yritys säästää itsenäisiä ammatinharjoittajia työllistämällä mukavan summan sosiaaliturvakuluissa.

Jos yrittäjän tiloissa tai palveluksessa työskentelevä autónomo työskentelee sataprosenttisesti vain yhdelle työnantajalle, tulkitaan tilanteen yleensä vastaavan tavallista työsuhdetta. Jos työsuhdetta ei ole solmittu ja laillista työsopimusta tehty, työnantajaa voidaan paitsi velvoittaa ottamaan autónomo palkkalistoilleen myös maksamaan roimat, jopa 3 126–10 000 euron sakot.

Fuengirolalaisen MOP Consulting -asiointitoimiston Antonia Millánin mukaan verottaja ja sosiaaliturvalaitos ovat ottaneet Espanjassa tarkkailuun muun muassa kampaamot ja kauneudenhoitoalan yritykset. Sama vaatimus koskee kuitenkin kaikkia aloja, ja myös esimerkiksi kiinteistönvälitysalan toimistoissa on tehty viime aikoina työtarkastuksia.

Jos minkä tahansa alan yritys haluaa Espanjassa työllistää pitkäaikaisesti autónomon, eli itsenäisen ammatinharjoittajan, on autónomon tarjottava palveluitaan useammalle eri työnantajalle.Hänen tulojensa on siis todistettavasti muodostuttava useammalle eri työnantajalle tehdystä työstä.

TEKSTI: Anna Venejärvi
KUVA: Shutterstock

Lue lisää falso autónomoihin liittyvästä Espanjan lainsäädännöstä ja muun muassa siitä, ovatko suomalaiskampaamoille tyypilliset vuokratuolisopimukset laillisia Espanjassa, syyskuun 2019 Olé-lehdestä.