Olé-lehti 3/1996

Olé-lehti 3/1996

Olé-lehti 3/1996

Itsensä työllistäminen

Työttömyyden kärkimaassa elannon hankkiminen on varmempaa yrittäjänä.

Heikki Hurstin vía dolorosa

Turistikirkon papin elämänpolku ei ole aina ollut ruusuinen.

Espanjan viinit maailmaa valloittamassa

Maasta löytyy eniten viininviljelypinta-alaa maailmassa ja tuotantoa valvotaan tarkoin.

Pääkirjoitus: Töihin Espanjaan

Työmahdollisuuksista Espanjassa on kyselty lisääntyvässä määrin tämänkin lehden toimituksesta erityisesti Suomen EU-jäsenyyden toteuduttua. Moni suomalainen haluaisi hankkia elantonsa maassa, joka tähän saakka on tullut tutuksi suosittuna matkailukohteena ja lähinnä eläkeikäisten suomalaisten asuinpaikkana.

Mahdollisuuksia työpaikan hankkimiseen on monia, mutta on vaikeuksiakin. Kun vieraalle maalle mennään työnhakuun, onkin parasta pitää jalat maassa ja järki päässä. Viisaus tässäkin asiassa alkaa tosiasioiden tunnustamisesta.

Jos aikoo kilpailla työpaikoista puhtaasti espanjalaisilla työmarkkinoilla, on syytä tiedostaa muutamia tosiasioita: Espanjassa on EU:n korkeimmat työttömyysluvut, pulaa ei ole sen enempää ammattitaitoisesta kuin halpatyövoimastakaan ja suomalaisella työnhakijalla on monessa suhteessa huonommat lähtöasetelmat kilpailtaessa työpaikoista espanjalaisiin verrattuna (kielitaito, yrityskulttuurin ja työelämän tuntemus, kontaktien puute, jne.).

Espanjan kieli pitää hallita lähes poikkeuksetta. Etua on varmasti myös muiden kielten hallinnasta. Erityisesti korkeasti koulutetuilla henkilöillä on mahdollisuutensa hakeutua Espanjan ja Etelä-Amerikan markkinoilla operoivien, erityisesti Madridissa tai Barcelonassa toimivien suomalaisten vientiyritysten palvelukseen.

Vahvoilla suomalainen on silloin, kun haetaan suomen kielen taitavaa henkilökuntaa suomalaista asiakaskuntaa palveleviin yrityksiin. Espanjan matkailukeskuksiin, alueille jotka ovat suomalaiskohteina suosittuja, on syntynyt espanjansuomalainen yritysverkko, joka osaltaan antaa työmahdollisuuksia. Tosin suurimmalta osin nuo yritykset ovat pieniä perheyrityksiä, joiden ulkopuolisen työvoiman tarve on melko rajallinen. Toisaalta suomalaisen siirtokunnan kehittyessä ja laajentuessa myös sen tarpeet käyttää suomenkielisiä palveluja ovat lisääntyneet, joka on kasvattanut jatkuvasti suomalaisyritysten toimintamahdollisuuksia ja myös määrää. Esimerkiksi Aurinkorannikolla toimii yrityksiä monilla erilaisilla toimialoilla, muttei vielä kuitenkaan läheskään kattavasti. Tilaa ja mahdollisuuksia yrittämiselle on aina ja viime aikoina kohentuneet matkailuluvut ovat parantaneet tilannetta.

Realistisin vaihtoehto elantonsa hankkimiseen Espanjassa onkin itsensä työllistäminen, johon tässäkin lehdessä pyrimme antamaan käytännön neuvoja erityisesti välttämätöntä ‘paperisotaa’ varten. Osaavat ja yritteliäät suomalaiset pärjäävät joka paikassa, eikä toimeentulon hankkiminen loppujen lopuksi ole sen vaikeampaa Espanjassa kuin Suomessakaan, vaikka kulttuurien erilaisuus voi aluksi tuntua vähintäänkin hidasteelta.

Periaatteessa yrittämisen mahdollisuudet ovat suuremmat Espanjassa kuin Suomessa: pelkästään kotimarkkinoilla on 40 miljoonaa kuluttajaa, kahdeksan kertaa enemmän kuin Suomessa, ja maassa käy vuosittain 60 miljoonaa matkailijaa.

Arto Ryynänen

Sisällysluettelo

4 AJASTIN
6 Suomalainen taidegraafikko Heikki Kukkonen asuu jo työskentelee Málagassa
11 Pamplonassa fiestoissa Hemingwayn jäljillä: Härkäjuoksun ja punaisten huivien juhla
15 Gibraltaria edempänä kalassa
17 Itsensä työllistäminen: Antti löysi Espanjassa töitä, Sari ja Jouni valitsivat yrittäjäuran Espanjan Aurinkorannikolla, Työtön Espanjaan työnhakureissulle
27 Heikki Hurstin Via Dolorosa
31 Aurinkoa pullossa 1. osa: Espanjan viinit maailmaa valloittamassa, Miten ostan ja säilytän viinin
36 Asuntopörssi
40 Girasoliin uudet yrittäjät
41 Ellun pipanat
42 Costa Blanca: Puupenkkiromantiikkaa Limon Expres -junalla, Perinteistä suomalaista seurakuntatoimintaa, Kuvakavalkadi Costa Blancan suomalaistapahtumista
45 Costa del Sol: Pirunmuinen akka eli Hellen tahdissa kesäaikaan, Leijonakutsut enteilevät kesää, Peran Nylkky Fuengirolassa
48 Hannu-papin porinoita: Terveisiä Portugalista
51 Señora del Norte: Äitinä ulkomailla
52 Palveluhakemisto

 

Tilaa lehti     Digilehti

Strand Properties


0

Your Cart