Olé-lehti 9/1999

Olé-lehti 9/1999

Olé-lehti 9/1999

Onko kotisi suojattu?

Oman kodin turvaksi kannattaa hankkia hälytysjärjestelmä murtojen yleistyessä.

Naapuriapua tarjolla

Ulkomaille muuttoa ei tarvitse käydä läpi yksin ja apua kannattaa hakea.

Elämä yhtä juoksua

Tuomiset juoksevat työssä, työmatkalla tai lomalla, aina ylävartalo paljaana.

Pääkirjoitus: Vihollinen vuoteessa

Viime vuonna Espanjass kuoli lähes 50 naista avio- tai avomiehensä pahoinpitelyn seurauksena. Tapaukset herättivät paljon keskustelua, ei suinkaan sen takia, että tällaista ei olisi ennen tapahtunut, vaan siksi, että ongelmasta alettiin vihdoin avoimesti puhua.

Eri maakunnat ovatkin aktiivisesti kampanjoineet sen puolesta, että pahoinpitelyn uhrit (jotka eivät tietenkään aina välttämättä ole naisia) uskaltaisivat ilmiantaa kumppaninsa, ja tehdä pahoinpitelystä poliisilaitoksella ilmoituksen. Erilaiset järjestöt sekä kunnat ovat perustaneet ilmaispuhelimia, joista voi ympäri vuorokauden pyytää neuvoja ja apua tilanteeseen, josta on ehkä itse vaikea löytää ulospääsyä. Televisiossa pyörivät jatkuvasti tietoiskut aiheesta. Kunnat ovat varojensa mukaan perustaneet turvakoteja pahoinpitelyn uhreille ja heidän lapsilleen. Lyhyessä ajassa yhteiskunta alkoi rentoutua ja luottaa siihen, että virkavallalla oli ohjat käsissään. Meteli vaikenikin hetkeksi, kunnes muutaman päivän sisällä kaksi naista kohtasi noutajansa – elämänkumppaninsa toimesta – erittäin raa’alla tavalla. Paniikki nousi, kun heidän perheidensä tiedotusvälineissä antamien haastattelujen mukaan kyseiset naiset olivat pyytäneet poliisin suojelusta ja tehneet useita rikosilmoituksia sekä toistuvista pahoinpitelyistä että tappouhkauksista. Toisen puolison edellisen avioeron perusteena oli ollut vaimon pahoinpitely.

Turvakotien tukihenkilöt, sekä tietysti uhrien perheet ja muut solidaariset kanssaihmiset levittelivät käsiään – eikö ongelma olekaan poistunut? Onko kaikki työ ollutkin turhaa?

Espanjassa ei ole olemassa erityistä lakia, joka koskisi puolison pahoinpitelyä. Vaikka siippa olisi pahoinpidellyt puolisoaan jo pidemmän aikaa, muutama mustelma, töniminen ja tuuppiminen eivät ole Espanjan lain edessä rikoksia vaan rikkeitä. Ymmärtääksemme eron sanottakoon, että tikkejä vaativan ruhjeen aiheuttaminen saatetaan katsoa rikokseksi – kaikki riippuu pahoinpitelyn asteesta. Jos pahoinpitely luokitellaan rikokseksi, on syyllisellä tämän jälkeen rikosrekisteri, johon voi tapauksen toistuessa nojata. Rikkeistä sitävastoin ei pidetä mitään kirjaa, niistä voi saada korkeintaan sakot tai viikonlopputuomion, mutta ei rikosrekisteriä, joten ne voivat olla kuinka toistuvia tahansa. Rikkeistä tuomittu ei siis voi olla rikoksen uusija eikä laki voi häntä sellaisena tuomita. Ennen kuin kongressi vie läpi lakimuutoksen ja perustaa erillisen seurannan rikkeille, pahoinpidellyt puolisot saavat elää pelossa – henkensä puolesta.

Olemme Espanjassa päässeet lyhyessä ajassa hyvin pitkälle naisasioissa. On kuljettu pitkä matka siitä, kun Clara Campoamor kampanjoi naisoikeuksien puolesta. Viimeisimmät muutokset ovat, että raskaana olevaa naista ei missään olosuhteissa voi irtisanoa työstään, ja että äitiysloman asemasta isä voi pitää saman loman hoitaakseen perheen uutta tulokasta. Miehet osallistuvat perhe-elämään entistä enemmän ja tämä modernisoi koko yhteiskuntaa. Tärkein kuitenkin näyttää vielä puuttuvan – ihmisoikeuksien suojeleminen.

Katia Westerdahl

Sisällysluettelo

4 Pääkirjoitus: Vihollinen vuoteessa
6 Jyrki Palo: Espanjan asuntobuumi
8 Ajastin – mm. Espanjan Costa Blancan ja Costa del Sol suomalaisten ykköskohteet – Uusia työpaikkoja lisää – Popcornia ja elokuvia – Espanjassa metsitetään – Syntyvyys edelleen huolestuttavasti laskussa – Espanjassa ollaan siistejä – Perheen menot kasvaneet – Välimeren dieetti on yhä suositumpi – Uuden vuosituhannen espanjan sanakirja ja kielioppi ilmestyneet – Kirjojen myynti lievässä nousussa – Iberian osakkeet myyntiin – Kiire pois liikenteestä – Yhä lisää autoja
16 Onko Espanjalla malttia vaurastua?
18 Espanjasta etsitään uutta elämää
20 Naapuriapua tarjolla
22 Suomalaislapset espanjalaisessa koulussa: Kyllä täällä pärjää
24 Espanjan verouudistus osa 3
26 Millenium Bug – Vuosituhannen pöpö
30 Elämä on yhtä juoksua
34 Andalusialainen koira
36 Christer Kihlman viimeistelee romaaniaan espanjansuomalaisista
38 Meikkausta ja ihonhoitoa
40 Idiootti
42 Onko kotisi suojattu
44 Kysykää – me vastaamme; Asunnon myyminen
45 Asuntopörssi
56 Ellun pipanat
57 Yritysuutisia; Rahastoseminaari Fuengirolassa – Hemingwayn Kirjakaupan uudet yhteistyökumppanit – Kymmenen vuotta tanskalaisia laatukeittiöitä Espanjassa – Toimisto edelleen “tois puol jokke” – Glamouria vuokralla
58 “Kuka keksi kapakalan”, Gastromaniaa 9
60 Koiran Juopottelu
62 Dementia
64 Jospa kärttyinen vanha puolisosi sairastaakin dementiaa?
66 Terveys; Syksyn sienet
68 Gynekologit vastaavat
69 “Barcelonan julistus ja pohjoinen ulottuvuus”
70 Kirjavinkki: Culinaria Spain
72 Naisenelämää Espanjassa: Seguridad social’in huomassa
74 Papin palsta: Onni
75 Palveluhakemisto
82 Ristikko

 

Tilaa lehti Digilehti

Strand Properties


Post a new comment

0

Your Cart