Pääsiäisviikon rajoitukset julki

Pääsiäisviikon rajoitukset julki

Tänä vuonna ei nähdä perinteisiä kulkueita. Kuva: Mika Nuorvan.
Espanjan ministerikokous on tehnyt päätökset maan laajuisista rajoituksista pääsiäisviikon ajaksi. Rajoitusten tarkoituksena on ennaltaehkäistä neljännen korona-aallon syntymistä loma-ajan liikkumisen seurauksena.

Useille espanjalaisille pääsiäinen merkitsee ainakin neljää peräkkäistä lomapäivää. Joillakin itsehallintoalueilla kiirastorstai ja pitkäperjantai ovat pyhäpäiviä, toisilla taas pitkäperjantai ja toinen pääsiäispäivä.
Perinteisesti pääsiäispyhät ovat tarkoittaneet matkustamista maan rannikoille, pikkukyliin ja jopa ulkomaille. Koska maassa halutaan nyt rankan talven jälkeen ennaltaehkäistä neljännen korona-aallon mahdollisuus, liikkumista ja seurueiden kokoa pääsiäisen ajaksi rajoitetaan koko maassa.

Strand Properties

Rajoitusten voimassaolon kaksi vaihetta

Rajoitusten voimassaolo vaihtelee maassa sen mukaan, missä 19.3. eli espanjalainen isäinpäivä, on pyhä. Alueilla, joilla San José on pyhäpäivä (esimerkiksi Valencian itsehallintoalue ja Madrid), rajoitukset ovat voimassa pääsisäisviikon lisäksi myös 17.-21.3. Muilla alueilla, kuten Andalusiassa, pääsiäisrajoituksia noudatetaan 26.3.-9.4.2021.
Kaikkien maan itsehallintoalueiden maarajat suljetaan pääsiäisen ajaksi. Tämä tarkoittaa, että vain välttämätön liikkuminen itsehallintoalueelta toiselle sallitaan. Päätöksellä ei ainakaan tämänhetkisen tiedon mukaan ole vaikutusta lentoliikenteeseen.
On vielä epäselvää, sallitaanko itsehallintoalueiden sisäinen liikkuvuus maakunnasta toiseen. Tämän päätöksen tekevät itsehallintoalueet oman tilanteensa mukaan. Andalusian tapauksessa Junta on useamman kerran julkisesti kertonut pitävänsä maakuntien välistä liikkumista sallittuna pääsiäiseen mennessä, mutta asiasta ei vielä ole varmaa päätöstä. Vielä tällä hetkellä alueen maakuntarajat ovat suljettuja kaikelle ei-välttämättömälle liikkumiselle.
Ministerikokouksessa tehtiin myös päätös rajoittaa sosiaalisia kontakteja sekä kodeissa että kotien ulkopuolella. Pääsiäisen ajan kodeissa saavat kokoontua vain samassa taloudessa asuvat henkilöt. Kodin ulkopuolella suljetuissa sisätiloissa kokoontumisrajoitus on neljä eri talouksissa asuvaa henkilöä ja ulkotiloissa kuusi.
Ministerikokous rajasi pääsiäisen öisen ulkonaliikkumiskiellon klo 23-06 välille. Autonomioilla on kuitenkin edelleen mahdollisuus aikaistaa tai myöhäistää tätä tunnillla. Andalusiassa voimassa oleva öinen ulkonaliikkumiskielto on tällä hetkellä klo 22-06.

teksti: Katia Westerdahl0

Your Cart